Gluten önemli bir protein deposudur ve gulutensiz beslenmek risk yaratabilir

Kategori: Beslenme ve Diyet Print

Çölyak hastaların dışında, diyet için Glutensiz beslenmenin sakıncalarına değinen Özel İbni Sina Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yard. Doç. Dr. Hayrettin Mutlu, son yıllarda moda haline gelen Glutensiz beslenmenin adeta sağlığı tehdit ettiğini belirtti. Glutenin bazı tahılların doğal olarak yapısında bulunan önemli bir tür protein olduğunu belirten Yard. Doç. Dr. Mutlu, bu protein Çölyak hastaları için kesinlikle tüketilmemesi gerekirken, normal sindirim sistemine sahip bireylerde herhangi bir problem meydana getirmediği gibi, bilinenin aksine büyük faydalar sağladığını kaydetti. Çölyak hastalığı tanısı henüz belirlenmemiş kişilerin çok olduğunu belirten Yard. Doç. Dr. Mutlu, “Genel olarak bu hastalığın olumsuz etkilerinden korunmak için glutensiz beslenme trendi ortaya çıkmıştır. Sporcular, zayıflamak isteyenler başta olmak üzere bu trend hem dünyada hem de ülkemizde oldukça yaygın hale geldi” dedi.

Yard. Doç. Dr. Mutlu “ Çölyak hastaları için oluşturulmuş glutensiz beslenmenin temel prensibi başta buğday olmak üzere arpa, çavdar ve bunlardan elde edilen tüm yiyecekler, ekmek, bulgur, pasta, kek, kurabiye, kahvaltılık gevrekler, makarna vb gluten içeren besinler kesinlikle tüketilmemektedir. Her türlü meyve, sebze, et ve süt ürünleri, kuru baklagillerin ve Pirinc’in tüketimi ise serbesttir. Bilimsel çalışmalar incelendiğinde Çölyak hastaları veya Çölyak olmayıp da, gluten intoleransı olan bireylerin gulten tüketmelerinin hayat konforunu azaltan belirtilere neden olduğu bildirilmektedir” diye konuştu.

Karaciğeri yıkamak mümkün mü? İşte bitkilerle yapılan tek bilimsel detoks

Guluten Kalp Hastalıkları Riskini Azaltıyor

Yard. Doç. Dr. Mutlu “diğer yandan herhangi bir Gluten tolerans problemi olmayanlarda, bitkisel protein olarak Glutenin kalp hastalıkları riskini azalttığı gösterilmektedir. Glutensiz beslenme herhangi bir hassasiyeti olmayan kişiler için yararlı olmadığı gibi, içerdiği yüksek karbonhidrat oranı nedeniyle bazı hastalıklara davetiye çıkarabilir” dedi.

Alerjisi Olmayan Hastaların Glutensiz Beslenmeleri Riskli

Glutensiz un ve bu undan üretilen yiyecekler, glisemik indeks ve glisemik yük yönünden normal un ve unlu ürünlere göre yaklaşık 2 kat daha yükse olduğunu dile getiren Doç. Dr. Mutlu, “Çünkü Gluten içermeyen nişastaların karışımı ile bu unlar üretilmektedir. Glisemik indeks bir yiyeceğin kan şekerini yükseltme potansiyeli olarak tanımlanmakta ve yüksek glisemik indeksli yiyecekler tüketimi uzun dönemde obezite, diyabet başta olmak üzere çeşitli hastalıklar için riski artırmaktadır. Diğer yandan bu ürünlerin besleyici değerleri azaldığı halde ekonomik yüksek fiyatlar ile satılmaktadır” dedi.

Glutensiz Beslenenlerde Unutkanlık, Baş Dönmesi, Dikkat Kaybı, Depresyon, Saç Dökülmesi Gibi Sorunlar Olabilir

Gulutensiz beslenenlerde B1, B grubu vitamin eksikliği oluştuğunu belirten Yard. Doç. Dr. Mutlu “B1 vitamini başta olmak üzere B grubu vitamin yetersizlikleri Glutensiz beslenenlerde karşılaşılan eksikliklerdir. Buna bağlı olarak unutkanlık, baş dönmesi, dikkat kaybı, depresyon, saç dökülmesi gibi sorunlar görülmektedir. Özellikle bu vitaminler vücudumuzun enerji üretim aşamalarında görevli olduğu için enerji düzenlenmesinde bozulmaya yol açabilmektedir” diye konuştu.

Tahıllarda Bulanan Lifler Yararlı

Tahıllarda bulunan liflerin en önemli özelliliklerinden biri de bağırsaklarımızda bulunan yararlı bakterilerin yaşamını kolaylaştırmasıdır. Tahılların diyetten çıkarılmasıyla uzun dönemde yararlı bakterilerin miktar olarak azalmaları kabızlığa neden olmaktadır. Özellikle suda çözünen lifler yönüyle tahıllar önemli bir besin kaynağıdır. Glutensiz beslenme herkes içindir iddiası, gerçek dışıdır ve tamamen ticari bir söylemdir.

Yanlış detoks uygulamaları insan sağlığını ciddi şekilde bozabilir

Uğruna göçler, savaşlar yaşandı, şimdi ise tehlikeli ilan edildi

İnsanoğlunun ilk hasat ettiği tahıl buğdaydır, uğruna göçler, savaşlar yaşanmış buğdayın hasta olma ihitmali olan insanları koruma adı altında tüm toplum için tehlikeli besin olarak tanımlanması kabul edilemez. Tüm yiyeceklerde olduğu gibi yiyeceklerin tüketiminde aşırıya gidilmesi veya hiç tüketilmemesi tavsiye edilmemektedir. Tahıl grubu yiyeceklerin makul miktarda tüketilmesi, sindirim sistemi sağlığı, vücudun enerji metabolizmasının düzenlenmesi ve bireyin enerji gereksinimine katkı sağlamaktadır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla