Kanser, günümüzde insanları en çok korkutan hastalıkların başında geliyor. Kansere karşı tedbirli olmak ve erken teşhis için gerekli kontrolleri yaptırmak büyük önem taşıyor. Çünkü erken tanı pek çok kanser türünde hayat kurtarabiliyor. Yapılacak bir kan testi ile her yaştan kişi kansere karşı erken önlem alıp, kendini koruyabilir. Peki bunun için hangi kan testlerini yaptırmak gerekiyor? Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık kanser tanısı için kullanılan kan testleri hakkında bilgi verdi.
İçindekiler
Tümör belirteçleri (kanser markerları), kanser hücreleri ya da kanserli dokular ve organlarda gelişip, tüm vücuda yayılabilirler. Bu maddeler, kanserli hücrelere karşı savunma için vücudun diğer dokuları tarafından salgılanabilir. Tümör belirteçleri, değişik kanserlerde farklı olabildiği gibi, bir kanserde birden fazla ve değişik miktarda görülebilir. Bu belirteçler yapılacak olan kan, idrar ve tüm vücut sıvıları testi ile tespit edilebilmektedir. Kan testlerinde şüpheli bir durum olduğunda doktorunuz (onkoloji uzmanı) hangi kansr türünden kuşkulanıyor ise o organdan doku örneği alarak patolojiye gönderir.
Kanser teşhisi ve tedavisine ek olarak tedavinin etkinliğinin değerlendirilmesinde, çok çeşitli kanser marker testleri yapılmaktadır.Hatta, bazı enzimler ve hormonların kan düzeyleri yükseldiğinden, kanser varlığını desteklemek için kullanılmaktadır. Kanser hücrelerini gösterebildiği gibi kan testinde organların ne derecede çalıştığı ve kanserle ilgili herhangi bir risk olup olmadığı da ortaya çıkabilir.
Patoloji nedir? Patolog ne iş yapar? Patoloji testleri ve raporu
Kan marker testlerinde; yumurtalık kanseri için Karbonhidrat Antijen (CA 125), HumanEpididimal Protein 4 (HE4), prostat kanseri için Prostat Spesifik Antijen (Total PSA, Serbest PSA), mide, bağırsak ve pankreas tümörlerinde Karsino Embriyonik Antijen(CEA) ve CA 19-9, meme tümörlerinde CA 15-3, karaciğer, testis ve yumurtalık kanserlerini saptama ve tanı koymaya yardımcı olmak için Alfa-FetoProtein (AFP) kullanılır.
Ayrıca, son zamanlarda kalın bağırsak tümörlerinde dışkıda yapılan Tümör M2-PK (Piruvat Kinaz M2 izoenzimi) gibi testlerle, erken teşhis için geliştirilmeye çalışılmaktadır.
Test sonuçları ile kanser ve organlarımızla ilgili birçok önemli veri elde edilebilmektedir. Kan testleri yapılırken birçok faktör etkili olabilse de, kan testleri tanı ve teşhis için tek basına yeterli olamayabilir. Bu durumda daha kesin sonuç elde edebilmek için dokudan örnek alınarak, biyopsi yapılması gerebilir. Kanser marker testleri ile kanser tedavisindeki değişimler gözlemlenebilir tümör belirteçlerindeki değişimler testlerin tekrarlanmasıyla düzenli takip edilebilir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Midem çok kötü ağrıyor iki haftadır ilaç kâr etmiyor hangi ilacı denediysem geçmiyor doktor ilaç verdi geçmiyor nolur nasıl geçeceğini bilen varsa yorum yapabilir mi?
Sıcak bol şekerli su iç bir çay bardağına dene inan faydasını görüceksin rabbim şifa wersin
taze sikilmis patates suyu cok iyi gelis
Papatya çayi gunde 2 veya 3 kez papatya çayı olarak tuketiniz. Degişimi farkedeceksiniz
Merhaba lar geçen sene Ocak ayında ince bağırsak fitiga sıkışmış olarak bir ameliyat geçirdim bagirsagim ölmedi denildi sadece fıtığı yama yapıldığı söylendi ama aşırı bir şekilde kilo kaybı yorgunluk halsizlik iştahsızlık gece terlemesi gibi daha sonrasında çok sıkıntılar yaşadım bir çok doktora gittim bir sürü tettikler yaptırdım bir çare bulamidim… Devamını oku »
Yeme içme konusunda dikkat et. Bitkilerle iyileşme konusunda arastirma yapmani tabsiye ederim. Naşka doktorlara da tekara gorunmeye bak