Kızamık virüsü, kanserle savaşta devrim yaratabilir

Kategori: Onkoloji Print

Korkulan virüs, kanser tedavisinde kullanılabilecek mi?

Kızamık virüsü, kanserle mücadelede devrim yaratabilecek bir tedavi yöntemine dönüşebilir. Kızamık virüsünün hücreleri işgal ettiğinin keşfedilmesi ile virüsün kanser için bir silaha dönüştürülmesinde sona yaklaşılıyor. Aralarında bir Türk bilim insanının da bulunduğu Galveston Texas Üniversitesi uzmanlarının yaptığı çalışmanın sonuçlarına göre modifiye edilmiş kızamık virüsleri tümör hücrelerine karşı savaşabiliyor. Elde edilen veriler bu yeni keşfin etkili bir kanser tedavisinin yolunu açacağını gösteriyor.

Kızamık aşısı dünyada 10 milyardan fazla kızamık enfeksiyonunu ve buna bağlı gelişen 150 bin olayı önlediği için, halen araştırılmaya değer bulunuyor. Bu çalışmaların bir başka nedeni de, bilim insanlarının modifiye edilmiş kızamık virüslerinin tümör hücrelerine karşı savaşabileceğini, böylece yeni ve çok güçlü bir kanser tedavisinin geliştirilebileceğini düşünmeleri. Galveston Texas Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Minn, Rochester Mayo Clinic’te görev yapan bilim adamlarından oluşan araştırma ekibi, kızamık virüsünün enfekte ettiği hücreye bağlandığını ve nüfuz ettiğini gösteren karmaşık molekül mekanizmasının ayrıntılarını netleştirmeyi başardı.

Mekanizmada kızamık virüsünün genetik malzemesinin etrafını saran sferik zarfı oluşturan iki protein başlıca rol oynuyor. Bunlardan biri, konak hücrenin dış zarındaki reseptör moleküllerine bağlanan protein, bir diğeri ise, hücre zarı içindeki viral zarf ile birleşen ve virüsün hücreyi enfekte etmesine neden olan füzyon protein. Geçtiğimiz günlerde Nature Structural Biology & Molecular Biology’de yayımlanan çalışma, hücre füzyon işlemini başlatmak için bağlanma proteininin esnek olması gerektiğini öngörüyor. Çalışmanın baş araştırmacısı ve Texas Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Werner Braun, çalışmanın amacının, kızamık virüsünü spesifik kanser hücrelerine yönlendirmek ve kızamık enfeksiyonunun mekanizmasını olabildiğince anlayabilmek olduğunu belirtti.

Texas Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma Merkezi araştırmacılarından Türk bilim insanı Dr. Numan Oezguen, infarktüs bölgesini hesaplamak için bilgisayarlı moleküler modelleme kullandıklarını ve protein etkileşimini değiştirebilecek spesifik mutasyonlar olduğunu saptadıklarını belirtti. Mayo Clinic ekibinin yürüttüğü çalışma sonuçları da, kızamık virüsünün hücreye girişinin, protein ucuna bağlanırken yaptığı hareketteki bükülmeye bağlı olduğunu gösterdi. Dinamik mekanizmanın doğru bir resmini çizebilmek için Mayo Clinic ekibi, protein uçlarına bağlanma hareketini etkileyen kızamık virüsleri geliştirdi ve bu virüslerin hücreleri enfekte etme kapasitelerini belirlemek için mutasyona uğrattı.

Prof. Dr. Braun’nun çalışması, bağlanan bu iki proteinin hareketinin enfeksiyon kapasitesi üzerinde önemli bir etkisi olduğunu gösterdi. Diğer bir deyişle, hücre reseptörleri proteine düzgün bir şekilde bağlanırsa, hareket ediyor ve bu da füzyon proteinini tetikliyor ve enfeksiyona yol açıyor.

KAYNAK: University of Texas Medical Branch at Galveston (2011, January 11). Chanakha K Navaratnarajah, Numan Oezguen, Levi Rupp,  Werner Braun. The heads of the measles virus attachment protein move to transmit the fusion-triggering signal. Nature Structural & Molecular Biology, 2011; DOI: 10.1038/nsmb.1967

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla