Bağımlılık aşısı insan denemelerine hazırlanıyor: İlk hedef Eroin

Yazan Hüseyin Kandemir
31 Ağustos 2023   |    19 Eylül 2023    |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Bağımlılık yapan Eroin ve Fentanil gibi uyuşturucu maddelere karşı mücadelede devrim niteliğinde gelişme sağlandı. Montana Üniversitesi’nde yapılan ve sonuçları yeni yayımlanan araştırmaya göre, opioidleri, fentanili ve eroini hedef alan aşı çok yakın bir zamanda insan üzerinde test edilmeye başlanacak. Bu gelişme her yıl milyonlarca ölüme neden olan eroin uyuşturucularla mücadelede devrim yaratabilir. Yeni aşının faz 1 klinik denemelerinde ilk hedef eroin olacak ve bunu diğer uyuşturucular takip edecek. Aşının ön çalışmaları tamamlandı ve hayvan modellerinde test edildi. Özellikle TLR7/8 adjuvanlarının eklenmesiyle umut vaat eden sonuçlar gösterdi. Bu devrimsel aşı insan denemelerinden sonra onaylanırsa her yıl milyonlarca hayat kurtarabilir.

Journal NPJ Vaccines dergisinde yayımlanan çalışmanın baş yazarı ve Montana Üniversitesi Tıbbi Araştırmalar Merkezi’nden Prof. Dr. Jay Evans, çalışma ile ilgili şu bilgileri verdi: “Aşı adayımızı 2024’ün başlarında insanlarda test etmeyi planlıyoruz. İlk aşının hedefi eroin olaca, ardından Fentanil aşısının Faz I klinik denemeleri başlayacak. Bu ilk klinik denemelerde güvenliği ve erken etkinliği belirlediğimizde, eroin ve fentanili hedef alan kombine bir çok aşı daha geliştirmeyi umuyoruz.”

Eroin nedir? Sağlığa etkileri nelerdir? Bağımlılığı ve tedavisi

Bu yenilikçi aşının yolculuğu, Washington Üniversitesi’nden psikiyatri profesörü Dr. Marco Pravetoni ve ekibinin ön çalışması ile başlıyor. Elde ettikleri gelişme ilgili bilgi veren Dr. Pravetoni, “Araştıra ekibimiz, opioidlere karşı antikor üretimini uyaran konjugat aşıların ön çalışmalarını başarıyla tamamladı. Aşılarımız, opioid bağımlılığının tedavisinde ve aşırı dozun tersine çevrilmesinde kullanılan metadon, buprenorfin, naltrekson ve nalokson gibi kritik ilaçları koruyarak hedef opioidi nötralize etmek üzere tasarlandı” diyor.

Aşının, Faz 1 hayvan denemeleri başarı ile tamamlandı

Aşılar, hayvan modellerinde başta fareler ve domuzlar olmak üzere pek çok türde başarı ile test edildi. TLR7/8 adjuvanının hayvanlarda fentanil aşısının etkinliğini nasıl artırdığını gösteren makaleler, NPJ Aşılar dergisinde daha önce yayınlanmıştı. Eroin aşısının sonuçları ile ilgili yayınların ise yakın zamanda yayınlanması bekleniyor. Bu projedeki dikkat çekici bir başarılardan birisinin yeni geliştirilen patentli adjuvan INI-4001 olduğunu söyleyen Prof. Dr. Evans, şu bilgileri veriyor: “Adjuvanlar, vücudun aşılara bağışıklık yanıtını artırır; opioidlere karşı daha güçlü, daha uzun süreli bağışıklık yanıtı sağlar.”

Montana Üniversitesi Tıbbi Araştırmalar Merkezi’nden Prof. Dr. Jay Evans

İnsan klinik denemeleri yakında başlayacak

Elde ettikleri tüm başarılı sonuçlara rağmen aşının kullanıma girebilmesi için onay sürecini tamamlaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Evans, ”İnsan denemeleri tamamlandığında onay için FDA’ya yeni ilaç ve aşı başvurusunda bulunacağız. Bu süreçte, aşıların hem güvenliğini hem de etkinliği titizlikle değerlendirilecek. Önümüzde uzun bir yol var, ardışık denemede aşanın etkinliği, dozajı ve potansiyel riskleri değerlendirilecek. Bu aşı dışında ekimizinde üzerinde çalıştığı SARS-CoV-2, tüberküloz, E. coli ve kanser dahil bir dizi hastalığı hedefleyen araştırmaları halen sürüyor ” dedi.

Araştırmanın özeti

A TLR7/8 agonist increases efficacy of anti-fentanyl vaccines in rodent and porcine models

Abstract: Opioid use disorders (OUD) and overdose are public health threats worldwide. Widespread access to highly potent illicit synthetic opioids such as fentanyl is driving the recent rise in fatal overdoses. Vaccines containing fentanyl-based haptens conjugated to immunogenic carrier proteins offer a long-lasting, safe, and cost-effective strategy to protect individuals from overdose upon accidental or deliberate exposure to fentanyl and its analogs. Prophylactic or therapeutic active immunization with an anti-fentanyl vaccine induces the production of fentanyl-specific antibodies that bind the drug in the blood and prevent its distribution to the brain, which reduces its reinforcing effects and attenuates respiratory depression and bradycardia.

Morfin nedir? İnsan sağlığına etkileri, bağımlılığı ve tedavisi

To increase the efficacy of a lead anti-fentanyl vaccine, this study tested whether the incorporation of synthetic toll-like receptor (TLR) 4 and TLR7/8 agonists as vaccine adjuvants would increase vaccine efficacy against fentanyl challenge, overdose, and self-administration in either rats or Hanford miniature pigs. Formulation of the vaccine with a nucleolipid TLR7/8 agonist enhanced its immunogenicity and efficacy in preventing fentanyl-induced respiratory depression, analgesia, bradycardia, and self-administration in either rats or mini-pigs. These studies support the use of TLR7/8 adjuvants in vaccine formulations to improve their clinical efficacy against OUD and potentially other substance use disorders (SUD).

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla