COVID-19 ile mücadele günlerinde rutin aşılama programları aksatılmamalı

10 Mayıs 2020  |   Kategori: Aile Hekimliği, Sağlık Gündemi Print

Koronavirüs ile mücadele sürecinde rutin aşılama programlarının kesinlikle aksatılmaması gerektiğini söyleyen İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Aşı Çalışma Grubu Genel Sekreteri Dr. Hamza Özdemir, COVID 19 salgınının tüm dünyaya aşılamanın önemini bir kez daha hatırlattığını belirterek, “Öyle ki; aşısız bir dünyada yaşamanın ne kadar zor olduğu, koruyucu bir aşı varlığının sağlıklı bir hayat sürdürmek için ne kadar kolaylaştırıcı bir faktör olduğunu gözler önüne sermiştir. Tüm dünya COVID-19 ile mücadele ederken etkin ve güvenilir bir aşısının çıkmasını dört gözle beklemektedir” dedi.

Hastalıklarla Mücadelemizde En Önemli Unsur Aşıların Varlığıdır

“Bugün tüm dünya ülkelerinin sağlıktan ekonomiye, turizmden tarıma, eğitimden sanayiye ve daha bir çok alanda felç eden ve corona virüsün neden olduğu COVID 19 hastalığına benzer bir çok bulaşıcı hastalığın, bugüne kadar defalarca insanlığı alt üst etmemesinin yegane nedeni bu hastalıklara karşı geliştirilmiş aşıların varlığıdır.” diyen Dr. Özdemir, “Aynı zamanda ülkemizde ve dünyada başarı ile uygulanan aşılama programları sağlığımızı korumakla birlikte dünya düzeninin işleyişine ne kadar katkıda bulunduğu COVID 19 sayesinde bir kez daha ispatlanmış bulunmaktadır.

Aşağıda yer alan resimde (Resim 1) COVID ile birlikte rutin aşı programımız içinde bulunan kabakulak, suçiçeği, kızamıkçık ve kızamık gibi bulaşıcı hastalıkların yayılma hızı (R0) karşılaştırılmıştır. Bu tablodan da kolayca görülebileceği üzere mevcut aşı programlarında yer alan birçok hastalığın yayılma hızı COVID 19’dan oldukça fazladır ve aşılarının yapılmadığı durumlarda tüm dünyada ne kadar büyük sorunlara yol açacağı rahatça tahmin edilebilmektedir” diye konuştu.

Resim 1. Covid 19 ve bazı diğer önemli bulaşıcı hastalıkların yayılma hızları (World Economic Forum; weforum.org/agenda/2020/03/a-visual-history-of-pandemics)

Her yıl 3 milyon çocuk aşılar sayesinde hayata tutunuyor

Dünyada her yıl ortalama 116 milyon bebeğin aşı ile önlenebilir hastalıklara karşı aşılanmakta olduğunu ve 3 milyon çocuğun hayatının aşılar sayesinde kurtulduğuna dikkat çeken Dr. Özdemir, sözlerine şöyle devam etti:“Başarı ve titizlikle yürütülmekte olan aşılama programlarının sekteye uğraması ihtimalinde COVID 19 ile yaşanandan çok daha büyük sağlık sorunları ortaya çıkacak ve dolayısı ile hayat durma noktasına gelecektir.

Koronavirüs REHBERİ: Nasıl bulaşır? Belirtileri, korunma yöntemleri ve tedavisi

Sağlık kuruluşlarının COVID 19 ile mücadele ettiği şu günlerde aşılama için kuruluşa başvuran sağlıklı bireyler için bir risk oluşturacağı düşüncesi hem sağlık çalışanları hem de ebeveynlerin korkulu rüyası haline gelmiştir. COVID 19 ile birlikte yeni bir dünya düzeni gelişmeye başlamış, bunun en önemli bileşenlerinden biri ise sosyal mesafenin korunması olmuştur.

Bunun yanında kişisel hijyen ve yaşam alanımızın temizlik ve dezenfeksiyonun sağlanması 2020 yılından itibaren yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası olacaktır. Çocukluk çağı aşılarının COVID 19 öncesinde olduğu gibi hiçbir kesintiye, ertelemeye uğratılmadan sürdürülmesi son derece önemlidir. Bunun sağlanması için sağlık çalışanları, aşıya gelen aileler için COVID 19 riskini minimize ederek aşılama hizmetlerini eskiden olduğundan daha fazla hassasiyet göstererek sürdürmektedir. Aşı için ailelere poliklinik hizmeti verildiği saatlerden ayrı özel randevular verilmekte, bebek ve çocuklar izole aşı odasına direk alınmakta, aşılama bekletilmeden kurallarına uygun şekilde yapılmakta ve ailenin güvenli bir şekilde Aile Sağlığı Merkezlerini terk etmeleri sağlanmaktadır.”

İSTAHED: Aşı karşıtı söylemler toplum sağlığını tehdit eder hale geldi!

Tam aşılanma şarttır. aile hekiminize güvenin

“COVID 19 bize bir kez daha göstermiştir ki sağlık dünyada her şeyden önce gelmektedir.” diyen Dr. Hamza Özdemir, “Toplum sağlığının sadece bir virüs nedeniyle bozulduğu durumda dahi hayat durma noktasına gelmekte, ekonomi ve kalkınma alt üst olmaktadır. Oysa mevcut durumda ülkemizde 13 bulaşıcı hastalığa karşı rutin aşılama hizmeti verilmektedir ve bu hizmetlerin ertelenmesi veya durması COVID 19’dan çok daha derin olumsuz etkilere neden olacaktır. Toplumun ayakta durması için sağlıklı olması nasıl şart ise sağlıklı olmak için de doğumdan itibaren ölüme kadar aşısı bulunan tüm hastalıklara karşı tam aşılanmanın sağlanması şarttır. Aşı hizmetlerinin sürdürülmesi konusunda lütfen Aile Hekimlerimize eskiden olduğu gibi güvenmeli ve aşılarımızı aksatmamalıyız” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla