Akciğer kanseri görülme sıklığı artmaya devam ediyor

5 Kasım 2019   |    28 Kasım 2019    |   Kategori: Onkoloji, Sağlık Gündemi Print

Türk Toraks Derneği tarafından düzenlenen Türk Toraks Derneği Güz Sempozyumu, Torasik Onkolojide Son Durum başlığı ile 2-3 Kasım 2019 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi. İki gün süren sempozyumda, “Akciğer Kanseri Epidemiyolojisi ve Risk Faktörleri, Dünyada ve Türkiye’de Akciğer Kanseri Riskinde Değişim, Tütün ve Yeni Tütün Ürünlerinin Etkisi, İklim Krizi Gıda ve Su Odağında Akciğerlerde Kanser Riski Oluşturur Mu?, Akciğer Kanseri Tanısında Yenilikler” gibi önemli konu başlıkları masaya yatırıldı.

Geçen yıl dünya genelinde 2 milyon 900 bin kişinin tanı aldığı akciğer kanserinin Türkiye’de erkeklerde en sık görülen kanser türü olduğuna dikkat çeken uzmanlara göre sigara bıraktırma konusundaki desteklerin sürdürülmesi, mesleki ve çevresel maruziyetlerin ortadan kaldırılması bundan korunmada büyük önem taşıyor.

Akciğer kanserinin, tüm dünyada en sık görülen kanser olduğunu belirten Türk Toraks Derneği üyesi ve Sempozyum eş başkanı Prof. Dr. Tuncay Göksel, kansere bağlı ölüm nedenleri arasında da ilk sırada yer aldığını söyledi. Dünya genelinde 2018 yılında 2 milyon 900 bin kişinin akciğer kanseri tanısı aldığı, 1 milyon 76 bin kişinin de bu nedenle yaşamını yitirdiği dile getiren Prof. Dr. Göksel, şu bilgileri verdi:

“Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan 2017 yılı Sağlık İstatistikleri Yıllığı’na göre, akciğer kanseri ülkemizde erkeklerde en sık görülen kanser türü. Tüm yaş grupları için erkeklerde görülen kanserlerin yüzde 21’i akciğer kanseridir. Akciğer kanseri kadınlarda en sık görülen 5. kanser türüdür. Türkiye’de de dünyada olduğu gibi akciğer kanseri artış göstermekte, kadınlarda da görülme sıklığı artmaktadır.”

Pasif içicilik de önemli risk faktörü

Akciğer kanseri için en önemli risk faktörünün sigara ve tütün ürünleri kullanımı olduğunu söyleyen Dernek üyesi ve Sempozyum Eş Başkanı Prof. Dr. Pınar Çelik, pasif içiciliğin de önemli bir risk faktörü olduğunu vurguladı. Akciğer kanserinin ortaya çıkmasında pasif sigara içiciliğinin de aktif içicilik kadar rol oynadığını söyleyen Prof. Dr. Çelik, sigara dışında çevresel ve mesleki maruziyetler ile hava kirliliğinin, diğer önemli risk faktörleri olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Çelik, akciğer kanserli hastaların büyük bölümüne, hastalık başlarda herhangi yakınmaya neden olmadığı için ileri evrede tanı konabildiğini belirtti. Akciğer kanserinde sık görülen yakınmaların nefes darlığı, öksürük, kanlı balgam çıkarma, halsizlik, iştahsızlık ve kilo kaybı olduğuna dikkati çeken Çelik, sigara kullananların, bu yakınmalar ortaya çıktığında göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları gerektiğini bildirdi.

Tanı ve tedavide gelişmeler var

Akciğer kanseri tedavisinde tanı ve tedavide önemli gelişmeler olduğunu dile getiren Prof. Dr. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yakın bir zamana kadar, akciğer kanseri tedavisi, hastalığın evresine göre cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi seçeneklerinin tek veya farklı kombinasyonlarda uygulanmasını içeriyordu. Son yıllarda tedavideki gelişmeler sonucunda hastanın sahip olduğu bazı genetik özellikler özellikle ileri evre hastalarda kişiye özel tedavilerin (hedefe yönelik akıllı ilaçlar) uygulanmasına olanak sağlandı.

Akciğer kanseri tedavisindeki son gelişme immünoterapidir.

Akciğer kanserinden korunmanın büyük oranda mümkün olduğuna değinen Prof. Dr. Çelik, “Akciğer kanserinin önlenmesinde sigara ve tütün ürünleriyle mücadele önemli rol oynamaktadır. Sigara bıraktırma konusundaki desteklerin ve alınacak önlemlerin artırılarak sürdürülmesi, mesleki ve çevresel maruziyetlerin ortadan kaldırılması akciğer kanserinden korunmada esastır” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla