Genç kalpten alınarak enjekte edilen kök hücreler yaşlı kalbi gençleştirdi

Yazan Nuray Tarhan
17 Ağustos 2017   |    8 Eylül 2022    |   Kategori: Güncel / Literatür, Kardiyoloji Print

Cedars-Sinai Kalp Enstitüsü tarafından yapılan yeni bir araştırma, genç farelerden alınan kök hücrelerin yaşlı farelerin kalplerine enjekte edildiğinde gençlik enerjisi sağladığını ortaya çıkardı. Çalışmanın ardından bir ay sonra farelerin daha uzun süre koştuğu ve tüylerinin daha hızlı uzadığı saptandı. Hepsinden önemlisi, kromozomların ucunda bulunan telomerler uzamıştı. Bilindiği gibi, telomerlerin kısalmasının yaşlanmayla doğrudan ilişkisi bulunuyor. Çalışmanın Baş Araştırmacısı Dr. Eduardo Marbán, yaşlanmayı tersine çevirmek için hücrelerin çalışma yönteminin büyüleyici olduğunu ve genç hücrelerden gelen keseciklerin, saati geri çevirmek için gereken tüm talimatları içerdiğini söylüyor.

Yeni bir araştırma, gençlerden alınan kalp hücrelerinin yaşlanmayı tersine çevirerek yaşlı kalpleri gençleştirdiğini gösterdi. European Heart Journal tarafından yayınlanan bu çalışma (Cardiac and systemic rejuvenation after cardiosphere-derived cell therapy in senescent rats) kardiyak kök hücrelerin fonksiyonunu ve yapısını da içeren, kalp üzerindeki çeşitli etkilerini gözlemlemek amacıyla yapıldı.

Kalp krizinden sonra uygulanan kök hücre enjeksiyonu hasarı geriletiyor

Kardiyosfer türevi hücrelerle (CDC) yapılan önceki uygulamalar olumlu etkilerle sonuçlanmıştı ancak yaşlanma sürecindeki etkileri ilk defa bu araştırmayla test edildi. Bu araştırmada, geçen ay Albert Einstein Tıp Fakültesi’nde beyindeki hipotalamus bölgelerinin farelerde yaşlanmanın önemli bir parçası olduğunun keşfedildiği testlerden farklı sonuçlar elde edildi.

Cedars-Sinai araştırmacıları, bunun yerine yeni doğan farelerden CDC hücreleri aldılar ve yaşlı farelerin kalbine enjekte ettiler. Bir başka yaşlı fare grubuna da plasebo yani tuzlu sıvı enjekte edildi. Tüm farelerde kan, ekokardiyografik, hemodinamik ve koşu bandı stres testleri enjeksiyonların hemen ardından ve bir ay sonra yapıldı.

Kardiyosfer türevi hücrelere verilen farelerde, tuzlu sıvı muadillerine kıyasla bir takım avantajlar görüldü. Bu fareler kalp işlevselliğini geliştirdiler, yüzde 20 daha uzun egzersiz yapabildiler, tüyleri daha hızlı uzadı ve kalp hücrelerindeki telomerlerin daha uzun olduğu anlaşıldı. Telomerlerin uzun olması önemli çünkü kromozomların ucundaki bu bileşiklerin kısalması yaşlanmayla doğrudan ilişkili.

Kardiyak kök hücre kalp yetersizliği tedavisinde seçenek olabilir

Cedars-Sinai Kalp Enstitüsü Direktörü ve Baş Araştırmacı Dr. Eduardo Marbán, “Yaşlanmayı tersine çevirmek için hücrelerin çalışma yöntemi büyüleyici. RNA ve proteinler gibi moleküllerle dolu kesecikler salgılıyorlar. Genç hücrelerden gelen kesecikler, saati geri çevirmek için gereken tüm talimatları içeriyor gibi görünüyor” diyor.

İnsan testlerine daha çok var

Fareler üzerindeki testler, CDC’lerin yaşlanma süreci üzerinde kalp ve sistemik gençleşmeyi gösterdiğini kanıtlıyor ancak bu tedavinin insanlarda test edilmeye başlanmasına kadar daha yapılması gereken çok iş var. Araştırmacı Dr. Lilian Griorian-Shamagian, hücrelerin farelerin ömrünü uzatıp uzatmadığının hâlâ belirsiz olduğunu belirtiyor. CDC’lerin etkili olabilmesi için genç kalplerden alınmasının gerekip gerekmediği de henüz bilinmiyor. Kaynağı ne olursa olsun herhangi bir CDC’nin kullanılabileceği anlaşılırsa, gençlerden alınan CDC’lerin yaşlı veya orta yaşlı CDC’lerin etkilerini karşılaştıran yeni bir testin yapılmasına ön ayak olabilir.

Marbán ve ekibi, kök hücreler tıbbi amaçlarla kullanılabilirse kalp yetmezliği veya Duchenne kas distrofisinden muzdarip olan hastalara yardım edebilirler. Bunun yanı sıra, halen yılda 610 binden fazla kişinin ölümüne neden olan kalp hastalığına da çare olabilir.

Kaynak: Cardiac and systemic rejuvenation after cardiosphere-
derived cell therapy in senescent rats. Lilian Grigorian-Shamagian 
Weixin Liu Soraya Fereydooni Ryan C. Middleton Jackelyn Valle Jae Hyung 
Cho Eduardo Marbán. European Heart Journal, ehx454, 
https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehx454. 14 August 2017

Abstract

Aim: The aim is to assess the effects of CDCs on heart structure, function, gene expression, and systemic parameters in aged rats. Diastolic dysfunction is characteristic of aged hearts. Cardiosphere-derived cell (CDC) therapy has exhibited several favourable effects on heart structure and function in humans and in preclinical models; however, the effects of CDCs on aging have not been evaluated.

Methods and Results: We compared intra-cardiac injections of neonatal rat CDCs to vehicle (phosphate-buffered saline, PBS) in 21.8 ± 1.6 month-old rats (mean ± standard deviation; n = 23 total). Ten rats 4.1 ± 1.5 months of age comprised a young reference group. Blood, echocardiographic, haemodynamic and treadmill stress tests were performed at baseline in all animals, and 1 month after treatment in old animals. Histology and the transcriptome were assessed after terminal phenotyping. For in vitro studies, human heart progenitors from older donors, or cardiomyocytes from aged rats were exposed to human CDCs or exosomes secreted by CDCs (CDC-XO) from paediatric donors. Transcriptomic analysis revealed that CDCs, but not PBS, recapitulated a youthful pattern of gene expression in the hearts of old animals (85.5% of genes differentially expressed, P < 0.05). Telomeres in heart cells were longer in CDC-transplanted animals (P < 0.0001 vs. PBS).

Cardiosphere-derived cells attenuated hypertrophy by echo (P < 0.01); histology confirmed decreases in cardiomyocyte area (P < 0.0001) and myocardial fibrosis (P < 0.05) vs. PBS. Cardiosphere-derived cell injection improved diastolic dysfunction [lower E/A (P < 0.01), E/E’ (P = 0.05), end-diastolic pressure-volume relationship (P < 0.05) compared with baseline), and lowered serum brain natriuretic peptide (both P < 0.05 vs. PBS). In CDC-transplanted old rats, exercise capacity increased ∼20% (P < 0.05 vs. baseline), body weight decreased ∼30% less (P = 0.05 vs. PBS) and hair regrowth after shaving was more robust (P < 0.05 vs. PBS). Serum biomarkers of inflammation (IL-10, IL-1b, and IL-6) improved in the CDC group (P < 0.05 for each, all vs. PBS). Young CDCs secrete exosomes which increase telomerase activity, elongate telomere length, and reduce the number of senescent human heart cells in culture.

Conclusion: Young CDCs rejuvenate old animals as gauged by cardiac gene expression, heart function, exercise capacity, and systemic biomarkers.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla