Kalp çevresi yağ dokusu önemli bir risk göstergeci!

Kategori: Kardiyoloji Print

kalp-sekil-genelHekimler kalbin çevresindeki yağ dokularını da kontrol etmeli!
Cedars-Sinai Kalp Enstitüsü araştırmacıları, hastalarda önemli kalp risklerini değerlendirirken, hekimlerin kalbin çevresindeki yağ dokularını göz ardı etmemesi gerektiğini öneriyor. Genellikle bu tür riskler değerlendirilirken karın bölgesindeki yağlanma göz önünde bulundurulsa da, araştırmacılar kalbin çevresindeki yağ dokusunun ölçümünün, noninvaziv BT taramadan daha iyi bir öngördürücü olduğunu ve risklere ilişkin daha fazla bilgi verdiğini belirtiyor.

Cedars-Sinai Kalp Enstitüsü Kardiyak Görüntüleme ve Cedars-Sinai Kalp Enstitüsü S. Mark Taper Vakfı Görüntüleme Merkezi Müdürü Dr. Daniel S. Berman’ın başyazarlığını yaptığı çalışma, Journal of the American College of Cardiology: Cardiovascular Imaging’de Editör Yorumu sayfasında yayımlandı. Bu makalede araştırmacılar abdominal yağ ve koroner arter plaklarının instabilitesi arasında yeni bir kanıta yer verdi. Bu teoriye göre, karın bölgesinde aşırı yağlanma olan kişilerin plak oluşumu ve kalp hastalığı riski daha yüksek ve rüptüre yatkın plaklar, stabil plaklardan daha fazla risk oluşturuyor.

Çalışmanın diğer yazarları Dr. Victor Y. Cheng ve Dr. Damini Dey ile birlikte Dr. Berman, kalp ve koroner arter çevresindeki yağ ile inflamasyon ve plak oluşumu arasındaki ilişkiyi gösteren başka çalışmaların da olduğunu ve bu çalışmanın majör advers kardiyak olayların gelişiminde kalp ve koroner arter çevresindeki yağ dokusunun, abdominal yağdan daha iyi bir belirteç olduğunu gösterdiğini dile getirdi. Araştırmacılar, kalbin çevresindeki yağ dokusunun kalp hastalıklarına bağlı ölüm, ölümcül olmayan kalp krizi gibi durumlara ve tıkanmış arterler nedeniyle bypass cerrahisi yapılmasına veya perkütan koroner anjiyoplastinin tekrarlanmasına yol açabileceğini belirtti.

Dr. Berman’ın talimatlarıyla, Cedars-Sinai’de 2137 hastaya dört yıl süreyle koroner arter kalsiyum BT taramanın yapıldığı en geniş ölçekli randomize çalışma tamamlandı.  Çalışmaya 20.000’den fazla hasta katıldı. Kullanılan teknoloji sayesinde, kalsiyum parçacıklarının saptanması ile plak birikimi saptandı. Ayrıca yazılım kullanarak koroner arter kalsiyum BT tarama da kalp ve koroner arterlerin çevresindeki yağ dokularını ve plak oluşumunu belirledi.

Çalışmada Cedars-Sinai ve diğer vakıflardan katılan araştırmacılar, kalp hastalığı semptomu olmayan fakat daha önce majör bir advers kardiyak olay geçiren hastaların kalp çevrelerinde daha yüksek oranda yağ dokusu olduğunu saptadı. Bir başka çalışmada da, araştırmacılar kalbin çevresindeki yağ dokusunun plak nedeniyle koroner arterlerin daralması ile yakından ilişkili olduğunu buldu. Araştırmacılar, kardiyak BT ile perikardiyal yağ ölümünün plak değerlendirmesinde rutin bir işlem olması gerektiğini ve bu değerlendirme sayesinde aterosklerotik oluşum sürecine ilişkin bilgilere ulaşılabileceğini ve hastanın klinik riskinin hesaplanabileceğini açıkladı.

Bu çalışma, Eisner Vakfı, Glazer Vakfı, Lincy Vakfı ve Ulusal Biyomedikal Görüntüleme ve Biyomühendislik Enstitüsü (Ulusal Sağlık Enstitüsü) tarafından desteklenmiştir. Dr. Berman’a Siemens Medical Systems’dan araştırma bursu verilmiştir.

KAYNAK: Cedars-Sinai Medical Center (2010, October 8). Doctors evaluating heart problems should consider checking fat deposits around the heart. Berman, Daniel S., Cheng, Victor Y., Dey, Damini. Not All Body Fat Weighs Equally in the Acceleration of Coronary Artery Disease. JACC: Cardiovascular Imaging, 2010; 3 (9): 918-920

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla