Cancer Discovery dergisinde yeni yayımlanan bir araştırmaya göre, kanserin genetik izleri kan dolaşımında tanı konulmadan üç yıl önce bile saptanabiliyor. Araştırmacılar, ARIC çalışmasına katılan ve daha sonra kanser tanısı alan hastaların kan örneklerini analiz etti. Kanser tanısından önce alınan örneklerde tümör kaynaklı genetik mutasyonlar tespit edildi. Bu bulgu, kanserin çok erken evrelerinde bile kan yoluyla belirlenebileceğini ortaya koyuyor. Yeni çalışma, kanser taramaları için umut verici bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Ancak uzmanlar, pozitif sonuç veren testlerin nasıl izleneceği konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Yuxuan Wang liderliğindeki ekip, kardiyovasküler hastalıkların risk faktörlerini araştıran ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities) çalışmasına katılan 26 kanserli hasta ile kanser tanısı almamış 26 kişiyi karşılaştırdı. Katılımcıların kan örnekleri, son derece hassas ve ileri genetik analiz teknikleri kullanılarak incelendi.
D Vitamini Eksikliği Kolorektal Kanseri Riskini Önemli Oranda Arttırıyor!
Araştırmada, çoklu kanser erken tespit (MCED) testinin pozitif çıktığı sekiz katılımcı tespit edildi. Bu sekiz kişi, kan örneği alındıktan sadece dört ay sonra kanser tanısı aldı. Daha da çarpıcı olan, bu sekiz katılımcıdan altısının, tanıdan 3 ila 3,5 yıl önce alınan kan örneklerinde de aynı tümör kaynaklı mutasyonların saptanabilmiş olması. Bu, kanserin çok erken evrelerde bile izlenebileceğini gösteriyor. Erken tanı ve müdahale, kanserle mücadelede başarı oranlarını artırabilir ve yaşam kalitesini iyileştirebilir.
Araştırmanın kıdemli yazarlarından Dr. Bert Vogelstein, elde ettikleri sonuçlarla ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: “Bu sonuçlar, MCED testlerinin erken tanıda büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve ne kadar hassas olması gerektiğini ortaya koyuyor. Erken tanı, kanser yönetimini daha avantajlı bir hale getirebilir. Ancak pozitif sonuç sonrası hangi klinik adımların izleneceği belirlenmeli.”
Tanıdan üç yıl önce plazma hücre dışı DNA kullanılarak kanserlerin tespiti
Klinik belirti veya semptomlardan önce kanserlerin ne kadar erken tespit edilebileceğini araştırmak amacıyla, ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities) çalışmasından prospektif olarak toplanmış ardışık plazma örneklerini değerlendirdik.
Düzenli Egzersiz Yapmak Meme Kanserinin Tekrarlama Riskini Ciddi Oranda Azaltıyor
Bu çalışmaya, kanser tanısı alan 26 katılımcı ve onlarla eşleştirilmiş 26 kontrol dahil edildi. Başlangıç zaman noktasında, bu 52 katılımcıdan sekizi çoklu kanser erken tanı (MCED) testiyle pozitif çıktı. Bu sekiz katılımcının tümüne, kan örneğinin alınmasından sonraki 4 ay içinde kanser tanısı konuldu. Bu sekiz katılımcının altısında, klinik tanıdan 3,1 ila 3,5 yıl önce toplanan daha eski bir plazma örneğini değerlendirme imkânı bulduk. Bu altı katılımcının dördünde, MCED testiyle tespit edilen aynı mutasyonlar, ancak 8,6 ila 79 kat daha düşük mutant alel fraksiyonlarıyla saptandı. Bu sonuçlar, dolaşımdaki tümör DNA’sının klinik tanıdan üç yıldan daha önce tespit edilebileceğini ve bu amaçla gereken duyarlılık eşiğini ortaya koyduğunu göstermektedir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Detection of cancers three years prior to diagnosis using plasma cell-free DNA, Cancer Discovery (2025). DOI: 10.1158/2159-8290.CD-25-0375YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?