Japonlar gen teknolojisinde devrim yaptı! Tavuklar kanser ilacı yumurtluyor

10 Ekim 2017   |    21 Ağustos 2019    |   Kategori: Güncel / Literatür, Kanser Print

Japon bilim insanları tavukların kanser ve hepatit tedavisinde kullanılabilecek maddeler içeren yumurtalar vermesini sağladı. Gen teknolojisi ile tavuklarda yapılan müdahalenin sonucunda yumurtalarda interferon beta denilen bağışıklık sistemini güçlendiren bir protein üretildi. Interferon beta, deri kanseri ve hepatit tedavisinde kullanılıyor. Normal şartlarda interferon betanın birkaç mikrogramını üretmenin maliyeti 900 doları buluyor. Yeni yöntemle önce bu maliyetin yarı yarıya indirilmesi, ilerleyen zamanlarda ise bu rakamın 100 doların altına düşmesi hedefleniyor.

Araştırmacılar, hepatit, multipl skleroz ve malign cilt kanseri tedavisinde kullanılan interferon adı verilen bir protein üretmek için genom düzenleme teknolojisi kullanarak çok önemli gelişmelere imza attılar. Tavuklardan elde edilecek bu yeni nesil ilaçların haftada üç kez kanser hastalarına enjekte edilmesi, kanser hücrelerinin çoğalmasını önleyebilir; aynı zamanda, tümörle savaşmak için T hücrelerinin de düzeyini yükseltebilir.

Multipl Skleroz tedavisi ve MS hastalığı ile yaşama rehberi

Ibaraki Ulusal Tarım ve Gıda Araştırma Örgütü ve ilaç şirketi Cosmo Bio, Osaka’daki Ulusal Gelişmiş Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları ile birlikte önemli bir genetik çalışmaya imza attılar. Osaka Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hironobu Hojo, çalışma ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bu araştırmadan sağlanan bilgiler özellikle ucuz ilaçların geliştirilmesinde çok önemli gelişmelere neden olacak. Gelecekte, yumurtalarda bulunan ilaçların özelliklerini ve güvenliklerini farmasötik olarak belirlemek mümkün olacak”

Raporda, genetik olarak modifiye edilen tavukların interferon beta proteinini içeren yumurtaları her iki günde bir verdikleri belirtildi. Araştırmacılar, yeni tekniğin başlangıçta konvansiyonel üretim maliyetini yarıya düşüreceğini ve kanserle mücadelede büyük faydalar yaratacağını belirtiyor. Çalışmaları süren projeden elde edilecek ilaçların gelecek yıl piyasaya sunulması hedefleniyor. Bununla birlikte, Japonya’daki düzenlemeler, tarama işlemleri gerçekleşene kadar farmasötik ürünlerin piyasaya sürülmesini geciktirebilir.

Kanserli ilaçların yüksek maliyeti, bazı tedavilerin hastalara ulaşmasını önlerken, önemli oranda hasta ekonomik gücü olmadığı için etkili kanser ilaçları ile tedavi alma imkanına kavuşamıyor. Geçtiğimiz yıl yapılan araştırmalara göre, beş kanserli hastadan birinin, bunun için ödeme yapamaması nedeniyle hayat kurtarıcı bir ilaç almayı bırakacağı tespit edilmişti. Clinic’teki Taussig Kanser Enstitüsü başkanı Brian Bolwell Newsweek için kaleme aldığı yazıda bu konu ile ilgili şu değerlendirmeyi yapmıştı:

“Yeni kanser ilaçlarının, özellikle immünolojik veya genetik temelli tedavilerin aylık maliyeti 1975 yılından beri [Amerika Birleşik Devletleri’nde] 77 kat arttı. Tek bir ilaç yılda 300.000 dolardan fazla maliyete sahip olabilir. Kanser ilaçları pahalı bir araba gibi lüks bir madde olmamalı, insanlar satın almayı ya da ölmeyi tercih edemez. Bu ilaçların fiyatları düştüğünde, kanserden ölüm oranları da kesinlikle azalacaktır.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla