Kanserle savaşta politikasız başarı olamaz

4 Nisan 2011   |    4 Ocak 2020    |   Kategori: Onkoloji Print

Tütünle mücadelede dünyaya örnek olacak bir başarı sağlandı

Ankara’da yapılan 6. Ulusal Kanserli Hastalar Kongresi’nde konuşan Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, “Bulaşıcı olmayan hastalıklarla etkili mücadele için Dünya Kanser Örgütü, Uluslararası Diyabet Federasyonu, Uluslararası Solunum Hastalıkları ve Tüberküloz Derneği ile Dünya Kalp Federasyonu bir işbirliği yapma kararı aldı. Bu 4 disiplinin kapsama alanına giren diyabet, kalp hastalıkları, solunum hastalıkları ve kanser insanların % 60’ını ölümünden sorumludur. Bu hastalıkların temel nedenleri arasında şişmanlık, hareketsizlik, tütün/alkol kullanımı ile yanlış beslenme bulunmaktadır” dedi.

Geçen yıl Mayıs ayındaki BM zirvesinde bu dört hastalığa karşı savaşta tüm dünyanın önemli rol alması gerektiği konusunda bir karar alındığını dile getiren Prof. Dr. Kutluk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eylül 2011’de New York’ta bir zirve yapılacak. Bu zirveye tüm devlet başkanları, sağlık bakanları davet edildi. Bizde buradan hükümetimize çağrıda bulunuyoruz; tütünde yakaladığınız başarıyı burada da gösteriniz. Bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadelede hükümetin desteğini bekliyoruz. Kanserle mücadelede ‘çıta yükseldi’. Bugüne kadar çalışmalarımızda çok yol alındı ama gidilecek daha çok yol var. Çıtayı yükseltmemiz gerekiyor. Uluslararası örgütler çıtayı alıp çok daha yukarı bir yere koyuyorlar, politik olarak aksiyon gösteriyorlar. O nedenle önümüzdeki yıllarda bir çok yeni tartışma alanı oluşacaktır.”

Kanserle savaşta politikasız başarı olamaz
Kanserle savaşta politikasız başarı olamayacağını söylen Prof. Dr. Kutluk, “Ahmet’in Mehmet’in dört duvar arasında sadece ilaç alıp vermesi ile tek tek insanların hayatını kurtarabiliriz ama dünyayı kanserden kurtaramayız. Biz yıllardan beri kanser savaş diyoruz ama savaş, savaş değildi. Gerçek savaş şimdi başlıyor. Kansere karşı savaşı başlatmış bulunuyoruz. Türkiye’de tütüne karşı yürütülen mücadele dünyada örnek olacak niteliktedir. Kanserden ölümler kalp hastalıklarından ölümlerin önüne geçti. Bu nedenle kansere karşı mücadele yürütülmesi büyük önem taşıyor. Türkiye’de erkeklerde en fazla akciğer, kadınlarda ise meme kanseri görülmektedir. Avrupa Kanser Cemiyetleri, ülkeleri tütünle mücadele konusunda belirli kriterlere göre değerlendiriyor. Türkiye bu yıl İngiltere, İrlanda ve Norveç’in ardından bu mücadelede dördüncü sıraya yükseldi. Bu memnuniyet verici bir gelişmedir” dedi.

Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) Genel Müdürü Prof. Dr. Cary Adams ise, örgütün kanserle mücadelede önemli bir yeri olduğunu ve 2011 yılının kanserle mücadelede önemli bir yıl olacağını belirtti. New York’ta Eylül ayında yapılacak toplantıya dikkat çeken Prof. Dr. Adams, Rusya’da da bir toplantı yapılacağını ve her iki toplantıda da bulaşıcı olmayan hastalıkların tartışılarak kararlar alınacağını söyledi.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Şuayib Yalçın ise kanser, tüberküloz, solunum yolu hastalıkları ve şekerin önlenebilir hastalıkları olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Yalçın, bu hastalıklardan herhangi birinden korunma yöntemlerinin diğerlerini de olumlu olarak etkilediğini vurguladı.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla