Felç tedavisinde devrim yaratan yeni yöntem

27 Ağustos 2012   |    5 Ocak 2020    |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Lancet tıp dergisinde yeni yayınlanan bir araştırma stent benzeri küçük ağların felçli hastalar tedavisinde iyileşme oranını önemli oranda artırabileceğini gösterdi. Şu anda felç geçirenlerin kan damarlarını açmak için kullanılan farklı teknikler mevcut. Ancak California Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jeffrey Saver tarafından yeni geliştirilen stent uygulamasına benzeyen ‘Solitaire flow restoration device’ uygulamasında felçli bölgeye damar içinden ulaşılarak kafes benzeri bir aletle kan pıtısı alınarak tıkalı damar sorusuz şekilde açılıyor. Çalışmaya göre, yeni yöntemle tıkalı damarları açılmasında elde edilen başarı %70 ila %90 arasında.

‘Solitaire flow restoration device versus the Merci Retriever in patients with acute ischaemic stroke (SWIFT): a randomised, parallel-group, non-inferiority trial’ başlığıyla Lancet tıp dergisinde yeni yayımlanan çalışma felçli hastaların tedavisinde devrim yaratacak bir yöntem olarak gösteriliyor. Mevcut tedavi seçeneklerinde bazı hastalara pıhtı çözücü ilaçlar veriliyordu. Ancak bu ilaçların tıkanmanın yaşandığı andan en fazla bir kaç saat sonra alınması gerekiyor ve tüm hastalar bu ilaçları kullanamıyordu.

FDA onaylı tedavi, felç nedeniyle beyin hasarı görmüş hastalara umut olabilir

Günümüzde pıhtıyı damardan çıkarmak için kullanılan başka yöntemler de var. Prof. Dr. Jeffrey Saver’in geliştirdiği yönteme benzeyen bu uygulamalarda damarlardan bir boru geçirilerek pıhtı sıkıştığı yerden oynatılıyor. Ancak bu her durumda uygulanabilen kolay bir yöntem değil.

Önerilen yeni tedavi de bu yönteme benziyor ancak bir boru yerine küçük bir kafes kullanılıyor. Bu küçük kafesler, pıhtıyı damarın içinde yakalayıp hapsediyor. Böylece kafes vücuttan çıkarıldığında pıhtı da çıkmış oluyor. Bu yeni yöntemle tedavi edilen 113 hastadan %58’inin beyin fonksiyonlarını tamamen geri kazandıkları görüldü. Boru kullanılan yöntemde bu oran %33’de kalıyordu. Bu tedavinin uygulandığı 178 hasta üzerinde yapılan ayrı bir araştırma da bu tedavi yönteminin hastanın kendi başına yaşayabilme olasılığını iki katına çıkardığını gösterdi.

Tedaviyi geliştiren araştırmacılardan biri olan Prof. Jeffrey Saver bu tekniğin gelecekte daha sık kullanılacağını çünkü ilaç tedavisinden daha güvenli ve etkili olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: “Pıhtı çözücü ilaçlar damarların sadece yüzde 40’ını yeniden açabiliyor. Bu küçük ağlar damarların yüzde 70 hatta yüzde 90’ını açıyor. Ayrıca bu tedavi pıhtı çözücü, kan sulandırıcı ilaçları kullanamayan hastalarda da uygulanabilecek. Yeni yöntemin hızla yaygınlaşacağını ve uygulamada büyük başarı sağlayacağını düşünüyoruz”

Kaynak: Solitaire flow restoration device versus the Merci Retriever in patients with acute ischaemic stroke (SWIFT): a randomised, parallel-group, non-inferiority trial. Jeffrey L Saver, Reza Jahan, Elad I Levy, Tudor G Jovin, Blaise Baxter, Raul G Nogueira, Wayne Clark, Ronald Budzik, Osama O Zaidat.

Makalenin tam metnine aşagıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2812%2961384-1/abstract

Solitaire flow restoration device versus the Merci Retriever in patients with acute ischaemic stroke (SWIFT): a randomised, parallel-group, non-inferiority trial.

Summary
Background

The Solitaire Flow Restoration Device is a novel, self-expanding stent retriever designed to yield rapid flow restoration in acute cerebral ischaemia. We compared the efficacy and safety of Solitaire with the standard, predicate mechanical thrombectomy device, the Merci Retrieval System.

Methods
In this randomised, parallel-group, non-inferiority trial, we enrolled patients from 18 sites (17 in the USA and one in France). Patients were eligible for inclusion if they had acute ischaemic stroke with moderate to severe neurological deficits and were treatable by thrombectomy within 8 h of stroke symptom onset. We used a computer-generated randomisation sequence to randomly allocate patients to receive thrombectomy treatment with either Solitaire or Merci (1:1; block sizes of four and stratified by centre and stroke severity). The primary endpoint was Thrombolysis In Myocardial Ischemia (TIMI) scale 2 or 3 flow in all treatable vessels without symptomatic intracranial haemorrhage, after up to three passes of the assigned device, as assessed by an independent core laboratory, which was masked to study assignment. Primary analysis was done by intention to treat. A prespecified efficacy stopping rule triggered an early halt to the trial. The study is registered with ClinicalTrials.gov, number NCT 01054560.

Results
Between February, 2010, and February, 2011, we randomly allocated 58 patients to the Solitaire group and 55 patients to the Merci group. The primary efficacy outcome was achieved more often in the Solitaire group than it was in the Merci group (61% vs 24%; difference 37% [95% CI 19—53], odds ratio [OR] 4•87 [95% CI 2•14—11•10]; pnon-inferiority<0•0001, psuperiority=0•0001). More patients had good 3-month neurological outcome with Solitaire than with Merci (58% vs 33%; difference 25% [6—43], OR 2•78 [1•25—6•22]; pnon-inferiority=0•0001, psuperiority=0•02). 90-day mortality was lower in the Solitaire group than it was in the Merci group (17 vs 38; difference −21% [—39 to −3], OR 0•34 [0•14—0•81]; pnon-inferiority=0•0001, psuperiority=0•02).

Interpretation
The Solitaire Flow Restoration Device achieved substantially better angiographic, safety, and clinical outcomes than did the Merci Retrieval System. The Solitaire device might be a future treatment of choice for endovascular recanalisation in acute ischaemic stroke.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla