Çocukları bahar aylarında bekleyen önemli alerjik mevsim hastalıkları

Kategori: Çocuk Sağlığı, Mevsim Hastalıkları Print

cocuk-oksurukKış aylarının bitip bahar aylarının gelmesiyle birlikte polenlerin yoğun olarak ortaya çıkması, hassasiyeti olan çocuklarda astım, alerjik nezle ve göz alerjisi gibi şikayetleri de beraberinde getiriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Nas çocuklarda görülen bahar alerjileri hakkında konuştuk..

Sürekli öksürük ve burun akıntısı alerji belirtisi

Kış aylarının bitmesi ve bahar aylarının başlamasıyla birlikte enfeksiyonlar azalırken, alerjiyi tetikleyen enfeksiyonların yerini polenler almaktadır.  Bahar aylarının başlaması ile ateş olmadan sürekli nezle hali veya tekrarlayan bronşitler bahar alerjisini düşündürür. Bu kişilerin burunda şeffaf akıntı ve hafif kızarıklık dışında başka bir bulgu olmayabilir. Akciğer röntgenleri ve rutin kan tetkiklikleri çoğunlukla normal saptanmaktadır.

Bu durumların tekrarlandığı çocuklarda, ebeveynler bir türlü hastalık halinin geçmediğinden yakınırlar. Çocukların özellikle sürekli burun akıntısı ve öksürüklerinin devam etmesi alerjik nedeni düşündürmelidir.

Alerjik bünyedeki çocuklarda diğer alerjik hastalıklara yatkınlık olabilir

Hastalık halinin devam etmesi çocuğun okul performansını ve sosyal hayatını etkilemektedir. Bir çocukta alerjik hastalık varsa diğer bir alerjik hastalık olma olasılığı 5-6 kat oranında artmaktadır. Alerjik çocukların büyük kısmında alerjik göz hastalığı da görülmektedir. Bu nedenle alerjik hastalığı olan çocuklarda alerjik astım, bahar nezlesi ve göz nezlesi yönünden değerlendirilmelidir.

Belirtileri önemseyin!

Bahar nezlesi alerjisi, çiçeklerin açması ile ortaya yoğun şekilde çıkan polenlerin hassasiyet yaratması durumudur. Polenler büyük parçacıklar olduğundan burundan geçerken burun içine yapışmakta ve hastalığa neden olmaktadırlar. Bahar nezlesi; saman nezlesi, alerjik nezle veya alerjik rinit aynı hastalığı tanımlayan isimlerle anılmaktadır. Polenlerin buruna ulaşması ile duyarlı kişilerde burunda şeffaf akıntı, kaşıntı, hapşırma, boğazda kaşıntı, öksürük ve boğaz ağrısı olabilmektedir.

Çocuklarda tedavi edilmeyen saman nezlesi astım’a dönüşebilir!

Çocukta alerjik göz nezlesi varsa gözlerde akıntı, kaşıntı ve yanma olabilmektedir. Sürekli burun tıkanıklığı durumlarında göz alt kapaklarında morluk olabilir. Saman nezlesi olan çocuklarda sinüslerin ve ortakulak östaki borusunun fonksiyonları bozulduğundan sık sinüzit ve otit geçirmeye yatkındırlar.

Aşı ve uzun süreli ilaç tedavisi gerektirebilir

Tedavi uzun süreli olmaktadır. Burun içine veya ağız yoluyla alınan anti alerjik ilaçlar kullanılmaktadır. Uygun vakalarda alerjiye sebep olan neden saptanmışsa alerji uzmanları tarafından aşı tedavisi uygulanmaktadır. Tedavide en önemli prensip alerjiyi tetikleyen alerjenden korunmaktır. Bu her zaman mümkün olmayabilir.

Korunmak için dikkat edilmesi gerekenler..

Polenlerden korunmak için bahar mevsiminde ot ve ağacın yoğun olduğu yerlerden uzak durmak önemlidir.   Ev tozlarından korunmak için nemli ortamdan uzak durmak, yatak odası gibi sürekli bulunduğu odalarda halı, kilim gibi toz tutucu eşyaları kaldırmak, ıslak zemin temizliği yapmak, temizlik yapılırken o ortamda bulunmamak, ev tozu akarı alerjeni geçirmeyen yatak, yorgan ve yastık kılıfı kullanmak faydalı olabilmektedir.

Bahar çocuğunuz için alerji mevsimi olmasın

Uzm. Dr. Yunus Nas, Hisar Intercontinental Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla