Efor testi nedir? Ne işe yarar? Kimlere, ne zaman yapılmalı?

26 Temmuz 2010   |    25 Kasım 2021    |   Kategori: Aile Hekimliği, Kalp Hastalıkları, Önemli Testler Print

Efor testi, kalp damar hastalıklarının teşhisi ve tedavinin takibi için kullanılan önemli araçlardan birisidir. Bir doktor veya eğitimli bir teknisyen tarafından gerçekleştirilen bu test, kalbinizin ve kan damarlarınızın fiziksel efora nasıl tepki verdiğini değerlendirmek için kullanılır. Efor testinin özellikle belirsiz durumların aydınlatılmasında önemli bir işlevi vardır. Ancak bu testin uygulanacağı hastayı doğru seçmek gerekir. Hekim testi kullanmaya karar verirken öncelikle sonuçlarının amacına hizmet edip etmeyeceğine göre karar vermelidir. Bu test özellikle emin olunamayan iskemik durumların tespitinde işlevseldir.

Efor testi nedir? 

Efor testi, kalp-damar hastalıklarının tanı ve takibinde kullanılan çok etkili bir ayırıcı tanı yöntemdir. Kalp damar hastalıkları ile ilgili pek çok hastalığın tanısı için kullanılan Efor testi, kişiye uygun egzersiz yaptırılarak kalp iş yükünün arttırılması ve yüklenme esnasında kalp kasının beslenmesinde yetersizliğe yol açabilecek bir kalp damar hastalığının olup olmadığının tespiti için yapılır.

Göğüs ağrısı neden olur, nasıl geçer? Hangi hastalıkların belirtisidir?

Efor testi kolay uygulanan, riskleri az olan ucuz bir test olduğu için oldukça yaygın kullanılan bir ayırıcı tanı yöntemdir. Efor testinin hastane koşullarında bir kardiyoloji uzmanı gözetiminde yapılması gerekir.

Efor testinin temel kullanım alanları içinde koroner arter hastalığının teşhisi ve yaygınlığının belirlenmesi, iskeminin saptanması ve semptomların değerlendirilmesi, hastalığın ciddiyetinin belirlenmesi, tedavinin etkinliğinin değerlendirilmesi, prognozun ve fonksiyonel kapasitenin belirlenmesi bulunur. Testin en sık kullanıldığı hastalar orta olasılıklı koroner anjiyo hastalarıdır. Ayrıca toplum sağlığını ilgilendiren bazı meslek gruplarında çalışanların performansının ölçümünde kullanılır.

Efor testi birçok durumda güvenle kullanılabilir. Ancak farklı durumlardaki hassasiyetinin iyi bilinmesi gerekir. Burada koroner arter hastalığı olan kişilerin kaçında hastalığı saptayabildiği önemli bir değer taşır ve testin hassasiyetini gösterir.

Anjiyo nedir? Nasıl yapılır, ne işe yarar? Riskleri nelerdir?

Özgünlüğü ise normal olan bireylerin yüzde kaçında normalliği ayırt edebildiğini gösterir. Efor testinin hastaları ayırt etme özelliği % 68 iken sağlıklı bireyleri ayırt etme oranı % 77’dir. Bu verilerden hareket ettiğimizde karşımıza negatif sonuç geldiği zaman pozitif gelmesinden daha değerli bir doğrulama değerine sahip olduğumuzu görürüz.

Efor testi kimlere uygulanmalı?

Hasta seçiminde klinik bulgulardan hareket edilmelidir. Hastanın EKG’si testin gerekliliği konusunda bilgiler verir. Hastanın EKG’sinde belirgin veriler varsa ve iskemi olup olmadığını anlayabiliyorsak, efor testine gerek kalmayacaktır. Test tipik EKG bulgularla gelen hastalara değil; karar veremediğimiz ve arada kaldığımız orta olasılıklı kişilere yapılmalıdır. Olasılık hesaplanırken hastanın yaşı, cinsiyeti ve semptomları önemlidir.

Otuz yaşında tipik göğüs ağrısıyla gelen ve EKG’si orta riskli olan hastaya efor testi gerekir. Ancak aynı niteliklerle gelen kişi kadınsa testine gereksizdir. Yine aynı yaşlarda fakat göğüs ağrısıyla gelen kadın hasta da risk orta seviyede olduğu için efor testi gerekir. Elli yaşlarında bir erkek göğüs ağrısıyla geldiği zaman risk yüksek olduğu için teste gerek yoktur. Ama aynı belirtilerle gelen kişi kadınsa risk orta seviyede olacağı için test yapılır.

EKG nedir, nasıl yapılır? Elektrokardiyografi testi ne işe yarar?

Tıkayıcı koroner arter hastalığının tanısında efor testi önemlidir. Ayrıca hastalar önceden bilinen koroner arter hastalığıyla geldiklerinde semptomları çok tipik olabilir. Böyle hastalarda risk değerlendirmesi ve prognozun belirlenmesi için efor testi yapabiliyoruz. Yine enfaktüs sonrasında prognozu belirlemede veya her hangi bir aktivasyona yönelirken efor testini kullanabiliriz.

Kadınlarda efor testi 

Kadınlarda efor testinin yanlış sonuç verme ihtimali daha yüksektir ancak sonuç negatif çıktığında kadınlar içinde değerli bir bilgi taşır. Efor testinin kesinlikle yapılmaması gereken bir hasta grubu olduğunu da unutmamalıyız. Hastada aktif iskemi varsa, son iki gün içerisinde göğüs ağrısı olmuşsa, aritmi kontrol altına alınamıyorsa veya aourt darlığı varsa efor testinin kesinlikle yapılmaması gerekir.

efor-testi-kalp

Yine yüksek tansiyon hastalarında efor testi uygulanması sakıncalı olabilmektedir. Ayrıca testin uygulandığı merkezde CTR yapabilecek ekipmanın bulunması gerekiyor. Çünkü her 2500 kişide bir ölüm riski oluşmaktadır.

Efor testi ne işe yarar, ne için kullanılır

  • Sessiz koroner arter hastalıklarının teşhisi,
  • Göğüs ağrılarının kalp hastalığı nedeniyle olup olmadığı,
  • Kardiyak riski yüksek kişilerin analizi,
  • Efor kapasitesinin tespiti,
  • Koroner By-pass ameliyatı olanlarla,
  • Stent uygulanan hastaların kontrolünde,
  • Infarktüs geçirenlerde hastalığın ciddiyetini tespitte,
  • Hipertansiyon hastalarında, eforla kan basıncının seyrinin izlenmesinde,
  • Kalp ritm bozukluklarının, eforla ilişkisinin araştırılması.

Aritmi (kalp ritim bozukluğu) neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Efor testi nasıl yapılır?

Efor Testi, hastane ortamında bir motorlu koşu bandı üzerinde kardiyolog doktor ve teknisyen gözetiminde yapılmalıdır. Hastanın göğsüne EKG kaydı amacıyla elektrodlar yapıştırılarak kişinin istirahat halinde nabız ve tansiyonun ölçülür. Devamında kişi yatarken, ayakta ve bir dakika süreyle derin nefes alıp verirken işleme devam edilir ve takiben EKG’niz ölçm yapılır.

Testin başlangıcında koşu bandı yavaş ve az eğimle hareket eder. Sonra her üç dakikada bir hız ve eğimde uygulanan egzersiz protokolüne göre artış olur. Başlangıçta belli bir tempoyla yürümek yeterli iken, ileri kademelerde koşulması gerekir. Devamında, yürüyen bant üzerinde, yavaştan başlayıp, her 3 dakikada hız ve eğim artacak şekilde yürütülür.

Bu sırada sürekli olarak EKG takibi ve kayıtları ve belli aralarla kan basıncı ölçümü yapılır. Efor testinde egzersiz süresi kişinin yaşına ve efor kapasitene göre değişir. Ortalama süre genellikle 8- 10 dakika arasındadır. Test boyunca kalp ritmi takip edilir ve her 3 dakikada bir kan basıncı ölçülür.

Kalp sintigrafisi nedir? Neden ve nasıl çekilir? Faydaları ve zararları

Efor testi yapılmadan önce kişilerin bir doktor tarafından muayenesi ve özellikle istirahat EKG’lerinin değerlendirilmesi çok önemlidir. Bazı EKG değişikliği olan hastalarda test doğru yorumlanamaz. Bu hastalar kendileri için uygun tetkiklere yönlendirilmelidir.

Efor testi kimlere yapılmamalı?

  • Konjestif kalp yetmezliği olanlar
  • İleri düzeyde aort kapak darlığı olanlar
  • Ciddi hipertrofik obstruktif kardiyomyopatisi olanlar
  • Malign hipertansiyonu olanlar
  • İleri derecede kalp ritm bozuklukları olanlar
  • Kalp adele veya zarında iltihabı hastalığı olanlarda

Efor testi yapılmamalıdır, bu kişilerde efor testi ciddi sorunlara yol açabilir.

Kardiyoloji nedir? Kardiyolog ne iş yapar? En riskli kalp hastalıkları

Efor testinden önce nelere dikkat edilmeli

  • Testin uygulanacağı kişi 2-3 saat öncesinden itibaren hafif hiç bir şey yenmemeli
  • Test öncesinde kesinlikle sigara içilmemeli
  • Sürekli kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuzu bilgilendirmelisiniz
  • Daha önce çekilmiş EKG’niz varsa yanınızda götürmelisiniz
  • Bayanlar 2 parçalı kıyafet giymeli, Erkek göğüs tıraşı olmalı
  • Rahat kıyafetlerin giyilmesi kolaylık sağlayacaktır
  • Egzersiz sırasında herhangi bir yakınmanız olur ise (göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, bacak ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk gibi) mutlaka testi yapan doktoru bilgilendirmeniz gerekir.
  • Aşağıda listesi bulunan kalp ritmini etkileyen ilaçları kullanan hastaların;
    (Dideral, Visken, Lopresor, Prent, Nortan, Tensinor, Beloc, Concor, Dilatrend, Digoxin vb.) test yapılmadan önce doktora danışarak, ilaçların kesilmesi veya azaltılması hakkında bilgi alınması önemlidir! Ayrıca hipertansiyon tedavisi gören hastaların, yukarıdaki ilaçların dışında tansiyon düşürücü ilaçlarını almaları önerilir ancak her iki durumda da konuyla ilgili uzman doktora danışılması gerekir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

6 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Ali
Ali
7 yıl önce

Arkadaslar yarin eforlu ekg geçeceğim 2 buçuk yıldır sigara kullanıyorum ve eforlu ekg de sigara içtiğim anlaşılır diye korkuyorum sizce eforlu ekg testinde sigara içtiğim belli olur mu ne olur yardım edin çok korkuyorum.???

Tayfun
Tayfun
7 yıl önce
Cevaben  Ali

sigara içtiğini kendinde söyleyebilirsin zaten ciğer filmide isteyecek bende 20 senedir içiyorum geçenlerde gittim önce EKG verdim normal dedi mide bulantısı sürekli kusma birde sol kısımda bazen genel heryerde ağrı vardı ekg normal dedi sonra ciğer filmi çektirdim onda çok korktum sigara dan dolayı oda temiz çıktı çok şükür reflü… Devamını oku »

Mutlu
Mutlu
7 yıl önce

İyi günler ben 20 gün önce hem ekg çektirdim hemde efor testine girdim şükür hiç bir şey çıkmadı ama aklımdan hiç çıkmıyor sanki bişi olacak gibi hissediyorum Halde çalışıyorum işim yorucu ve omuzlarım çok ağrıyor ama ben bu Ağrı’yı direk kalple bağlantılı olduğunu düşünüyorum doktor kas Ağrı’sı olduğunu söyledi kas… Devamını oku »

Hemsir
Hemsir
7 yıl önce

Bence bi sakıncası oldugunu düşünmüyorum.Panik atak bendede var atak olmadığı halde kalp ağrısı ve nefes darlıgı cekiyorum.Eforlu ekg ye girdim şükür bişey çıkmadı…

onur
onur
8 yıl önce

bende kalbimden supheleıyorum panikatağım var ama atak oladıgım zamanlardada kalbı agrıyo ve baze sıkısıyo 15 yasıdayım bundon 6 ay once kalp profosorune gıttım bısey çıkmadı ama efor testı hıc yaptırmadım galıba bede rıtım bozukluğu var cunku kalbımı dınledımde bazen yavaş bazen hızlı atıyo bazende grulduyo gıbı oluyo sızce gırmelımıyım efor… Devamını oku »

Emre
Emre
1 yıl önce
Cevaben  onur

Kardeşim kalbinin nasıl attığını sen anlayamazsın. Onu ekg ile bakarlar. Eğer ekg temizse, kan değerlerin normlse, eforun da temizse merak etme. Panik atağa çevirir çok dinleme kendini.

Araç çubuğuna atla