Kalp çevresi yağ dokusu koroner hastalıkların göstergesi!

12 Ekim 2011   |    4 Ocak 2020    |   Kategori: Kardiyoloji Print

Radiology dergisinde yayınlanan güncel bir çalışmada, kalbin etrafını saran yağ dokusunun aterosklerozu artırdığı gösterildi. Multi-Etnik Ateroskleroz Çalışması’ndan (MESA) elde edilen sonuçlar, perikardiyal yağ dokusunun, beden kitle indeksi (BMI) veya bel çevresine kıyasla, koroner arter plakları ile daha fazla ilişkili olduğunu gösterdi.

Arterlerde plak oluştuğunda, düzensiz bir şekilde birikim yapar ve arter duvarının tek tarafının kalınlaşmasına neden olur. Kalın duvarın ince duvara oranına, plak eksantrisitesi denir ve bu oran, kalp hastalığının önemli bir göstergesidir. Daha önce yapılan çalışmalarda, şiddetli koroner hastalığı olanlarda perikardiyal yağ ile ateroskleroz arasındaki ilişki incelenirken, bu çalışmada asemptomatik kişilerde perikardiyağ yağın koroner arter plak yükü ile olan ilişkisi araştırıldı.

Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) Klinik Tedavi Ünitesi Radyoloji ve Görüntüleme Bilimleri Merkezi Direktörü Dr. David A. Bluemke, çalışmaya katılan kişilerde herhangi bir hastalık belirtisi bulunmadığını ve sağlıklı olduklarını belirtti. Katılımcılarda önemli düzeyde bir koroner arter daralması mevcut değildi. Buna karşın, MRI ile bu kişilerde koroner plakların mevcut olduğu saptandı. Çalışmaya, MESA Baltimore ve Chicago merkezlerinde klinik kardiyovasküler hastalığı olmayan 183 kişi katıldı. NIH tarafından yürütülen çalışmada ortalama 61 yaşında 89 kadın ve 94 erkek vardı. Dr. Bluemke, katılımcıların birçoğu aşırı kilolu olsa da, Amerikan nüfusunu temsil etiklerini dile getirdi. Araştırmacılar, çalışma kapsamında erken başlangıçlı aterosklerozun göstergesi olarak koroner arter eksantrisitesini (maksimum arter duvar kalınlığının minimum arter duvar kalınlığına oranı) ölçmek için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) tekniği ve perikardiyal yağ hacmini hesaplamak için bilgisayarlı tomografi (BT) kullandı.

Dr. Bluemke, göğüs kemiğinin arkasını ve kalbin etrafını saran perikardiyal yağın BT veya MRI haricinde saptanamayacağını belirtti. Dr. Bluemke, bazı kişilerde bu bölgede ekstra yağ oluştuğunu ve bunun nedenini bilmediklerini açıkladı. Kalbin etrafını saran ekstra yağın, genellikle aşırı kilo veya obezite ile ilişkili olduğu düşünülüyor.

Çalışma sonuçları, perikardiyal yağ hacminin hem erkeklerde hem de kadınlarda plak eksantrisite derecesi ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğunu gösterdi. BMI, bel çevresi, geleneksel risk faktörleri, CRP ve koroner kalsiyum miktarına göre ayarlamalar yapıldıktan sonra, perikardiyal yağ ve plak eksantrisitesi arasındaki ilişkinin, kadınlarda değil, fakat erkeklerde anlamlı düzeyde kaldığını saptandı. Dr. Bluemke, bu bulguların bir kez daha obezitenin bizler için kötü olduğunu gösterdiğinin ve koroner arter plak oluşumunu artıracağından, özellikle kalbin etrafında yağ oluşumunun tehlike arz ettiğinin altını çizdi.

KAYNAK: The Association of Pericardial Fat with Coronary Artery Plaque Index at MR Imaging: The Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA). C. Miao, S. Chen, Jingzhong Ding, K. Liu, Jens Vogel-Claussen, Elizabeth R. Brown, João A. C. Lima, and David A. Bluemke. Radiology: 2011; DOI: 10.1148/radiol.11110346

Daha fazla bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

 

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla