Bağırsak kanseri erken evrede yüzde yüz tedavi ediliyor

Yazan Hatice Pala Kaya
Kategori: Kanser Print

DOÇ. DR. MURAT GÜLTEKİN-2Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, bağırsak kanserlerinin Türkiye’de yüzde 20-25’inin geç teşhis edildiğini belirterek, “Bu bizim için üzücü bir şey. Bu hastalık erken evrede yüzde yüz tedavi ediliyor. Yapılması gereken tek şey 50 yaşına geldiğinizde aile hekiminize gitmek ve Gaitada Gizli Kan Testini yaptırmaktır” dedi. Dünyada ve Türkiye’de kadın ve erkekte en sık görülen kanserlerden biri olan kolon kanserinden erken teşhis ve risk faktörlerini azaltarak korunmak mümkün.

Mart ayının kolon kanserine karşı farkındalık ayı olarak kutlandığını belirten Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Türkiye’de kolon kanserinin erkeklerde kadınlara oranla iki misli sıklıkta görüldüğünü söyledi. Türkiye’de yılda yaklaşık 15 bin kişiye kolon kanseri teşhisi konulduğuna dikkati çeken Gültekin, “Bu teşhisin yaklaşık 10 bini erkeklerde 5 bini de kadınlarda gerçekleşiyor. Kolon kanseri erkeklerde yaklaşık olarak yüzbinde 22-23’lerde görülürken, kadınlarda yüzbinde 13-14’ler düzeyinde görülüyor. Yani yılda yüzbin erkeğin 24’ünde kolon kanseri teşhis ediyoruz” dedi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Kanser Dairesi “Mart Ayı Kolon Kanseri Farkındalık Ayı” dolayısıyla Uludağ’da kayak etkinliği düzenledi. Etkinlik kapsamında ONCOLife Dergisine açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, kolon kanserinin daha çok obezitenin ve fast-food gibi yüksek kalorili gıdaların tüketildiği Kore, Amerika ve Avusturalya gibi batılı ülkelerde daha fazla görüldüğünü kaydetti. Ancak beslenme alışkanlıklarımızın değiştiğine işaret eden Doç. Dr. Gültekin, Akdeniz mutfağından uzaklaşmamız ve giderek daha obez bir toplum olmamız nedeniyle gelecekte kolon kanserinin görülme sıklığının Türkiye’de de artacağını vurguladı.

Etkinliğin, kolon kanserine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlendiğini anlatan Gültekin, bu hastalığı yenmiş hastalarla ve yeni tanı konmuş hastalarla bir araya gelerek, farkındalığın ve erken teşhisin önemini topluma göstermek, yeni teşhis almış hastalara bu hastalığın yenilebileceğini göstererek moral vermek istediklerini ifade etti. Gültekin, etkinliğin bir diğer amacının da fiziksel aktiviteye dikkat çekerek, özellikle barsak kanserindeki önemini vurgulamak olduğunu kaydetti.

Sağlıklı yaşam tarzını kazanarak kolon kanserini önleyebiliriz

Kolon kanserinden korunma yolları hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Gültekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Beslenme konusunda hepimizin mutlaka sağlıklı yaşam kültürünü kazanması gerekiyor. Fiziksel aktivitenin bilimsel olarak bu kanserlerin çoğunu önleyebileceği gösterilmiş durumda. Özellikle kolon kanserinde beslenme ve obezite ile ilgili birtakım kişisel yaşam faktörlerimize dikkat edip, beraberinde fiziksel aktivite yapabilirsek bu kanserin önemli bir kısmını önleyebiliriz. Bir diğer konu ise erken teşhisle yüzde yüze yakın tedavi oranlarına sahibiz. Türkiye’de teşhis edilen barsak kanserlerinin yüzde 20-25’i ilerlemiş evrede, yani geç teşhis ediliyor. Bu bizim için üzücü bir şey. Bu hastalık erken evrede yüzde yüz tedavi ediliyor. Ameliyatı çok küçük, kemoterapi, radyoterapi gerekmeden tedavi edilebilir. Yapılması gereken tek şey 50 yaşına geldiğinizde hemen aile hekiminize gitmek ve ücretsiz GGT testini yaptırmaktır”.

50 yaşından sonra iki yılda bir test yaptırın

Avrupa Birliği’nin 2012 yılında kolon kanseri konusunda tarama programı başlatılması kararı aldığını kaydeden Gültekin, Türkiye’nin de aynı yıl tarama programını başlattığını ve geçtiğimiz yıl vatandaşların yüzde 22’sinin tarandığını belirtti. Gültekin, “Bizim taramamız gereken 13-14 milyon gibi bir nüfusumuz var. Dolayısıyla yüzde 22 bizim için çok büyük bir rakamdı. Üstelik bunun önemli bir kısmını birinci basamakta gerçekleştirdik. Bu hızla devam edersek, konulan yüzde 70 hedefine kısa bir sürede ulaşabiliriz diye düşünüyorum” dedi.

Yapılan tarama sonuçlarını değerlendirdiklerini ifade eden Gültekin, kolon kanserinin yedi coğrafik bölgede 81 ilde hem erkeklerde hem de kadınlarda üçüncü sırada olduğunu bildirdi.

Gaitada Gizli Kan Testini herkesin evinde de güvenle yapabileceğini söyleyen Gültekin, “GGT testine, Kanser Erken Teşhis Eğitim ve Tarama Merkezi (KETEM) ve Aile Hekimlerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Biz diyoruz ki; bu taramayı iki yılda bir mutlaka yapın. Hiçbir belirtiniz ve semptomunuz olmadan bu testinizi yaptırın. Kendiniz evinizde çok kısa bir sürede yaklaşık 5-6 dakikada bu testi yapıp, sonuç alabilirsiniz” şeklinde konuştu. GGT testlerinin yüzde 80 oranında kanser olup olmadığını yakalayabildiğini belirten Murat Gültekin, “Bu testler yapılmaya başlandığından beri meme kanserinden daha çok kolon kanseri taraması yapılıyor” dedi.

GGT testinin 50 yaşından sonra iki yılda bir yaptırılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Murat Gültekin, ailede birden çok barsak bağırsak kanseri olan varsa testin daha genç yaşta da yaptırılabileceğini, böyle bir durumda test yaptırılması yaşı olarak genellikle 40 yaşı önerdiklerini kaydetti.

Doç. Dr. Murat Gültekin, kolon kanserinin sık görülmesine karşın önlenebilir bir hastalık olduğunu dile getirerek, kolon kanserine yakalanmamak için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

“Bir, fiziksel aktivite hayatınızın bir parçası olsun. İki, obezseniz mutlaka obezite ile mücadele edin. Üç, bazı yeme alışkanlıklarınızda sebze ve meyveyi ağırlaştırıp kırmızı et tüketiminizi azaltın. Kırmızı eti haftada iki-üç günden fazla tüketmeyin. Bir de tam tahıllı gıdalar tüketmeye dikkat edin. Lifli gıdalar tüketin. Mesela; portakal gibi. Bunların bağırsaktan geçişi ve emilimi yavaştır. Böylece bağırsağımız besinleri daha iyi metabolize ediyor ve kanser gelişme riski azalıyor. O yüzden tam tahıllı besinler, sebze ve meyve diyoruz.”

Kolon kanseri kimlerde daha sık görülüyor

Uludağ’daki etkinlikte ayrıca Kolorektal Kanser Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Doç. Dr. Mehmet İbiş, Doç. Dr. Ersin Öztürk ve Doç. Dr. Serdar Karaca konuşmacı olarak katıldı. Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirilen bilimsel toplantıda konuşan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet İbiş dünya genelinde 2012 yılında 1 milyon 400 bin kolorektal vakası bildirildiğini ve 550 binden fazla hastanın bu nedenle hayatını kaybettiğini söyledi. Doç. Dr. İbiş, bu sayının 2035 yılında 2 milyon 400 bine yaklaşacağının beklendiğini söyledi. Coğrafi farklılık, ırk, sosyo-ekonomik düzey ve anatomi gibi etkenlerin kolorektal kanserinin oluşmasında etkili olduğunu belirten İbiş, kansere yakalanmadaki en önemli faktörün yaş olduğunu, hastalığın gençlerden ziyade yaşlılarda daha sık görüldüğünü dile getirdi.

Kansere dikkat çekmek için meşalelerle kaydılar

Toplantının ardından kolorektal kansere dikkat çekmek için Kayak ve Snowboard Derneği Öğretmenleri, hasta ve hasta yakınları ellerinde meşaleler ile kayak yaptı.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla