Karaciğer Kanseri Nedir? Karaciğer Kanseri Belirtileri

15 Ocak 2025  |   Kategori: Haberler Print

Karaciğerde yer alan kötü huylu hücrelerin var olmasına karaciğer kanseri denir. İlk aşamalarda belirti göstermeyebilir. Bundan dolayı ailede herhangi bir kanser hastalığı geçiren varsa, bu hususta daha da dikkatli olunması gerekir. Teşhis edildiği anda da tedaviye başlanması gerekir.

Karaciğer Kanseri Nedir?

Karaciğer kanseri, vücudun yaşamsal faaliyetlerini sağlayan organlarından karaciğere ait hücrelerden kaynaklanan, tekrar tekrar bölünerek kitle oluşturmaya yatkın, kötü huylu tümör hücrelerinin meydana gelmesi ile sonuçlanan kanser türüne denir. Karaciğerin dokusu formu gereği karın içerisinde çevre dokularla yakın temasta olan, iyi kan üreten ve farklı biyokimyasal özelliklere sahip bir doku olduğundan dolayı karaciğer kanseri de bu özelliklere göre diğer kanser çeşitlerinden önemli oranda ayrılan niteliklere sahiptir.

Karaciğer kanseri, kanser ölümleri sıralamasında 3., dünyada görülme oranına bakıldığı zaman da 5.sırada yer alır. Hastalığı başlanılan noktaya göre birincil ve ikincil olmak üzere iki çeşidi vardır. Birincil türde kanser karaciğerde başlarken, ikincil türde ise başka bir bölgeden karaciğere kanser bulaşır. Karaciğerin vücuttaki görevleri oldukça önemlidir. Bunların içerisinde, vücuttaki kötü maddeleri uzaklaştırması, metabolizma üzerindeki rolü gibi pek çok görev vardır. Kanser oluşumunda bu görevler aksar ve ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar.

Karaciğer Kanseri Riski Taşıyan Kişiler Kimlerdir?

Karaciğer kanseri için en riskli gruptan yer alan kişiler hepatiti olan kişilerdir. Bu kanserlerin %80’i daha çok siroz olan kişilerde gelişir. Bundan dolayı hastalar yakinen takip edilmesi gerekir. Risk taşımayan kişilere nazaran Hepatit B ve Hepatit C hastası kişilerin karaciğer kanseri olma oranı 200 kat daha çoktur. Hepatit B, aşılanarak engellenebilir. Hepatit C için uygulanan tedaviler de son derece pozitif sonuçlar verir.

Siroz, karaciğer dokularının hepatit, alkol, bağışıklık sistemiyle alakalı sebeplerden dolayı hasar alma neticesinde meydana çıkan bir hastalıktır. Siroz hastalarının %5’lik bir kısmında karaciğer kanserine yakalanma riski bulunur. Bunun yanı sıra obezitede karaciğer yağlanması ve sirozu tetiklediğinden dolayı önemli riskler arasında yer alır.

Karaciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer kanseri belirtileri hastalığın ilerleme düzeyine göre farklılık gösterir. Karaciğer kanseri, karaciğer dokularında görülen bir kanser türüdür ve çoğunlukla erken dönemlerde herhangi bir belirti göstermeyebilir. Fakat hastalık ilerledikçe bazı semptomlar baş gösterebilir. Karaciğer kanseri belirtileri olarak şunlar sıralanabilir;

  • İştah kaybı
  • Nedeni bilinmeyen kilo kaybı
  • Karnın sağ üst kısmında ağrı ya da şişkinlik
  • Karında şişkinlik
  • İdrarın koyu renkli olması
  • Ciltte ve gözlerde sarılık
  • Aşırı yorgun hissetmek ve sürekli halsiz olmak
  • Mide bulantısı
  • Karaciğer hastalığı olan kişilerde durumun ağırlaşması
  • Kaşıntı
  • Ateş ya da geceleri terlemek

Bununla beraber karaciğer kanseri, hastalığın ilerleme seviyesine göre farklı semptomlar ortaya çıkabilir. Erken dönemlerde çoğunlukla belirgin belirtiler gözlenmez. Bundan dolayı hastalık çoğunlukla ileri dönemlerde fark edilir. İlk dönemlerde, hafif bir yorgunluk, iştah azalması ve karın ağrısı gibi hafif belirtiler ortaya çıkar. Ancak kanser ilerledikçe, karın kısmında şişlik, kilo kaybetmek, cilt ve gözlerde sarılık, kaşıntı ve idrarın koyu renkli gelmesi gibi semptomlar daha belirgin duruma gelir. İleri dönemlerde ise karaciğerde sertlik oluşması, mide bulantısı, kusma karın kısmında asit birikmesiyle beraber gelen şişkinlik ve şiddetli ağrılar gözlenir. Bu semptomlar, hastalığın kaçıncı evrede olduğuna ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak farklılık gösterebilir. Bu sebeple, belirtiler fark edildiği zaman Anadolu Sağlık Merkezi uzmanlarına başvurmak, erken teşhis ve tedavi bakımından büyük önem arz eder.

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla