Ufak ufak sıcak havaları hissetmeye başladığımız günlerde vücudumuzda değişen mevsim koşullarına uyum sağlamaya çalışmakta ve vücudumuzda bazı değişiklikler olmaktadır. Bu değişimler bizlere kendini bahar yorgunluğu olarak tanımladığımız yorgunluk, halsizlik, eklem ağrıları, uykuya eğilim, dikkat dağınıklığı, sindirim sitemi bozuklukları, mutsuzluk gibi problemler olarak hissettirebilir. Beslenme düzeninizi ve fiziksel aktivite durumunuzda ufak dokunuşlar yaparak tüm bu problemlere elveda diyebilirsiniz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aysu Bekci bahar yorgunluğuna ne iyi gelir, bahar yorgunluğuna iyi gelen besinler ve vitaminler hakkında bilgi verdi.Balık: Levrek, kalkan, kefal, tekir.
Sebze: Ispanak, havuç, pırasa, kırmızı turp ve brokoli.
Meyve: Elma ve muz.
Nisan:
Balık: Kalkan, kılıç, kırlangıç, tekir, barbunya, mercan, kayabalığı.
Sebze: Taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla ve marul.
Meyve: Can erik.
Mayıs:
Balık: Barbunya, ıstakoz, levrek, tekir, kılıç, kırlangıç, dilbalığı, iskorpit, pavurya.
Sebze: Enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates ve salatalık.
Meyve: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut.
C vitamininden zengin besinler: Maydanoz, biber, turunçgiller, soğan, kereviz, brokoli, çilek ve kivi.
A vitamininden zengin besinler: Balık, yumurta sarısı, kırmızı et, süt, yoğurt, havuç, kayısı, tatlı kabak, kavun, şeftali, ıspanak, brokoli, tere, maydanoz, dereotu ve roka.
E vitamininden zengin besinler: Bitkisel yağlar, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta ve kepeği ayrılmamış un.
Selenyumdan zengin besinler: Balık, deniz ürünleri, etler, tahıllar, yumurta, brokoli, lahana, kereviz, soğan, sarımsak, mantar ve turp.
Çinkodan zengin besinler: Etler, balık, süt, peynir, yumurta, deniz ürünleri, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, kepekli tahıl ürünleri ve mantar.
Ekinezya; Birçok yararlı maddenin yanı sıra tanenler, yağ asitleri, A, C ve E vitamini içerir. Tüm bu zengin içeriğiyle Ekinezya bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artıran bir bitkidir. Uçuk, grip, bademcik iltihabı gibi hastalıklara karşı kullanılan ekinezya soğuk algınlığının önlenmesinde çok yaygın olarak tercih edilen bir bitkidir.
Kuşburnu; Meyveleri A, B1, B2, C, E ve K vitaminleriyle mineraller, özellikle fosfor ve potasyum bakımından zengindir. Etkin bir kan temizleyici, bağırsak yumuşatıcı olan kuşburnu C vitamini zenginliğinden ötürü vücut direncini artırır.
Adaçayı; Güçlü antioksidan özelliğinin yanı sıra A, B ve C vitaminleri içerir. Özellikle dolaşım, sindirim sistemi ve hafıza üzerinde olumlu etkileri vardır. Rahatlatıcı etkisi de bilinen adaçayı, özellikle yoğun geçen bir günün sonunda enerjinizi geri kazanmak ve yeniden canlanmak, bahar aylarında etkili olan yorgunlukla baş edebilmek için harika bir seçim olacaktır.
Haftada en az 3 gün 45 dk – 1 saat yapacağınız fiziksel aktivite serotonin salgınızı artırarak mutlu hissetmenize ve fit kalmanıza yardımcı olacaktır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?