Bel ve boyun ağrısında temel korunma yöntemleri

Kategori: Ağrı, Sağlıklı Yaşam Print

gulcin-gulsenBel ve boyun ağrısından nasıl korunabiliriz?
Hayat şeklimizin bel ve boyun sağlığını doğrudan belirlediğini söyleyen Fizyorem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen, daha sağlıklı  bir  bel-boyun için yapılması gereken temel uygulamalar ve dikkat edilmesi gereken riskli durumlar hakkında bilgi verdi.

Doğru duruş çok önemli: Öncelikle ideal dik duruşun korunması gerekiyor. Kambur bir duruş, bel ve boyun ağrısının yanı sıra yorgunluğa da neden olur. Bu durumun sürekliliğinde ise omurga zayıflıklarıyla birlikte bel-boyunda aralıksız bir acı hissi oluşabilir. Ayakta doğru duruş omurganın tam olarak düz olması anlamına gelmiyor.
bel-dogru durusOmurganın doğal eğrisine uygun, vücut ağırlığının eşit dağıtıldığı bir pozisyon doğru duruştur. doğru duruşunuzu kontrol etmek istiyorsanız ilk olarak aynaya bakın, kulaklarınız başınızın üstünde mi? Çeneniz yere doksan derece açıyla mı? Buna ilaveten, bir duvara sırtınızı yaslayıp(topuklar süpürgeliklere birkaç santim olmalı) kalçanızı ve belinizi duvara temas ettirin. Aşağı yukarı omuzları rahat hareket ettirin, çene duruşunu kontrol edin, sonra duvardan bir adım ileri atarak, yeni duruşunuzu koruyun. Otururken doğru duruşunuzu yakalamak için ise yatar durumda iken belinizden düz bir şekilde doğrulun, omuzlar geride, mideyi içeri çekin.

Ağırlık kaldırırken pozisyonunuza dikkat edin
bel-yanlis-agirlikAğırlık kaldırma ve ani dönüşler bel ve boyun ağrısının temel nedenlerindendir. Dengesiz ağırlık dağılımıyla bir yükün kaldırılması ve ani dönüşler bel ve boyun fıtığına sebep olabilir.  Ağırlık kaldırma sırasında sırtı düz tutarak, dizlerin bükülerek hareketin yapılması çok önemli. Taşınacak şey ne ise, ağırlıkları parça parça taşıyın ya da bir el arabası kullanın.

Kilo kontrolü ve düzenli aerobik yapmak vücut gerginliğini azaltır
Hayat boyu kilonun kontrol altında tutulması gerekiyor. Az yemek yeme ve düzenli aerobik yapmak omurgayı rahatlatacak, sırta daha az yükün binmesi ise vücut gerginliğini azaltacaktır.

Karın kaslarını güçlendirmek için yoga veya pilates yapılabilir
Bel ve boyun kaslarının güçlü ve esnek olabilmesi için öncelikle karın kaslarını da güçlendirmek gerekiyor. Yoga, pilates gibi egzersizler doğru yapıldığında bunu sağlayabilir.

Dengeli beslenerek kemiklerinizi güçlendirin
Dengeli ve düzenli beslenmek bel ve boyun sağlığı için çok önemli. Doğal sütten yapılmış lor peyniri, kıvırcık marul, bamya, barbunya, kuru fasulye, dereotu gibi sebzeler, incir, kayısı, badem, fındık, ceviz, susam, tahin, yumurta, balık, balık yağı, zeytinyağı kemik besleyici özelliğe sahiptirler. Bu besinler öğünlere yayarak düzenli şekilde tüketilmeli. Bel ve boyun ağrılarınız kronik hale gelmişse, bir haftadan fazla ağrı yaşıyorsanız mutlaka uzman bir doktora başvurun.

Uzun seyahatlerde sabit duruşun omurga üzerinde baskı oluşturduğunu söyleyen Prof.Dr.Gülşen, özellikle tatile gideceklerin seyahatleri sırasında oluşan bel, boyun, sırt ağrılarını önlemek için nelere dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor: Saatlerce seyahat etmek, dar ya da rahatsız bir pozisyonda oturmak, ağır valiz taşımak veya kaldırmak omurga üzerinde baskı oluşturur. Bu baskı sırt, bel ve boyun ağrılarını artırır.

Valizleriniz küçük olsun
bel-valiz-tasimaTatile çıkmadan önce valizimizi kapanamayacak kadar eşya ile doldurur yola çıkarız. Ağır valiz kaldırmak ya da taşımak omurganıza zarar verir. Bunun için çekmeli valiz kullanılması ve taşınabilecek kadarının doldurulması önemlidir. Dolu, ağır bavul yerine, kendinizi zorlamadan taşıyabileceğiniz küçük hafif bavullarda eşyalarınızı taşıyın. İstasyonlarda ve havaalanlarında yükünüzü taşımak için el arabası kiralayın. Bagaj kaldırırken ise dizlerinizi bükün sırtınızı düz tutun, taşıyacağınız eşyaları vücudunuza yakın tutarak taşıyın.

Seyahatte oturuş şekli çok önemli
Seyahatlerde uzun süre hareketsizlik, sırt, bel boyun ağrısına neden olur. Sağlıklı seyahat için bir kaç önlemle yolculuğunuzun daha rahat geçmesini sağlayabilirsiniz.

Tren, otobüs ya da arabada her 30 dakikada (mümkünse daha sık)  hareket ederek, sabit pozisyonunuzu değiştirerek vücuttaki kan dolaşımınızı hızlandırabilir, bel boyun sırt ağrılarınızı önleyebilirsiniz. Sürüş sırasında sırt ağrısını azaltmak için, her saat bir miktar durmak ve yürümek ya da dinlenmek gerekir. Araç kullanırken, beliniz üzerindeki yükü hafifletmek için hızınızı sabitlemek de rahat bir yolculuk yapmanıza yardımcı olur.

Yanınıza boyun yastığı alın
Desteklenmeyen  boyun ve bel ağrıya neden olurken, kötü bir koltuk desteği de bel ağrısını arttırır. Bel ve boyun ağrılarına sebebiyet vermemek için bir yastığı destek olarak kullanabilirsiniz. Koltuğunuz çok yüksek ise, ayaklarınızı yükseltmek için altına bir şeyler yerleştirin. Bu ayaklarınızın şişmesini ve ağrımasını engelleyecektir. Ayrıca uzun süren otobüs, uçak ya da tren seyahatleri için yanınıza boyun yastığı almanız iyi olur.

Buz paketi, ağrı için birebir
Seyahat esnasında ayaklarınızda ve bacaklarınızda şişme oluşabileceği için rahat ayakkabılar tercih edilmelidir. Oluşabilecek ağrılarda, soğuk bir buz paketini ağrılı bölgeye uygulayın. Mümkünse uzanın, dizlerinizi hafifçe yukarı çekin, boynunuzun altına ve dizlerinizin arasına bir yastık yerleştirerek dinlenin.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla