Ağrı kesici kullanmadan önce bu uyarılara kulak verin!

12 Nisan 2016   |    15 Ekim 2019    |   Kategori: Ağrı Print

ilac-hap-kutuVücudumuzun herhangi bir yerinde yaşadığımız ağrıların en büyük dermanı ağrı kesici ilaçlar… Ancak ağrılarımızı azaltmak için “at bir ağrı kesici!” tavsiyelerine uyarak içtiğimiz ilaçların önemli yan etkilerinin olabileceğinin unutulmaması gerektiğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel “Doktorun verdiği bir tedavide ağrı kesici yan etki yapıyor diye ilacı kesmek doğru bir yaklaşım değil. Çünkü ağrı kesiciler, tedavide faydalı ilaçlardır. Böyle bir yaklaşımın yerine, doktor kontrolünde doz azaltılabilir, alternatif ilaçlara başvurulabilir” dedi.

Dünyada en yaygın kullanılan ilaç grubu olan ağrı kesiciler, şüphesiz ki tıp dünyasının en faydalı buluşları arasında. Tedavi etmesinin yanı sıra ağrıları azaltarak hastanın yaşam konforunu sağlayan ağrı kesici ilaçların tüketimi yaygınlaştıkça, gelişigüzel kullanımları da bir o kadar artıyor. Özellikle reçetesiz olarak, “tavsiye” ile ağrı kesici ilaç kullanmak bu tür kullanım hatalarının başında geliyor.

Baş ağrısı neden olur, ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Ağrı kesiciler sindirim sisteminde hasara yol açabiliyor

Tıp dünyasının hemen her branşında yaygın biçimde kullanılan ağrı kesicilerin sadece ağrıları dindirici özelliğe sahip olmadığını, inflamasyonu ve iltihabı da kesen ağrı kesicilerin dolayısıyla ödemi ve iltihabı gidermek, gibi nedenler için de çok yaygın olarak kullanıldığını belirten Prof. Dr. Melih Özel şu bilgileri verdi:

“Ağrı kesicilerin en çok bilinen yan etkileri sindirim sistemi üzerine olanlardır. Bunlar, sindirim sisteminin mukozasında çeşitli mekanizmalarla birtakım hasarlar yaratabiliyor. Bu da hastalarda kanama, ülser gelişimi, altta yatan başka sindirim sistemi hastalıkları varsa onların alevlenmesi gibi yan etkilere sebep olabiliyor.

Ağrı kesici kullanmanın kuralları ve önemli uyarılar

Ancak mutlaka sindirim sisteminde ülser veya yara yapacak diye bir şey söz konusu değil. Bulantı, kusma, ishal, kabızlık, iştahsızlık, baş dönmesi, baş ağrısı, cilt döküntüleri gibi basit yan etkileri de olabiliyor. Ağrı kesici ilaçlar, birtakım kan pıhtılaşmalarına da engel olabilmekte. Dolayısıyla kanama, pıhtılaşma faktörlerini bozarak da yan etki gösterebilirler“

Ağrı kesiciler doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalı

En önemli yan etkilerin hastanın kendi koşullarında ilaç kullanmasıyla ortaya çıktığını, bu sebeple de ağrı kesicilerin doktor tavsiyesi olmadan kullanılmaması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Özel, “Ağrı kesici ilaçların kullanımında kimi hasta çok hassas olduğundan çok hızlı reaksiyon gösterirken kimisinde ise yan etkiler uzun süre kullanımda ortaya çıkabilir. Genellikle yüksek dozda ve kronik kullanımda yan etkiler daha çok görülüyor.

Bu sebeple mümkün olan en düşük dozu kullanmakta fayda var. Hasta, ilacı doktor tavsiyesi ile alsa da; doktora, ilaçla ilgili yan etkileri, kendisinde gözlediklerini, sindirim sistemi veya vücudundaki değişiklikleri, varsa diğer hastalıklarını mutlaka anlatmalıdır”

Kadınlar daha bilinçsiz kullanıyor

Ağrı kesicilerin bilinçsiz kullanımının en çok kadınlarda görüldüğünü belirten Prof. Dr. Melih Özel “Ağrı kesicilerin bilinçsiz kullanımı en çok adet döneminde yaşadıkları ağrılar nedeniyle kadınlarda görülüyor. Adet sancıları nedeniyle günde bir tane alınması gereken ağrı kesici, doktora danışmadan birden fazla alınabiliyor. Bu durum ise birdenbire yan etkilerin artmasına neden olabiliyor” dedi.

Ağrı kesiciler, nöropatik ağrıda işe yarar mı?

Her ilacın mutlaka yan etkisi vardır

Ağrı kesici ilaçları doğru bir şekilde kullanmanın gereksiz yan etkileri engellediğini, ancak yine de bazı yan etkilerinin olabileceğini belirten Prof. Dr. Melih Özel sözlerine şöyle devam etti: “Her ilacın mutlaka yan etkileri vardır. Burada amaç hastalığı tedavi ederken, mümkün olduğunca yan etkileri ortadan kaldırmak veya azaltmaktır.

Ağrı kesici yan etki yapıyor diye ilacı kesmek de doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü ağrı kesiciler, hastalığın tedavisinde oldukça faydalı ilaçlardır. Bunun yerine doktor kontrolünde doz azaltılabilir, alternatif ilaçlara başvurulabilir. Kısacası doktor; eğer beklenilen fayda, beklenilen yan etkilerden daha fazlaysa, o yan etkileri görmezden gelerek, hastanın durumuna göre azaltmaya ya da yok etmeye yönelik çözümler bulabilir.”

Ağrı kesici kullanımında kimler daha dikkatli olmalı?

  • İleri yaş grubundaki hastalar
  • İleri yaş grubunda böbrek fonksiyonu bozulmuş hastalar
  • Çocuklar
  • Siroz hastalığı olanlar
  • Siroza bağlı portal hipertansiyon hastalığı olanlar
  • Böbrek hastaları
  • Kalp hastaları
  • Kronik karaciğer hastaları
  • Mide ve on iki parmak bağırsağı ülseri olanlar
  • İltihabi bağırsak hastalığı olanlar
  • Kanda pıhtılaşma bozukluğu olanlar
  • Sindirim sistemiyle ilgili hastalığı olanlar

Ağrı kesici kullanmanın kuralları ve önemli uyarılar

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla