Johns Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacılar, beyinde öğrenme ve düşünme gibi temel bilişsel işlevleri mümkün kılan kimyasal sinyalleşmenin detaylarını ortaya çıkardı. Bilim insanları, glutamat adlı sinyal molekülünün nöronlar arası iletişimi nasıl başlattığını atom düzeyinde gözlemleyerek çözmeyi başardı. Nature dergisinde yayımlanan çalışmada, ileri düzey mikroskopi teknikleri kullanılarak beyin hücreleri arasındaki elektriksel iletişim süreci detaylı şekilde görüntülendi. Uzmanlar, glutamat kanallarını kontrol etmenin öğrenme, epilepsi ve nörolojik rahatsızlıkların tedavisinde çok önemli gelişmelere vesile olacağını belirtiyor.
Nöronlar, beyin işlevlerinin temelini oluşturan hücrelerdir. Bu hücreler arasındaki iletişim, kimyasal sinyaller aracılığıyla gerçekleşir. En yaygın iletici moleküllerden biri glutamattır. Glutamat, nöron yüzeyinde yer alan AMPA reseptörlerine bağlanır. Bu bağlanma, reseptördeki kanalın açılmasına neden olur ve pozitif yüklü iyonların hücre içine akmasına olanak tanır. Bu iyon akışı, elektriksel sinyalin oluşmasını sağlar.
Alzheimer ve ALS Gibi Nörodejeneratif Hastalıklara Neden Olan Kritik Bir Protein Keşfedildi!
Araştırmacılar, bu sürecin nasıl gerçekleştiğini anlamak için kriyo-elektron mikroskobu (cryo-EM) kullandı. Yaklaşık bir milyon görüntü analiz edilerek, glutamatın reseptörün istiridye kabuğuna benzeyen yapısına bağlanarak bu yapının kapanmasına neden olduğu belirlendi. Bu kapanma kanalın alt kısmında bir açılma yaratarak iyon geçişini başlatıyor.
Daha önceki çalışmalar, epilepsi tedavisinde kullanılan perampanel gibi ilaçların bu kanalın açılmasını engelleyerek aşırı sinirsel aktiviteyi baskıladığını göstermişti. Yeni bulgular, bu tür ilaçların farklı etkileşim yolları ile geliştirilebileceğini ve sinirsel iletimi artıran ya da baskılayan yeni moleküllerin tasarlanabileceğini gösteriyor.
Bu araştırma, nörolojik hastalıkların tedavisinde yeni hedeflere odaklanılabileceğine dair umut verici ipuçları sunuyor. Uzmanlar, glutamat kanallarını kontrol etmenin öğrenme bozuklukları ve epilepsi gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilecek yeni ilaçların geliştirilmesine kapı aralayabileceğini belirtiyor.
Alzheimer ve ALS Gibi Nörodejeneratif Hastalıklara Neden Olan Kritik Bir Protein Keşfedildi!
İyonotropik glutamat reseptörleri (iGluR’ler), çoğu uyarıcı sinaptik iletimi sağlayan tetramerik, ligand kapılı iyon kanallarıdır. iGluR’ler glutamat ile etkinleştirilir; glutamat bağlandığında, bu reseptörlerin iyon kanalları açılarak postsinaptik nöronlara katyonların girişine izin verir ve sinyal iletimini başlatır. Ancak, tam uzunluktaki iGluR’lerde glutamat aracılığıyla bu kapı açılma mekanizmasının yapısal detayları tam olarak anlaşılmamıştır. Bu çalışmada, iGluR’lerin α-amino-3-hidroksi-5-metil-4-izoksazolpropiyonik asit alt tipi (AMPAR) kullanılarak glutamatın kapı açma mekanizması tanımlanmıştır.
Glutamat tarafından AMPAR aktivasyonu, fizyolojik sıcaklıklarda artmaktadır. AMPAR’ler bu sıcaklıklarda kriyo-elektron mikroskopisi için hazırlanarak glutamatla etkinleşme süreci görüntülenmiştir. Glutamat aktivasyonu, tüm iyon kanal helikslerinin gözenek ekseninden uzaklaşmasıyla iyon kanalının açılmasını başlatır; bu motif tüm iGluR’ler arasında korunmuştur. Duyarsızlaşma (desensitizasyon), lokal dimer çiftlerinin ayrılmasıyla meydana gelir ve kanal alt kısmının kapanmasını, kanal menteşelerinin eski haline gelmesi ve kapının yeniden katlanması yoluyla sağlar. Bulgularımız, glutamatın iGluR’leri nasıl kapıdan geçirdiğini tanımlamakta, tedavi tasarımları için temel oluşturmaktadır ve fizyolojik sıcaklıkların iGluR işlevini nasıl değiştirebileceğini göstermektedir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Glutamate gating of AMPA-subtype iGluRs at physiological temperatures, Nature (2025). DOI: 10.1038/s41586-025-08770-0YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?