Hamileyken yapmamanız gereken 10 şey!

7 Aralık 2015   |    24 Haziran 2019    |   Kategori: Gebelik Print

dıs gebelik tanıYaklaşık 40 hafta süren gebelik boyunca birtakım kurallara uymak gerekiyor. Her ay yeni umutlar ve sürprizlerle yol alınan gebelik serüveninde en önemli şey anne adayının sağlıklı beslenmesi ve düzenli doktor kontrolünden geçmesi. Anne adaylarının kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemesi gerektiğini söyleyen Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nilgün Turhan, gebelikte yapılmaması gereken en önemli maddeler hakkında bilgi verdi.

Gebelikte çift kişilik beslenmek ne kadar doğru?

Gebelik döneminde anne adaylarının almaları gereken ideal kilo 9 ile 12 kilo arasında olmalıdır. Bunun için günlük fazladan 300 kalori yeterli olmaktadır. Geleneksel yaklaşım ile iki kişilik beslenmek; anne ve bebek sağlığına zarar verecek, diğer taraftan kilo kontrolünü de zorlaştıracaktır.

Gebelikte yapılmaması gereken hareketler

Gebeliğin özellikle ilk üç ayında, profesyonel kontrol altında olmadan yapılan sporlarda yanlış bir hareket düşüğe sebep olabilir.

Gebelikte alkol ve sigara

Gebelikte alkol ve sigara tüketimi yalnızca anne sağlığını olumsuz etkilemekle kalmaz, erken doğum, fetüs ölümü, bebekte gelişim gecikmesi, düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme, zeka geriliği, yüzde deformasyon gibi sorunlara neden olduğu gösterilmiştir. Anne adayları gebelik sürecinde alkol ve sigaradan tamamen uzak durmalıdır.

Gebelikte asitli içecekler tüketmek zararlı mı?

Asitli ve gazlı içecekler, aslında sindiremeyip atılacak besinlerin de parçalanarak depolanmasına sebep olduğundan, fazla kilo alımında ciddi rol oynarlar. Fit ve sağlıklı bir gebelik için bu içeceklerden uzak durulması gerekiyor.

Hamilelikte asla yapmamanız gereken 8 beslenme hatası!

Gebelikte bol şeker ve tatlı tüketmek zararlı mı?

Saf şeker hiçbir besin değeri olmayan enerji kaynağıdır. Gebelikte şeker tüketimi, ideal kiloyu korumaya engel olmakla kalmıyor, yüksek şeker ile tetiklenen düşüklere, bebek ölümlerine, bebeğin doğum ağırlığında artmaya bağlı zor doğum ve sezaryen ile doğum olasılığının yükselmesine, doğum sırasında bebeğin kan şekerinde düşme, kandaki kalsiyum seviyesinin düşmesi, akciğerlerinde gelişme sorunu yüzünden solunum güçlüğü çekilmesi, sarılık gibi ciddi semptomlara da sebep olabiliyor.

Gebelikte fazla kahve ve çay tüketmek

Gebelik sürecinde yüksek miktarda kafein tüketiminin, bebeklerin beyin gelişimini olumsuz yönde etkilediği, düşük, bebekte büyüme geriliği ve çocuğun ileriki yaşamında uzun yıllar devam eden davranış bozukluklarına neden olabileceği konusunda tartışmalar devam etmektedir.

Hamilelikte sosis ve salam gibi işlenmiş besinler tüketmek zararlı mı?

Sosis, salam gibi işlenmiş gıdalarda konan katkı maddeleri toksik maddelerin oluşumuna sebep olduğundan hem bebek hem anne için zararlıdır.

Hamilelikte fazla tuz tüketmek bebeğe zarar verir mi?

Fazla tuz tüketimi ödem oluşması ve şişliğe neden olur. Anne adaylarının yeterli miktarda tuz tüketmesi böbrek sağlığı açısından önemlidir. Gebelikte aşırı tuz kullanımı tansiyonu yükseltebildiği için preeklampsi denilen gebelik zehirlenmesine neden olabilir. Preeklampsi tedavi edilmezse anne ve bebek ölümlerine neden olabilir.

Hamilelikte asla yapmamanız gereken 8 beslenme hatası!

Hamilelikte dar kıyafet giymek zararlı mı?

Karın bölgesini içine almayacak ve uterus üzerine baskı yapmayacak tipte çorap ve tayt giyilebilir. Sutyenler asıcı nitelikte olmamalıdır.

Hamilelikte aşırı sıcak ve güneşe maruz kalmak

Gebelik sırasında sauna, kaplıca, hamam ve uzun süre güneşlenmek gibi vücudu aşırı ısı artımına maruz bırakacak durumlardan kaçınmak gerekir. Bebek üzerine teratojen etkiler yaratabileceği gibi annede aşırı terleme ile sıvı ve elektrolit kaybı ve tansiyon düşmesine bağlı bayılmaya yol açabilir. Tansiyonun düşmesi bebeğe giden kan akımını da azaltacaktır.

Hamilelikte içilen her bardak su bebeğinize can verir

Yaşam kaynağı olan suyun sizin hayatınıza nasıl olumlu etkileri varsa, dünyaya henüz gelmemiş bebeğinize de o kadar olumlu etkisi var. Onun da gelişmekte olan bir insan olduğunu düşünürsek, hamilelik boyunca en çok ihtiyaç duyulan öğelerden biri şüphesiz ki su. Bebeğin ve annenin kan hacmi için günde 8-10 bardak su tüketmesi gereklidir.

Bebeğiniz ve sizin için hamilelik boyunca alınması gereken vitamin ve mineraller;

  1. Kemik gelişimi: Kalsiyum – Süt, yoğurt, peynir, ayran, kefir, pekmez, fındık, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler.
  2. Zihinsel gelişim: İyot – Deniz ürünleri ve iyotlu tuz
  3. Düşük riskini azaltmak için: Folik asit – Koyu yeşil yapraklı sebzeler, et ve türevleri, süt ve türevleri, yumurta ve tahıllar.
  4. DNA sentezi: B12 – Et, süt, yoğurt, yumurta, peynir
  5. Görme kusurları: A vitamini – Balık, süt, yoğurt, yumurta sarısı, havuç, domates ve koyu yeşil yapraklı sebzeler.
  6. Sağlıklı kemik yapısı: D vitamini – Saat 10.00-11.00 arasında ya da 15.00-16.00 arasında güneş.
  7. Enfeksiyonlara karşı: C vitamini – Kırmızı ve yeşil biber, turunçgiller, domates, brokoli, patates, kuşburnu.

Hamilelikte grip olunursa ne yapılmalı? Grip bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte de kilo kontrolünü su ile yapın

Normalde hamilelik sonuna kadar 12-12,5 kilo alan anne adayları, son derece sağlıklı ve dengeli kilo almışlar demektir zaten fazla kilosu olan anne adaylarının ideal kilo alma oranı 7-8 kilo ile sınırlı kalmalıdır. Gebelik süresince ek alınması önerilen kalori yaklaşık 200-300 kaloridir. Daha fazla kalori alınması gebelik süresince gereksiz kilo almaya yol açar. Besin alımını dengelemek konusunda anne adayının dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri de, besin değeri düşük ancak enerji bakımından yüksek besinler tüketmesi. Çikolata, tatlı, hamur işi, meşrubat gibi hem çok şekerli hem de sadece enerji veren besinler faydalı değildir Aldığınız her kalori için 1 mililitre su hesaplaması yaparak, yeterli suyu tüketmeniz, hem hamilelikte hem de normal hayatta en sağlıklısıdır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla