Kanser tedavisinde nokta atışı; tomoterapi

Kategori: Kanser Print

1459501214_tomoterapiTomoterapi, kanserli hücreleri yok ederken sağlam hücrelere zarar vermeyen bir tedavi yöntemi. Kemoterapi ve radyoterapinin neden olduğu ağır yan etkiler, Tomoterapi’de görülmüyor. Günde 15 dakika tedavi alan hasta, günlük hayatına hiçbir sıkıntı yaşamadan devam edebiliyor.

Kanserle mücadelede tomoterapi dönemi

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Berrin Pehlivan, Türkiye’de ve dünyada sadece sayılı merkezlerde bulunan Tomoterapi teknolojisinden heyecanla bahsediyor. Baş-boyun kanserleri derneği kurucu üyesi de olan Dr. Pehlivan, bu teknolojiyi “bilgisayarlı tomografi” temeli üzerine tasarlanmış tek radyoterapi sistemi olarak tanımlıyor.

Geleneksel radyoterapi cihazları, geniş bir radyasyon ışınını sadece bir kaç açıdan verebilme olanağına ve teknolojisine sahip. Tomoterapi tedavi teknolojisinde ise, tedavi ışınları bütün açılardan optimize edilerek, uygun dozda ışın “nokta atış” ile kanserli hücrelerİ hedef alıyor. Sağlıklı dokular zarar görmediği için hasta, bulantı, kusma yutma güçlüğü gibi yan etkilere maruz kalmıyor.

Sağlıklı doku korunuyor

Tomoterapi cihazında, tek bir radyasyon ışını yerine, bir ışın binlerce küçük, dar “ışıncıklara” bölünüyor. Böylelikle farklı dozlar, sağlıklı çevre dokulara mümkün olduğunca zarar vermeyecek şekilde, tümörün farklı kısımlarına ulaşıyor.

Pehlivan, “Kemoterapi, yan etkileri olan bir tedavi. Vücuda ağızdan veya damardan verilen ilaç, tüm vücuda yayılıyor ve büyük yan etkileri var. Radyoterapi ise bölgesel bir tedavi şekli, uygulanan yerde olumlu etkisi ve yan etkisi görülüyor. Bu yeni cihazlarla ışınlar mümkün olduğunca hastalıklı bölgeye yönlendiriliyor ve çevresindeki sağlam doku korunuyor. Hasta, tedavi sonrasında, kemoterapide görülen ağır halsizlik durumunu yaşamıyor” diyor.

Günde 15 dakika

Tomoterapi, bir hasta için yaklaşık olarak, haftada 5 gün uygulanabilen ve SGK’nın karşıladığı bir tedavi uygulaması. Tomoterapide tedavi süresi tümörün türüne göre, 3 ile 8 hafta arasında değişiyor. Günde 15 dakika tedavi alan hasta, günlük hayatına hiçbir sıkıntı yaşamadan devam edebiliyor.

360 derece görüntüleme

Tomoterapi cihazı ile tümörünü yerini ve kabaca büyüklüğünü görüntülemek mümkün oluyor. Hastanın etrafında 360 derece dönen tomografi cihazı bu görüntülemeyi mümkün kılarken, 3 boyutlu görüntüleme ve 3 boyutlu tedavi tek bir sistemde tamamlanabiliyor.

Hangi kanser türlerinde daha etkili

  • Baş-boyun kanserleri
  • Beyin, omurilik tümörleri
  • Akciğer kanseri
  • Cilt kanserleri
  • Gırtlak ve geniz tümörü
  • Rektum kanseri
  • Prostat, mesane kanserleri
  • Jinekolojik ve meme kanseri

Baş ve boyun kanserleri neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Berrin Pehlivan

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla