Dünya Sağlık Örgütü, risk düzeyi artan koronavirüs için ‘pandemi’ ilan etti

11 Mart 2020   |    24 Mart 2020    |   Kategori: Sağlık Gündemi Print

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bugüne kadar 114 ülkede 120 binden fazla kişiye bulaşan ve 4500 kişinin ölümüne neden olan koronavirüsü pandemi (bölgeler ve gruplar üstü küresel salgın) kategorisine aldı. Dünya Sağlık Örgütü’den bugün yapılan açıklamaya göre, koronavirüs artık pandemi kategorisine alındı. Konu ile ilgili bir basın açıklaması yapan DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Durumu pandemi olarak tanımlamak, DSÖ’nün korona virüsünün oluşturduğu tehlikeyle ilgili değerlendirmesini değiştirmez. Ülkelere her gün acil önlemler alma çağrısı yaptık. Tüm ülkelerin gerekli önlemleri alması durumunda salgının gidişatı değişecektir” diye konuştu.

Pandemi ne demek?

Pandemi, dünyada eşzamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıkların yaygınlık seviyesini tarif etmek için kullanılan bir terim. 2009 yılında domuz gribi, pandemik hastalık ilan edilmişti.  Dünya Sağlık Örgütü, korona virüsü için daha önceki durumu “epidemi” olarak tarif ediyordu. Epidemi bir bölge ya da toplumda bir hastalığın yaygınlaştığı durumlar için kullanılıyor. Pandemi ise bir kıta veya dünya genelini etkileyen salgın hastalıkları tanımlıyor.

Bugün bir basın toplantısı düzenleyen DSÖ Genel Sekreteri Dr. Ghebreyesus, 11 Mart itibarıyla 114 ülkede 120 bin vakanın görüldüğünü ve 4 bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Dr. Ghebreyesus, şu bilgileri verdi: “Binlerce kişi hastanelerde yaşam mücadelesi veriyor. Önümüzdeki günler ve haftalarda vaka ve ölüm sayılarının artmasını bekliyoruz. Virüsün yayılma hızı, ciddiyeti ve yetkililerin gerekli önlemleri almaması bizi alarm seviyesine getirdi. Bu nedenle Covid-19’u pandemik bir hastalık ilan ediyoruz.”

“Pandemi basit bir kavram değildir. Yanlış kullanılması yersiz korkuya veya hastalığa karşı mücadelenin bir faydasının kalmadığı düşüncesi vesilesiyle daha fazla ölüme yol açabilir. Daha önce bir koronavirüsten kaynaklanan bir pandemiyle karşı karşıya kalmamıştık. Ama öte yandan kontrol altına alınabilecek bir pandemi de görmemiştik. Bu pandeminin seyrini değiştirmek ülkelerin elinde. Her ülke kamu sağlığını korumak ile ekonomik ve sosyal faaliyetlere yönelik kısıtlamaları en az seviyede tutmak arasında hassas bir denge bulmalı, bunları yaparken insan haklarına da saygılı olmalı.”

Koronavirüs REHBERİ: Nasıl bulaşır? Belirtileri, korunma yöntemleri ve tedavisi

Bazı ülkelerin yeterli önlemi alacak kaynaklara veya kapasiteye sahip olmadığını belirten Dr. Ghebreyesus, ülkelerin atması gereken adımları ise şöyle açıkladı: 

  • Acil durum müdahale mekanizmalarınızı hazır hale getirin ve güçlendirin
  • Halkınızı riskler ve korunma yöntemleri konusunda bilgilendirin
  • Her bir Covid-19 vakasını tespit, izole, test ve tedavi edin
  • Temas ettiği herkesi inceleyin ve hastanelerinizi hazırlayın
  • Sağlık işçilerinizi koruyun ve eğitin
  • Birbirinize sahip çıkın
  • Sükunetle, doğru şeyleri yaparak dünya vatandaşlarını korumamız mümkün.”

Anlık olarak Türkiye ve Dünya Koronavirüs hasta sayılarını görmek için tılayın: >>>

Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımlamasına göre, bir hastalığın pandemi olabilmesi için kabaca üç kriter aranıyor:

  • Yeni bir virüs olması
  • İnsanlara kolayca geçebilmesi
  • İnsandan insana kolay ve sürekli bir şekilde bulaşması

Pandemi nasıl ilan edilir?

Pandemi ilan edilmesi için Dünya Sağlık Örgütü kararı gerekiyor. Bir hastalığın pandemi olabilmesi için istikrarlı bir şekilde, dünyanın farklı noktalarında, kitleler üzerinde yaygın şekilde görülmeye başlaması gerekiyor.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla