Kahvaltı etmek zayıflatır mı? Bilim insanları bir şehir efsanesini daha yıktı

Yazan Dr. Mehmet Günata
Kategori: Güncel / Literatür, Üye Yazıları Print

Bilim insanları yıllardır dolaşımda olan bir şehir efsanesine daha son verdi. Kahvaltının faydaları ve zayıflamaya etkilerini inceleyen bir grup bilim insanı 1990 ile 2018 yılları arasında yayınlanmış 2000’e yakın bilimsel yayının meta analizini yaptı. Ünlü tıp dergisi British Medical Journal’da (BMJ) yayınlanan çalışmanın sonuçlarına göre, kahvaltı etmenin zayıflama ve kilo kaybına hiçbir etkisi bulunmuyor. Çalışmayı yapan uzmanlar, kahvaltı yaparak kilo vermeye çalışmanın zayıflamak için iyi bir strateji olmadığı sonucuna vardıklarını belirtiyorlar.

Kahvaltının kilo vermeye etkisi ile ilgili efsane şu varsayıma dayanıyordu: Erken alınan gıdalar açlık hissini azaltır ve metabolizmayı hızlandırır; bu durum, daha sonraki öğünlerde kalorileri yakmaya yardımcı olur.

Monash Üniversitesi’nden Katherine Sievert ve arkadaşları tarafından yapılan çalışmada iki bine yakın makale 13 randomize kontrollü klinik çalışmanın verileri taranıyor. Çalışmada, sabah kahvaltı ederek zayıflamanın mümkün olmadığı hatta kahvaltı etmenin daha fazla enerji kazandırdığı sonucuna ulaşılıyor.

Japonlar gen teknolojisinde devrim yaptı! Tavuklar kanser ilacı yumurtluyor

Şu ana kadar yapılan çalışmalar kahvaltının önemini vurgulayan ve metabolizmayı hızlandırarak sağlığa büyük katkı sağladığını dile getiren rehberleri destekler nitelikteydi. Ancak BMJ’de yayımlanan bu yeni çalışmanın yürütücüleri, üzerinde durdukları temel iki varsayım bulunuyor. Birincisi, kahvaltı etmenin açlık hissini baskılamadığı; ikincisi de kahvaltı edenlerin aldıkları gün içi toplam kalorinin daha fazla olduğu.

Çalışmanın sonuçları araştırıldığında kahvaltının kilo kaybına yardımcı olmadığı ve kahvaltı edenlerin her gün ortalama 260 kilokalori daha fazla aldıkları tespit ediliyor. Kahvaltı etmeyen gruptakilerin ise yaklaşık 0,44 kg daha fazla kilo verdikleri görülüyor.
Konu ile ilgili daha önce yapılan çalışmalara ve mevcut rehberlere bakıldığında;
2013 yılında yayımlanan çalışmaya göre aynı miktar kalorinin akşam yemeği yerine sabah kahvaltıda alınması kilo kaybını artırıyor. Bu sebeple metabolik hastalığı olanlara kahvaltı etmeleri önerisinde bulunuyor.

  • British Dietetic Association (2016): Kahvaltıyı atlamak kilo kaybetmenizi sağlamaz aksine gün içinde size gerekli olan değerli besinlerden mahrum kalmanıza neden olur.
  • Dieticians Association of Australia (2013): Araştırmalar sabah kahvaltı etmenin obeziteyi azalttığını gösteriyor ve gün içinde hissedilecek açlık duygusunu baskılayarak daha fazla yemenize engel olur.
  • Academy of Nutrition and Dietetics: adult weight management (2014): Gözlemsel çalışmalar kahvaltı etmenin obeziteyi ve beden kitle endeksini azalttığını gösteriyor.
  • Food and nutrition guidelines for healthy children and young people (2015): Kahvaltı etmenin çok sayıda olumlu etkileri bulunmaktadır ve beden sağlığı için oldukça önemlidir.

Yeni keşfedilen GDF15 proteiniyle zayıflama ilacı yapmak mümkün olacak

Sonuç olarak; bir asırdır kahvaltının en faydalı öğün olduğu biliniyor. Kilo vermek için kahvaltı etmek doğru bir seçim olmayabilir ancak sağlıklı bir beden için olmazsa olmazdır. Düzenli kahvaltı etmek özellikle çocuklarda zihinsel gelişim için oldukça önemlidir ve bu yaş grubunda zayıflamak iyi bir strateji olmayabilir. Bu nedenle kahvaltı etmenin sağlıklı beslenmenin bir parçası olduğu ve sağlıklı beslenme sonucunda obezite gibi metabolik sorunların oluşma ihtimalinin zaten düşük olduğu unutulmamalıdır.

Kaynaklar:
1- Sievert, K., Hussain, S. M., Page, M. J., Wang, Y., Hughes, H. J., Malek, M., & Cicuttini, F. M. (2019). Effect of breakfast on weight and energy intake: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. bmj, 364, l42.
2- Jakubowicz, D., Barnea, M., Wainstein, J., & Froy, O. (2013). High caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obesity, 21(12), 2504-2512.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla