D Vitamini Eksikliği Kolorektal Kanseri Riskini Önemli Oranda Arttırıyor!

19 Mayıs 2025  |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Kolorektal kanser vakalarının dünya genelinde, özellikle genç erişkinler arasında hızla artması koruyucu önlemlerin önemini bir kez daha gündeme getirdi. Beslenme ve yaşam bicimi kolorektal kanserin gelişmesinde çok önemli bir faktöre sahip. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar D vitamini eksikliğinin kolorektal kanser riskini ciddi oranda arttırabildiğini gösteriyor.  

Güçlü bir biyolojik dayanak var

D vitamini, güneş ışığı ile ciltte sentezleniyor ve vücutta birçok dokuda yer alan D vitamini reseptörleri (VDR) aracılığıyla etkisini gösteriyor. Bu reseptörler özellikle kalın bağırsak dokusunda, bağışıklık sistemi, iltihaplanma ve hücre büyümesi gibi kanserle ilişkili süreçleri düzenliyor. Laboratuvar çalışmaları, D vitamininin aktif formu olan kalsitriolün tümör damarlarının büyümesini engellediğini, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hücre bölünmesini düzenleyerek kanser gelişimini baskılayabileceğini ortaya koyuyor.

D vitamini neye yarar, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Öte yandan, geniş çaplı epidemiyolojik çalışmalar da, kanında yüksek D vitamini bulunan bireylerde kolorektal kanser riskinin daha düşük olduğunu bildiriyor.

Randomize çalışmalar çelişkili

Tüm bu umut verici verilere rağmen, bazı randomize kontrollü çalışmalar karışık sonuçlar veriyor. Buna karşılık, yedi farklı RCT’nin meta-analizi, D vitamini takviyesi alan kolorektal kanser hastalarında hayatta kalma oranlarının %30 arttığını ortaya koydu. Bu da D vitamininin, hastalığın ilerlemiş evrelerinde daha etkili olabileceğini düşündürüyor.

Neden-sonuç ilişkisi net değil

Araştırmacılar hâlâ şu sorunun yanıtını arıyor: D vitamini eksikliği mi kansere yol açıyor, yoksa kanser mi D vitamini düzeylerini düşürüyor? Ayrıca, güneş ışığının kendisinin de koruyucu etkileri olabileceği düşünülüyor.

Kolon kanseri neden olur? Belirtileri, tedavi yöntemleri ve ameliyatı

Akıllı yaklaşım

Son yıllarda yayınlanan geniş çaplı çalışmalardan sağlanan veriler, D vitamininin kolorektal kanser üzerinde potansiyel koruyucu etkileri olabileceğini gösteriyor. Ama klinik veriler, D vitaminini tek başına bir tedavi ya da önleme yöntemi olarak önermek için henüz yeterli değil. Buna rağmen, uzmanlar, kan düzeyinde en az 30 ng/mL D vitamini bulundurmak, yada D vitamini eksikliğini sorununu çözmenin başta kolorektal kanser olmak üzere pek çok sağlık sorununa karşı koruyucu özelliklere sahip olduğunu belirtiyor. Bu nedenle D vitamini, düzenli taramalar, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve kişiselleştirilmiş bakım stratejileriyle birlikte düşünüldüğünde, kansere karşı güçlü bir destekleyici rol üstlenebilir.

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla