Böbrek taşı nedir, teşhis ve tedavisi nasıl yapılır?

Kategori: Böbrek Sağlığı Print

bobrek-genel-sekilTürkiye’de her 100 kişiden 15’inin idrar yollarında taş oluştuğunu söyleyen Üroloji Uzmanı Op. Dr. Bülent Erkurt, “Bu hastaların 5’te biri ise çocuktur. Bir kez taş oluşmaya görsün tekrarlama oranı %40 civarıdır. Yaklaşık %80’ i kalsiyum taşlarıdır. Daha az oranda enfeksiyon, ürik asit ve sistin taşları da görülmektedir” dedi.

bulent-erkutTaş yola girdiği zaman idrar da kan ama, bulantı, kusma ve yan ağrısına yol açtığını hatırlatan Dr. Erkurt, şöyle devam etti: “İdrar tahlili, röntgen, spiral taş tomografisi ve ilaçlı böbrek filmi taşın detektörleridir. Hastaların radyolojik görüntü ve biyokimyasal analizleri sonrasında taşın neden oluştuğu anlaşılabilmekte ve uygulanan koruyucu tedaviler anlamlı oranda yeni taş oluşma sıklığını azaltabilmektedir. Taş böbreğin içinden kanala düşemeyecek kadar gürbüz ise mutlaka tedavi edilmelidir. Taşın boyutu, bulunduğu odacık, ağrı, enfeksiyon, hastanın yaşı, genel durumu doğru tedavi için önemli etkenlerdir.”

Her taşa uygulayabilecek standart bir tedavi olmadığını dile getiren Op. Dr. Bülent Erkurt, şunları kaydetti: “Her taş boyutunun, her taş bölgesinin ve her taş cinsinin ideal tedavisi farklıdır.  Ürologlar bu yolu iyi tanırlar. Hangi yolda sıkıntı var, hangi taşları tedavi etmeli iyi bilirler. Ebeveynlerinde taş hastalığı olanlar, daha önce taş düşürenler, doğuştan farklılığı olanların düzenli görüştükleri ürologları olmak zorundadır. Bakarsınız taşın yeniden oluşmasını bile engelleyebilir! Taşı kendi haline bırakırsanız ya böbreği bitirir ya da kötü yola düşer.”

Sıcak iklim böbrek taşı için en önemli risk faktörü

Op. Dr. Erkurt, ideal taş tedavisi yöntemleri hakkında şu önerilerde bulundu: Vücut dışı şok dalgaları ile taş kırma(ESWL) 2 cm’den küçük böbrek taşlarının ideal tedavisidir. Taş röntgen ışınları ile tespit edilmektedir. Daha sonra elektrik enerjisinin su içinden geçerken oluşturduğu şok dalgaları taşa odaklanmakta ve kırma işlemi başlatılmaktadır. Seans süresi yaklaşık 40 dakikadır. Muhtelif seanslar gerekebilmektedir.

Vücut içi böbrek taşı kırma

ESWL’ ye dirençli taşlar, böbreğin tamamını kaplamış büyük taşlar, böbreğin süzmesini engelleyen kanal taşları, idrar torbası taşları, endoskopik (cerrahi kesi olmadan) tedavi edilebilir. Bunlar; Perkutan nefrolitotripsi (böbrek taşlarına bir tüp aracılığı ile ulaşıp kırma) Üreterorenoskopi rigid, (idrar kanalı taşlarına doğal yollar ile ulaşıp kırma)
Ureterorenoskopi fleksibl (böbrek ve idrar yollarına bükülebilir optik ile ulaşıp kırma)
Sistolitotripsi’ dir (idrar torbası taşlarına doğal yollar ile ulaşıp kırma).

Böbrek taşı belirtileri, tedavisi ve hastalara uzman önerileri

Bu yöntemlerde vücudun doğal yolları kullanılmakta cerrahi kesi yapılmamaktadır. Endoskopun içindeki mercek taşın yaklaşık 25 büyütme ile bire bir görülmesini sağlamaktadır. Aynı endoskopun içinden geçen lazer enerjisi ile taş milimetrik hale getirilmekte veya bir bütün olarak çıkartılabilmektedir. Endoskopik taş kırmanın avantajları; doku bütünlüğünün bozulmaması, cerrahi kesi olmaması, çoğu hastanın aynı gün taburcu edilebilmesi olarak sıralanmaktadır.


Proteinden zengin diyetler böbrek taşlarına neden oluyor!

bobrek-diyet-kapakBöbrek taşlarına pek çok etken yol açsa da, tüketilen besinlerin ayrı bir öneme sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sinan Zeren: ‘Kilo vermek için uygulanan hayvansal proteinden zengin, karbonhidratdan düşük diyetler böbreklerde taş oluşumunu kolaylaştırıyor’ dedi. Devamı

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla