Hamileliğin 2. haftası ve yumurtlama dönemi belirtileri

29 Ekim 2019   |    3 Kasım 2019    |   Kategori: Gebelik Print

Hamileliğin ilk gününü tam olarak tespit etmek zor olabilir. Genellikle son görülen adetin ilk günü, gebeliğin de başlangıcı olarak kabul edilir. 1. ve 2. haftada aslında hamilelik tam olarak gerçekleşmemiştir. Henüz bir embriyo yoktur. Vücut yumurtlamaya hazırlanır. Hamileliğin 2. haftası, yumurta overin içinde (yumurtalıkta) olgunlaşmaya başlar ve haftanın sonunda folikülden ayrılıp fallop tüpüne girer. Ve gebe kalmak için en uygun zaman olan yumurtlama süreci başlar.

Gebeliğin 2. haftası neler olur?

Hamileliğin 2. haftası, yumurtlamaya yaklaştığınız haftadır. Hamile kalma olasılığınızın en yüksek olduğu zamandır. Eğer hamile kalmak istiyorsanız adet döngünüzü takip etmek işe yarayabilir.

2. haftada hala bebek yoktur. Bu kafa karıştırıcı durumun sebebi, doktorların hamileliği son görülen adetin ilk gününden itibaren hesaplamaya başlamasıdır. Yani çoğunlukla hamile olduğunuzu hamileliğinizin yaklaşık 4 ila 6. haftasında öğrenirsiniz.

Hamileliğin 1. haftası – Gebelik başlangıcı belirtileri ve uzman önerileri

Hamileliğinizin 2. haftasında bir yumurta baskın hale gelir. Vücudunuz rahim zarının kalınlaşmasını uyaran östrojen hormunu salgılar. Östrojen seviyeniz yeterince yükseldiğinde, LH (luteinize edici hormon) salınımı tetiklenir ve bunun sayesinde yumurta folikülünden ayrılır ve fallop tüpüne girer. Bu yumurta 12-24 saat boyunca yaşar.

Hamileliğin 2. haftası bebek gelişimi

Vücudunuzun salgıladığı östrojen, folikül uyarıcı hormon (FSH) ve luteinize edici hormon (LH) birlikte çalışarak yumurtanın olgunlaşmasını ve gebelik için serbest kalmasını kontrol ederler. Böylece sizi gebeliğe hazırlarlar.

Hamilelik çoğunlukla ikinci haftanın sonunda gerçekleşir. Yumurtanın sperm tarafından döllenmesinden hemen sonra kromozomlar birleşerek bebeğinizin genlerini oluşturur. Bebeğinizin cinsiyeti ve genetik özellikleri gebeliğin ilk günlerinde belirlenir.

Gebelik testi, ne zaman, nasıl yapılır? Hamilelik belirtileri nelerdir?

Gebe kaldıktan sonraki 24 saat içerisinde döllenmiş yumurta, çoklu hücrelere bölünmeye ve fallop tüpüne doğru ilerlemeye başlar.

Hamileliğin 2. haftasında vücudunuz

Bu süreçte vücudunuzda çok belirgin değişiklikler olmaz. Ancak yumurtlamaya hazırlandığınız için bazı belirtiler gözlemleyebilirsiniz. Bu belirtileri takip etmek hamile kalma şansınızı arttıracaktır.

Yumurtlama dönemi belirtileri

  • Vücut sıcaklığınızdaki değişiklikler: Vücut ısınız yumurtladığınız sırada en düşük noktadadır ve ardından yaklaşık yarım ya da bir derece yükselir. Vücut ısınızı takip etmek ve ölçmek yumurtladığınız tam zamanı belirlemenin iyi bir yoludur.
  • Akıntıda değişiklik: Yumurtlama yaklaşırken, akıntı açık renk, ince, esnek ve yumurta akına benzer bir yapıda olur. Bu değişikliklerin nedeni spermin rahim ağzından daha kolay ilerlemesini sağlamaktır.
  • Artan koku alma hissi: Hormonal değişiklikler, farklı kokuları alma yeteneğini arttırabilir. Bazı kadınlar hamileliğin bu ilk günlerinde koku alma duyularında artış hissedebilirler.
  • Meme hassasiyeti: Yumurtlama yaklaşırken memelerde hassasiyet ve ağrı yaşanabilir.
  • Kasık ağrısı: Bazen yumurtlama döneminde kasıkta hafif bir ağrı ya da sancı hissedilebilir.
  • Lekelenme: Yumurtlama süresince iç çamaşırınızda küçük kırmızı veya kahverengi lekeler görebilirsiniz. Bunun nedeni yumurta etrafındaki folikülün yırtılması olabilir. Bu durum normaldir. Ancak lekelenme değil de kanama gibi bir durum yaşarsanız mutlaka bir uzmana başvurun.
  • Cinsel istekte artış: Vücudunuz gebelik için en uygun zamanda olduğunuzu hisseder ve sizi harekete geçirmek için libidonuzda artış oluşur.

Hamilelikte asla yapmamanız gereken 8 beslenme hatası!

2 haftalık gebelik belirtileri

İlk günden itibaren yukarıda bahsettiğimiz yumurtlama belirtileri dışında herhangi bir belirti yaşanmaz. Ancak nadir de olsa bazı kadınlar 2 haftalık hamilelikte bazı belirtiler yaşadıklarını bildirmişlerdir. Hormonal değişiklikler bazen buna neden olabilir.

2 haftalık gebelik ultrasonda belli olur mu?

Bu süreçte ultrason çoğunlukla gerekli değildir.  Ancak gebe kalma sorunu yaşayan kadınlarda, rahim içi kalınlığının ölçülmesi ya da folikülün doğru olgunlaşıp olgunlaşmadığını belirlemek için bazen ultrasona ihtiyaç duyulabilir.

Hamileliğin 3. haftası – Bebeğin gelişimi, belirtiler ve gebelik testleri

Hamileliğin 2. haftasında cinsellik

Adet döngünüzü takip ettiğinizde cinsel ilişkiye gireceğiniz günleri de daha rahat tespit edebilirsiniz. Mümkünse yumurtlama başlamak üzereyken gebelik denemelerine başlayın. Sperm, üreme sisteminizde 6 güne kadar hayatta kalabilir, yumurta ise sadece 12-24 saat yaşar. Bu yüzden yumurtlamadan önce cinsel ilişkiye girmek sperme daha fazla şans verir.

İkinci hamilelik haftanız boyunca düzenli olarak cinsel ilişkiye girin. Cinsel ilişkiden sonra, milyonlarca sperm uterusa akar. Yüzlercesi fallop tüpüne ulaşır, ancak yalnızca bir ya da iki tanesi hedefe ulaşmayı başarır.

Folik asit nedir? Folat vitaminin faydaları ve gebelikte kullanımı

Hamileliğin 2. haftası için öneriler

Eğer hamile kalmak istiyorsanız şansınızı arttırmak ve sağlıklı bir gebelik yaşamak için bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmanız gerekebilir. Örneğin:

  • Adet döngünüzü takip edin: Bunun için cep telefonunuza indirebileceğiniz pek çok uygulamadan yararlanabilirsiniz. Ya da hamileliğinizin ikinci haftasının sonunda, bir adet takvimi oluşturarak doğurganlık günlerinizi işaretleyebilirsiniz.
  • Yumurtlama testi yapın: Yumurtlamak üzere olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, evde basitçe uygulayabileceğiniz bir yumurtlama testinden faydalanabilirsiniz. Bu test belirli hormonları ölçer ve ne zaman denemeye başlamanız gerektiğini tespit edebilir.
  • Folik asit kullanın: Fetüsün sağlıklı gelişimi için hamile kalmaya karar verdiğiniz andan itibaren folik asit kullanmaya başlamanız gerekir.
  • Yumurtlama belirtilerinizi takip edin
  • Sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyin: Sağlıklı beslenin, düzenli egzersiz yapın, bol su için ve düzenli uyuyun. Ayrıca bknz:>>>

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla