Erken menopoz döneminde PRP yöntemi uygulanabilir mi?

Yazan Prof. Dr. Bülent Tıraş
21 Ağustos 2019  |   Kategori: Gebelik, Kısırlık / Tüp Bebek, Üye Yazıları Print

Kadınların erken menopoz döneminde de gebelik şansına sahip olabileceğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Traş, günümüzde tüp bebek tedavisi ile birlikte kullanılmaya başlanan PRP yöntemi ile başarı oranlarının oldukça yükseldiğini belirtti. Prof. Dr. Bülent Traş, erken menopoz döneminde PRP uygulaması ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

Bir kadın hayatı boyunca, doğurganlığını etkileyen pek çok hormonal dalgalanma yaşar. Kadının adet döngüleri başladığında, potansiyel olarak bir çocuk sahibi olmayı düşünebilir. Yaş ile birlikte, hormon seviyeleri düşer ve sonunda durarak menopoz dönemi başlar.

Menopoz; yumurtalıkların östrojen ve diğer hormonları üretmeyi bırakması ve bir kadının adet döngülerinin sona erdiği dönemdir. Ancak, hormon seviyeleri genellikle bir gecede azalmaz. Bir kadının hormon seviyeleri düşmeye başladığında, “menopoz öncesi” olarak bilinen bir evreye girilir. Bu evre, menopozun gelecek yıllarda meydana gelebileceği anlamına gelmektedir.

Tüp bebek tedavisinde başarı neye bağlı? Öneriler ve uyarılar

Doğal menopoz için belirtilen ortalama yaş 49’dur ve bu yaş, 45 ile 55 yaş aralığında değişiklik göstermektedir. Menopoz döneminin 40 yaşından önce başlaması ise “erken menopoz” olarak bilinmektedir.

Bir kadına “erken menopoz” teşhisi konulması durumunda, bazı testler yapılması nedenin belirlenmesini sağlayabilir. Ancak, genel olarak hastaların büyük bir bölümünde erken menopozun nedeni belirlenememektedir. Burada, aile öyküsü oldukça önemlidir. Anne, anneanne, teyze ya da kız kardeşlerde görülen erken menopoz öyküsü, kişinin erken menopoza girmesinin nedeni olabilir.

Erken Menopozda Tedavi Seçenekleri

Erken menopoz tanısının konulması ve yapılan muayenelerin ardından, kişinin doğurganlık isteğine bağlı olarak tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme teknolojilerinden yararlanılabilir ya da hormon takviyeleri yapılabilir.

Tüp bebek tedavisi görenlerin dikkat etmesi gereken önemli konular!

Erken menopozda yapılan tüp bebek tedavisinde, tedaviye ek olarak verilen ilaçlarda daha düşük oranda olumlu yanıtlar alınmaktadır ve tedavinin başarı şansı da daha düşüktür. Bu gibi durumlarda, tüp bebek tedavisini desteklemek için PRP tedavisi gibi ek tedavi seçeneklerinden de yararlanılabilir.

Tüp Bebekte PRP Tedavisi

Doğal yolla çocuk sahibi olmayı deneyip başarılı olamayan çiftlerde uygulanan tüp bebek tedavisinde, PRP tedavileri yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Trombositten zengin plazma tedavisi olarak da bilinen PRP tedavisi; yumurta kalitesinin arttırılması ve rahim zarının kalınlaşması açısından da oldukça faydalıdır.

PRP Tedavisinde Başarı Oranları

Yardımcı üreme teknolojilerinde uygulanan ek tedavi seçeneklerinden biri olan PRP tedavisi, nispeten yeni bir tedavi seçeneği olduğundan, onunla ilgili yapılan klinik çalışmalar henüz kısıtlıdır. Başarı oranları ile ilgili büyük rakamlar vermek zor olsa da, tüp bebek tedavisinde uygulanan PRP tedavisi sonrası başarı oranlarının %60’a yakın bir oranda artış gösterdiği belirtilmektedir.

PRP Tedavisi ve Yumurta Kalitesi

PRP tedavisinin uygulama amacı, genel olarak rahim zarının kalınlaşması ve yumurta kalitesinin artmasını sağlamaktadır. Tedavide kullanılan kök hücre ile yeni hücre oluşumunun sağlanması durumunda, süreci takip eden iki aylık bir hormon tedavisi başlamaktadır. Tedavilerin ardından, elde edilen embriyolar arasından sağlıklı olanlar tercih edilir ve sürecin en önemli kısmı da başlamış olur.

Yumurta donasyonu nedir? Bu yöntemle bebek sahibi olmak mümkün mü?

Erken Menopozda Tüp Bebek Tedavisi ve PRP

PRP tedavisi, günümüzde pek çok farklı alanda kullanılmaktadır ve tüp bebek tedavisinde giderek artan başarı oranları, PRP’yi bu alanda daha popüler bir uygulama haline getirmiştir. PRP tedavisinin; doku iyileşmesi, kan artışı ve dokuların çoğalmasında faydalı olduğu bilinmektedir.

Erken menopoz döneminde yapılan tüp bebek tedavilerinde, yumurtalıklara yönelik uygulanan PRP tedavisi de gebelik şansını arttırmaktadır. PRP sonrası yumurta sayılarında görülen artış, tedavide başarı şansını doğrudan etkilemektedir.

Kaynaklar: 1 - Tüp Bebekte Tedavisinde PRP, 2 - Erken Menapozda PRP’nin Yeri Var mıdır?

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla