Ceza muhakemesinde hekimlerin tanıklığı

Yazan Dr. Erkin Göçmen
Kategori: Hukuk / Mevzuat, Üye Yazıları Print

Tanık, yargılama konusu olayla ilgili olarak, beş duyusuyla öğrendiklerini hakime anlatan üçüncü kişidir. Mahkemede kural olarak herkes tanıklık yapabilir. Tanıklık yapmak zorunludur. Usulüne uygun olarak çağrılıp da mazeretini bildirmeksizin gelmeyen tanıklar zorla getirilir ve gelmemelerinin sebep olduğu giderler takdir edilerek, kamu alacaklarının tahsili usulüne göre ödettirilir.

Ancak hekimlik mesleği özellikli bir meslektir. İnsanlar hekime başvurduğunda en mahrem bilgilerini dahi açıklar. Hastanın hekimin bu sırlara sadık kalacağından emin olması gerekmektedir. Aksi takdirde insanlar hekime yeterince açılamaz ve tabii olarak tedavileri sekteye uğrar. İşte bu sebeple Ceza Muhakemesi Kanunu hekimlere (diş hekimleri, eczacılar, ebeler ve bunların yardımcıları ve diğer bütün tıp meslek veya sanatları mensuplarına) tanıklıktan çekinme hakkı tanımıştır.

Ceza Muhakemesinde Hekimlerin Bilirkişiliği

Bu hükme göre, hekim hastasıyla ilgili bir konuda tanıklıktan çekinebilir. Ancak burada hastanın rızası varsa artık hekim tanıklıktan çekinemez. Oysa avukatlar için böyle bir yükümlülük bulunmamaktadır. Avukatlar, müvekkilleri rıza gösterse dahi tanıklıktan çekinebilmektedir. Aynı kuralın hekimler için de geçerli olmasında toplumsal fayda olacağı inancındayız.

click-iconİletişim için: bilgi@erkingocmen.av.tr

. Av. Erkin Göçmen’i Twitter’da takip etmek için tıklayın >

. Av. Erkin Göçmen’i Facebook’ta takip etmek için tıklayın >

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla