Böbrekte komplikasyonu öngören yeni bir test

Kategori: İç Hastalıkları Print

Basit bir kan testiyle komplikasyon riski belirlenebiliyor

Journal of the American Society Nephrology dergisinin yeni yayımlanan bir çalışmaya göre, nadiren kullanılan bir kan testi sayesinde hangi hastaların kronik böbrek hastalığı komplikasyonu riski taşıdığı saptanabiliyor. Bu test sayesinde hekimler kimlerin yüksek risk altında olduğunu ve kimlerde erken evre bozulmuş böbrek fonksiyonu olduğunu bulabilecek.

Böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek için hekimler genellikle kanda kreatinin düzeylerini kontrol eder. Kreatinin, kaslar tarafından üretilir ve böbrekler tarafından süzülür. Ne yazık ki, hafif düzeyde böbrek bozukluklarını saptamada kreatinin testleri yetersizdir ve hastaların kas kütlelerine ve protein alımlarına göre sonuçlar değişebilir. Geçtiğimiz günlerde sistatin C kan testi, böbrek fonksiyon testine bir alternatif olarak kullanılmaya başlandı. Protein kandan böbreklerin süzmesi sonucunda atıldığı için, böbrek fonksiyonları yeterli düzeyde çalışmıyorsa, sistatin C düzeyleri yükseliyor.

Çalışmanın araştırmacılarından San Francisco Tıp Merkezi uzmanlarından Dr. Carmen A. Peralta, bozulmuş böbrek fonksiyonlarını tespit etmek amacıyla kullanılan sistatin C düzeyleri üzerinde çalıştı. Çalışma kapsamında Çok Etnikli Ateroskleroz Çalışması (MESA) ve Kardiyovasküler Sağlık Çalışmasından (CHS) 11.909 katılımcı incelendi. Araştırmacılar, hem kreatinin hem de sistatin C testlerini kullanarak kronik böbrek hastalığı olan hastaları ve bilinen komplikasyonlardan erken ölüm, KV olay, kalp yetmezliği ve böbrek yetmezliği riski yüksek olan hastaları belirledi.

MESA çalışmasına katılan hastaların %9’unda kreatinin testi, %2’sinde ise sistatin C testi ile kronik böbrek hastalığı saptanırken, %4’ünde her iki test ile tanı kondu. CHS çalışmasında ise, bu oranlar sırasıyla %12, %4 ve %13’tü. Kronik böbrek hastalığı olmayan kişilerin yalnızca kreatinin testine göre erken ölüm riskleri benzerken, sistatin C testine göre kronik böbrek hastalığı tespit edilen kişilerde bu risk 3 kat fazlaydı. Her iki test sonucuyla tanı konulan hastaların ise riskleri 2 kat artmıştı. CHS çalışmasında kreatinin testi ile tanı konan hastaların erken ölüm riski tanı konmayan hastalar ile benzerken, sistatin C testi ile tanı konan hastalarda bu risk 1.78 kat daha fazlaydı. Her iki test sonucuyla tanı konulan hastaların taşıdığı risk ise, 1.74 kat artmıştı. Bu artışlar kardiyovasküler hastalık, kalp yetmezliği ve böbrek hastalığı için de benzerdi.

Araştırmacılar, çalışma sonucunda, kreatinin testi ile kronik böbrek hastalığı tespit edilen erişkinlerde, sistatin C testi yapılan hastalara kıyasla, kötü prognozun kısıtlı olduğu; bu nedenle sistatin C testinin mevcut kreatinin tanımına göre kronik böbrek hastalığı şüphesi taşıyan hastaların belirlenmesinde önemli bir rolünün olabileceği sonucuna vardı. Bununla birlikte, sistatin C testi ile yüksek komplikasyon riski altında olan hastalar da belirlenebiliyor.

Dr. Peralta ise, kreatinin testi ile düşük komplikasyon riski altında olan çok sayıda erişkine kronik böbrek hastalığı tanısının konabileceğini, ancak sistatin C testinin kreatinin düzeylerine bakılarak bozulmuş böbrek fonksiyonu olan kişiler için doğrulayıcı bir test olarak kullanılması gerektiğini belirtti. Dr. Peralta, bu sayede yüksek risk taşıyan hastaların agresif tedaviden yararlanabileceğini ve bu hastaların uzmanlara sevk edilebileceğini hatırlattı. Sistatin C testi ile tanısı doğrulanmayan hastalar, düşük komplikasyon riski altında olabilir. İleride yapılacak çalışmalarda bu yöntemin maliyet etkinliği ve risk evrelendirmesi de araştırılmalıdır.

KAYNAK:  Carmen A. Peralta and Michael G. Shlipak et al. Cystatin C Identifies Chronic Kidney Disease Patients at Higher Risk for Complications. Journal of the American Society Nephrology, December 16, 2010 DOI: 10.1681/ASN.2010050483

 

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla