Göğüs ağrısı neden olur, nasıl geçer? Hangi hastalıkların belirtisidir?

27 Ağustos 2020   |    24 Eylül 2021    |   Kategori: Ağrı, Sağlık Sözlüğü, Solunum ve Göğüs Hast Print

Göğüs ağrısı çoğu zaman kalp krizini düşündürse de daha az tehlikeli pek çok farklı durumdan da kaynaklanabilir. Ağrının yoğunluğu, şekli, yeri ya da süresi değişebilir. Bu faktörler durumun ciddiyeti konusunda belirleyicidir. Örneğin göğsün ortasında veya sol tarafında hissedilen şiddetli ve ezici ağrı kalp krizi işareti olabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Ancak asit reflüden kaynaklanan göğüs ağrısı antasit ilaçlarla kolayca çözülebilecek bir durumdur. Tedavide ağrının nedenine göre ilaçlar ya da cerrahi prosedürler uygulanır. Kalp ya da akciğer sorunlarından kaynaklanan göğüs ağrısı ölümcül olabilir. Eğer göğüs ağrınız çenenize, sol kolunuza veya sırtınıza yayılıyorsa, 15 dakikadan üzün sürdüyse, ağrıyla birlikte nefes darlığı, aşırı tansiyon düşüklüğü, aşırı terleme gibi belirtiler de yaşıyorsanız mutlaka 112 acil servisi arayarak bir ambulans isteyin!

Göğüs ağrısı neden olur?

Genellikle kalp krizini düşündürdüğü için, şiddetli göğüs ağrısı acil servise başvuru nedenlerinin başında gelir. Ağrının farklı nedenleri olabilir ve bunların pek çoğu ciddi değildir. Ancak kalp ya da akciğer sorunlarının neden olduğu göğüs ağrısı çok tehlikeli olabilir, bu nedenle belirtileri tanımak ve gerektiğinde tıbbi yardım almak son derece önemlidir.

Koroner arter hastalığı nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Göğüs ağrısının yaygın görülen nedenleri şöyledir:

Göğüs ağrısı ve kalp sorunları

  • Koroner arter hastalığı: Kalp kasına giden kan akışını ve oksijeni azaltan kalp kan damarlarındaki tıkanmadır. Bu, anjina olarak bilinen ağrıya neden olabilir. Anjina, göğüste sıkışma veya baskı hissi verir. Ağrı omuzlarda, sırtta, boyunda, kollarda veya çenede hissedilebilir.
  • Kalp krizi (miyokard enfarktüsü): Kalbe giden kan akışının azalması, kalp kası hücrelerinin ölümüne neden olur. Kalp krizi genellikle göğsün ortasında veya sol tarafında hissedilen şiddetli ve ezici bir ağrıya neden olur. Dinlenmeyle azalmaz. Ağrıya terleme, mide bulantısı, nefes darlığı veya şiddetli halsizlik eşlik edebilir. Acil tıbbi yardım gereken bir durumdur.

Kalp krizi neden olur? Korunma ve kriz anında yapılması gerekenler?

  • Kalp kası iltihabı (miyokardit): Kalp krizine benzer semptomlara neden olabilir. Göğüs ağrısına ek olarak, ateş, yorgunluk, hızlı kalp atışı ve nefes almada zorluk görülür.
  • Perikardit: Kalbin etrafındaki kesenin iltihaplanması veya enfeksiyonudur. Neden olduğu göğüs ağrısı anjina ağrısına benzer. Ayrıca üst boyun ve omuz kası boyunca, nefes aldığınızda, yemek yediğinizde veya sırt üstü yattığınızda kötüleşen keskin, sabit bir ağrıya neden olur.

  • Hipertrofik kardiyomiyopati: Kalp kasının aşırı kalınlaşmasına neden olan genetik bir hastalıktır. Kalpten kan akışıyla ilgili sorunlara yol açabilir. Kalp kası çok kalınlaşırsa kalp yetmezliği oluşabilir neden olabilir. Egzersizle ortaya çıkan göğüs ağrısı ve nefes darlığı görülür. Ayrıca baş dönmesi ve bayılma gibi semptomlara da neden olabilir.
  • Mitral kapak prolapsusu: Kalpteki bir kapakçığın düzgün kapanmadığı bir durumdur. Hafif vakalarda herhangi bir belirti görülmeyebilir ancak bazen göğüs ağrısı, çarpıntı ve baş dönmesine neden olabilir.

Kalp yetmezliği nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

  • Koroner arter diseksiyonu: Koronar arter yırtıldığında ortaya çıkar. Nadir görülen fakat ölümcül bir durumdur. Göğüs, boyun, sırt veya karında “yırtılıyormuş” gibi hissedilen ani ve şiddetli bir ağrı görülür.
  • Aort diseksiyonu: Kalpten çıkan ana arter olan aortun yırtılmasıdır. Kan birikmesi arterin patlamasına neden olabilir. Ölümcül bir durumdur, bu nedenle acil tıbbi yardım gerektirir.

Göğüs ağrısı ve akciğer hastalıkları

Nefes alıp verdiğinizde kötüleşen keskin göğüs ağrınız varsa ve buna öksürük ve nefes darlığı gibi başka semptomlar eşlik ediyorsa, bunun nedeni akciğerleri veya çevresindeki dokuyu etkileyen bir durum olabilir.

Göğüs ağrısına neden olabilecek akciğer sorunları

  • Plörezi (zatülcenp): Akciğerleri çevreleyen zarın iltihaplanması durumudur. Derin nefes alırken, öksürürken veya hapşırırken keskin bir ağrıya neden olur. En yaygın nedenleri bakteriyel veya viral enfeksiyonlar, pulmoner emboli ve pnömotorakstır. Ancak nadir de olsa romatoid artrit, lupus ve kanser de plöreziye neden olabilir.
  • Pulmoner emboli: Bir kan pıhtısının akciğerlere kan sağlayan bir arterde sıkışmasıdır. Göğüs ağrısına, nefes almada zorluğa ve kanlı öksürüğe neden olabilir. Hemen tedavi edilmezse ölümcül bir durumdur.

Akciğer (pulmoner) embolisi nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi

  • Pnömotoraks: Akciğerin bir kısmı çöktüğünde ve göğüs boşluğuna hava biriktiğinde ortaya çıkar. Genellikle göğüste bir yaralanmadan kaynaklanır. Nefes alırken kötüleşen göğüs ağrısı ve tansiyon düşüklüğü gibi semptomlara neden olabilir.
  • Pulmoner hipertansiyon: Kanı akciğerlere taşıyan arterlerdeki yüksek tansiyondur. Kalbin sağ tarafının çok fazla çalışmasını sağlar ve anjinaya benzeyen göğüs ağrısına neden olur.

Pulmoner hipertansiyon nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

  • Astım: Astım, hava yollarında iltihaplanma ile kendini gösteren, yaygın bir solunum bozukluğudur. Nefes darlığı, hırıltılı solunum, öksürük ve bazen göğüs ağrısına neden olabilir.
  • Zatürree: Akciğer enfeksiyonudur. Ateş, titreme, balgamlı öksürük ile birlikte keskin veya bıçak gibi göğüs ağrısına neden olabilir.
  • Tüberküloz: Akciğerlerde büyüyen tüberküloz bakterileri, kuru, kanlı veya balgamlı öksürükle birlikte göğüs ağrısına da neden olur.

Verem nedir, neden olur? Tüberküloz belirtileri, tedavisi ve aşısı

Göğüs ağrısı ve gastrointestinal problemler

  • Asit reflü: Mideden gelen asidin yemek borusuna kaçtığı yaygın bir durumdur. Göğüs kemiğinin arkasında ve boğazda ağrılı bir yanma hissine ve ağızda ekşi bir tada neden olur.
  • Özofagus (yemek borusu) kasılma bozuklukları: Yemek borusundaki spazmlar veya yüksek basınçlı kasılmalardır. Bu bozukluklar ayrıca göğüs ağrısına da neden olabilir.
  • Özofagus aşırı duyarlılığı: Bu hastalıkta yemek borusundaki basınç değişiklikleri veya asit bazen şiddetli ağrıya neden olabilir. Bu, yemek borusu en küçük basınç Bu duyarlılığın nedeni henüz bilinmemektedir.

Reflü neden olur? Belirtileri, tedavisi ve reflüye iyi gelen besinler

  • Yemek borusu rüptürü: Şiddetli kusma ya da yemek borusunu içeren bir ameliyat sonrasında oluşabilen yemek borusu yırtılmasıdır. Şiddetli göğüs ağrısına neden olur.
  • Peptik ülserler: Mide zarında oluşan yaralardır. Genellikle şiddetli bir ağrı görülmese de göğüste tekrarlayan bir rahatsızlığa neden olabilirler.
  • Mide fıtığı: Yemek sonrası midenin üst kısmı göğsün alt kısmına doğru itildiğinde ortaya çıkar. Genellikle mide ekşimesi veya göğüs ağrısı gibi reflü semptomlarına neden olur. Uzandığınızda ağrı daha da kötüleşir.
  • Pankreatit: Pankreas iltihabıdır. Göğsün alt kısmında, düz uzanırken kötüleşen, öne eğilince hafifleyen bir ağrıya neden olur.
  • Safra kesesi sorunları: Eğer yağlı bir yemek sonrası, sağ alt göğüs bölgesinde veya karnın sağ üst tarafında dolgunluk veya ağrı hissediliyorsa bir safra kesesi problemi söz konusu olabilir.

Akciğer grafisi nedir? Nasıl çekilir? Raporu ve sonucu nasıl yorumlanır?

Kemik, kas veya sinir problemleri

  • Kaburga kırığı ya da yaralanması: Ağrı genellikle bir bölgeyle sınırlıdır ve üzerine bastırınca şiddetlenir. Derin nefes alma veya öksürük ile daha da kötüleşebilir.
  • Kostokondrit: Göğüs kafesi kıkırdağının iltihaplanmasıdır ve kalp krizini andıran çok şiddetli göğüs ağrısına neden olabilir. Ağrı, belirli pozisyonlarda otururken veya uzanırken, derin nefes, öksürük veya hapşırıkla birlikte ve fiziksel aktivite sonrası daha da kötüleşebilir.

Zona nedir, neden olur? Zonanın belirtileri ve tedavisi

  • Kas gerginliği: Göğüste ağrıya ve dokunmaya karşı hassasiyete neden olur. Ağrı süreklidir ve aktivite ile kötüleşir. Bazen şiddetli bir öksürük bile kaburgalar arasındaki kasları ve tendonları zedeleyebilir.
  • Zona hastalığı: Suçiçeği zoster virüsünün neden olduğu virütik bir hastalıktır. Döküntü ortaya çıkmadan önce keskin bir sırt ve göğüs ağrısına neden olabilir.

Göğüs ağrısının diğer nedenleri

  • Kaygı ve panik atak: Panik atak ve anksiyete, mide bulantısı, baş dönmesi, nefes darlığı, terleme, çarpıntı ve korkuya ek olarak göğüs ağrısına da neden olabilir.

Anksiyete nedir? Kaygı neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Göğüs ağrısı ne zaman tehlikelidir?

Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız hemen 112’yi arayarak ambulans çağırın:

  • Göğüs kemiğinin altında ani bir baskı, sıkışma, gerginlik veya ezilme hissi
  • 15 dakikadan uzun süren, çenenize, sol kolunuza veya sırtınıza yayılan göğüs ağrısı
  • Özellikle uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra nefes darlığı ile birlikte ani ve keskin göğüs ağrısı
  • Mide bulantısı, baş dönmesi, çarpıntı, hızlı nefes alma, kafa karışıklığı, solgun renk veya aşırı terleme
  • Aşırı tansiyon düşüklüğü veya kalp atışında aşırı yavaşlama

Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız mutlaka doktorunuzu arayın:

  • Geçmeyen şiddetli göğüs ağrısı
  • Ateş, titreme veya öksürükle gelen sarı-yeşil renkte balgam
  • Yutma zorluğu

Göğüs ağrısı nasıl teşhis edilir?

Eğer kalp krizi şüphesiyle acil servise başvurduysanız öncelikle oradaki doktor kullandığınız ilaçlar, tedaviler ve tıbbi geçmişiniz hakkında sorular soracaktır. Hemen ardından ağrının kaynağını bulmak amaçlı EKG (elektrokardiyogram), kan testleri, göğüs röntgeni, EKO (ekokardiyogram), MR, stres testi ve anjiyo gibi testler istenebilir.

Ekokardiyografi nedir? Neden ve nasıl yapılır? EKO testi ne işe yarar?

Göğüs ağrısı tedavisi

Tedavi, göğüs ağrısına neyin sebep olduğuna ve şiddetine bağlı olarak değişir. İlaçlar, invazif olmayan prosedürler, ameliyat veya bu yöntemlerin bir kombinasyonu tedavide kullanılabilir.

İlaçlar

  • Arter genişletici ilaçlar (nitrogliserin): Genellikle dil altı tableti olarak kullanılan bu ilaçlar kalp damarlarını genişletir ve kanın daha kolay akmasını sağlar. Bazı tansiyon ilaçları da aynı işi görebilir.
  • Aspirin veya Coraspin: Eğer göğüs ağrısı, kalpteki bir sorun ile ilgiliyse kan sulandırıcı olarak aspirin verilebilir.

Coraspin nedir, ne için kullanılır? Dozu, faydaları ve yan etkileri

  • Trombolitik ilaçlar: Kalp krizi geçiren hastalara verilir. Kanın kalp kasına ulaşmasını engelleyen pıhtıyı çözmeye yardımcı olur.
  • Kan incelticiler: Kalbi veya akciğerleri besleyen bir damarda pıhtı varsa, daha fazla pıhtı oluşumunu önlemek için kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlar verilir.
  • Asit baskılayıcı ilaçlar: Göğüs ağrısı reflü kaynaklıysa midedeki asit miktarını azaltan ilaçlar verilir.
  • Antidepresanlar: Panik atak ya da anksiyete kaynaklı göğüs ağrısı tedavisinde kullanılırlar. Bilişsel davranışçı terapi gibi psikolojik terapi de önerilebilir.

Anjiyo nedir? Nasıl yapılır, ne işe yarar? Riskleri nelerdir?

Cerrahi tedavi ve diğer prosedürler

  • Anjiyoplasti ve stent yerleştirme: Göğüs ağrısı, kalbi besleyen bir atardamarın tıkanmasından kaynaklanıyorsa, anjiyoplasti gibi bir cerrahi işlem gerekebilir. Ucunda balon olan bir kateter kasıklardaki büyük bir kan damarına yerleştirilir ve tıkanıklık olan bölgeye ilerletilir. Damarı genişletmek için kateterin ucundaki balon şişirilir ve çıkarılırken söndürülür. Çoğu anjiyoplasti sonrası damarı sürekli açık tutacak bir stent yerleştirilir.

Stent nedir? Kimlere, nasıl takılır? Faydaları ve riskleri

  • Bypass ameliyatı: Vücudun başka bir yerinden alınan sağlıklı bir kan damarı, kan dolaşımını iyileştirmek için tamamen ya da kısmen tıkalı arterin bir kısmına yönlendirilir.
  • Diseksiyon onarımı: Aort yırtılması durumunda aortu onarmak için uygulanan bir prosedürdür.
  • Akciğeri yeniden şişirme: Akciğerin çökmesi durumunda yeniden şişirmek için göğüse bir tüp yerleştirilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla