Diyabet hastalarının sadece %3’ü yeni teknolojilerden yararlanabiliyor

Yazan Ayşegül Aydoğan Atakan
18 Ocak 2023   |    9 Şubat 2023    |   Kategori: Güncel / Literatür, Sektör Print

Tüm dünyada milyonlarca kişiyi etkileyen diyabet, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Rusya ve Afrika bölgesinde yaklaşık 93 milyon hastanın sorunu. Diyabetlilerde yaşamı kolaylaştıran sensörlü şeker ölçüm cihazları ve insülin pompaları gibi yeni teknolojileri kullanamamak, bu bireylerin yaşam kalitesinin önündeki en önemli engellerden biri. Elde edilen verilere göre diyabetlilerin ancak yüzde 3’ü hastalıkla mücadele ederken yaşam kalitesini artıran yeni teknolojileri ürünlerini kullanabiliyor.

Medtronic’in ev sahipliğinde İstanbul’da ilk kez düzenlenen “Diyabet İnovasyon Zirvesi”ne katılan uzmanlar, diyabet teknolojilerinin geleceğini, güncel bilgileri ve yeni yaklaşımları tartıştı. 13 – 14 Ocak tarihlerinde Ataköy Hyatt Regency Otel’de gerçekleştirilen zirveye Türkiye, Orta Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’dan alanında önde gelen 100’den fazla diyabet uzmanı katılarak bilgi ve deneyimlerini paylaştılar. Diyabet İnovasyon Zirvesi’nde diyabet teknolojilerinin geleceği hakkında konuşan uzmanlar, sunumlarıyla bu alandaki son gelişmeleri, verileri ve inovasyon fırsatlarını katılımcılara aktardı.

Saniyede 2 kişi Medtronic teknolojisiyle tanışıyor

Zirvedeki basın toplantısında konuşan Medtronic Türkiye Batı Asya ve Levant Bölge Başkanı Ayhan Öztürk, sağlık teknolojilerinde dünya lideri olarak düzenledikleri toplantıyla 100’ün üzerinde hekimle bir araya geldiklerini belirtti. “Hekimlerle olan birlikteliğimiz en büyük gücümüz. Bizim inovasyon ve araştırma potansiyelini besliyor” diye konuşan Öztürk, “Tedavi uygulayan hekimlerimizin en büyük partneriyiz. Ürün geliştirme ve araştırma – geliştirme çalışmalarımızı bu sayede büyütüyoruz. Sektördeki en önemli oyuncuyuz. Saniyede iki kişi Medtronic teknolojileriyle tanışıyor” dedi.

Medtronic’in 150 ülkede 90 binden fazla çalışana sahip olduğunu vurgulayan Öztürk, şu bilgileri verdi: “Ar- Ge’ye ayırdığımız 2,7 milyar dolar payla pek çok kritik alanda faaliyet gösteriyoruz. Kardiyolojiden nörobilimlere, cerrahiden diyabete kadar 70’ten fazla sağlık sorununa çözüm üreten küresel sağlık teknolojisi lideriyiz. Sağlık teknolojilerimiz her saniye, her saat ve her gün iki kişinin hayatını değiştiriyor. Bu etkiyi her geçen gün daha ileriye taşımaya devam ediyoruz. Misyonumuz, insanların yaşamlarında gerçek bir fark yaratan olağanüstü çözümler ve destekler tasarlamamız için bize ilham veriyor. Bu misyonun bir kısmı diyabetli yaşamı yeniden tanımlamaktır. Son 50 yıldır bu anlamda çok önemli çalışmalar yapıyor, ortaklıklar kuruyor ve yeniliklere imza atıyoruz.”

Hastalıkla mücadelede teknoloji yeterince kullanılmıyor

Diyabetin sağlık harcamaları açısından en çok yük getiren kronik hastalıklardan biri olduğunu hatırlatan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyabetli bireylerin pek çok yan hastalığı ve sağlık sorunu olduğundan sağlık harcamalarının yüzde 14’ünün diyabet için harcandığı biliniyor. Diyabeti sadece ilaçla yönetmeye çalışmak yeterli değil. Sürekli glikoz ölçümü ve pompaya erişim konusunda ülkelerin sağlık bakanlıklarının daha çok ilgi göstermeye başladığını söyleyebilirim. Yaklaşık 50 ülkede geri ödeme kapsamında. Hükümetler diyabetin yarattığı yan zararları yeni teknolojilerin kullanımı ile azaltabilirler.

Sağlık harcamaları daha verimli hale getirilebilir. Hasta, toplum, kamu kurumları ve sigorta şirketleri için bu teknolojilerin katkısı var. İnsülin pompasının kullanımı, Türkiye’de ve birçok ülkede halen istenilen düzeyde değil. Yine sürekli glikoz ölçümünün kullanımı ve sağlık harcamalarının optimum hale getirilmesi için en çok çalışan firmalardan biriyiz.”

Türkiye öncelikli 15 ülke arasında

Toplantıda bilgi veren Medtronic Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Rusya Bölgesi Stratejik Pazarlama Başkan Yardımcısı Hülya Tiner ise diyabetin Medtronic için özel bir anlamı olduğunu belirterek, “Hastaların daha iyi bir yaşam sürmesi için sağlamak istediğimiz fayda açısından diyabeti çok önemsiyoruz. Sadece teknoloji ve ürün geliştirmek için yatırım yapmıyor, aynı zamanda hem hastanın hem de doktorun kullanacağı dijital çözümler ile tedavinin etkinliğini artırmak üzerinde duruyoruz” dedi.

Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Olesen: Önümüzdeki 30 yılın tedavi yöntemleri için çalışıyoruz

Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta / Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde 90 milyon tip2 diyabetlinin, 3 milyon da tip1 diyabetlinin bulunduğuna dikkat çeken Hülya Tiner, şunları söyledi: “Ancak bu nüfusta diyabet teknolojilerine erişim oranı ne yazık ki yüzde 3. Bu oranın artırılması lazım. Geride kalan gruplar, hastalıkla mücadelede teknolojiden yararlanamıyor. Geri ödeme sistemi, hastaların bu teknolojilere erişimini kolaylaştırıyor. Tip1 diyabetlilerin sayısı giderek artıyor. Her ülkenin bu konuya öncelik vermesi lazım. Diyabet teknolojilerine erişimin artırılması gereken öncelikli 15 ülke var. Bu ülkelerin arasında Türkiye de bulunuyor.”

Medtronic’in yenilikçi diyabet teknolojileri

Zirveye katılanlar ayrıca Medtronic’in diyabet hastalarına getirdiği en son teknolojilerin sunduğu faydalar ve değerler hakkında da daha fazla bilgi edinme fırsatı buldu. Gelişmiş hibrit kapalı döngü sistemi ve akıllı özellikli diyabet tedavisi yönetim araçları zirvede büyük ilgi gördü. Medtronic’in İnsülin Pompası, çoklu günlük enjeksiyon tedavisine göre önemli klinik faydalar sunuyor. İnsülin pompası cihazı, hızlı etkili insülini 24 saat boyunca, sürekli olarak vücuda vererek, çoklu enjeksiyon ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Medtronic tarafından sunulan CGM ise, hem insulin pompası ile hem de bireysel takip ile diyabet hastalarının yanında. Standalone CGM sistemi, öngörülü ve aşamalı alarm sistem teknolojisine sahip olup, hipoglisemi ve hiperglisemi alarmlarını 1 saat önceden de bildiriyor.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla