Kistik fibrozis (KF) nedir, nedenleri ve belirtileri

Kategori: Çocuk Sağlığı Print

Kistik FibrozisKistik fibrozis nedir: Kistik fibrozis (KF) kalıtsal bir hastalıktır. Çocuklar bu hastalıkla doğarlar. Hastalık bulaşıcı değildir. Solunum sistemi ve sindirim sistemi olmak üzere birçok sistemi birden etkileyebilir. Ülkemizde resmi bir kayıt sistemi olmamakla birlikte hastanelerde tedavisi süren yaklaşık 2500 hasta vardır. 3000’de 1 görülme sıklığı baz alınacak olursa bu sayı 20 bin olması gerekmektedir. Bu da şu anlama gelir; Türkiye’de 20 bin kistik fibrozis hastası var, ancak bunların 18 bini tanı almadan ya kalitesiz bir hayat sürmekte ya da erken yaşlarda hayatını kaybetmektedir.

Kistik fibrozis nedenleri

Kistik fibrozise neden olan genetik değişiklik nedeni ile kistik fibrozisli hastalarda vücuttaki bütün salgılar susuz, koyulaşmış ve yoğun kıvamda olup akışkan özelliği kaybolmuştur. Bu nedenle; akciğer, karaciğer, pankreas ve bağırsak gibi organların kanallarında salgılar birikerek tıkanmaya, enfeksiyonlara ve hasara neden olmaktadır. Akciğerlerde biriken koyu balgam, sık tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonlarına ve geçmeyen öksürüğe sebep olur. Bunlar da akciğere zarar vererek zamanla görevini yapamaz hale gelmesine neden olur. Bir kistik fibrozis hastasının günlük yapması gereken tedavi, her gün yaklaşık 2 saatini alır ve ömür boyu sürer. Pankreasın tutulumuyla da sindirim enzimi salgılanamaz ve büyüme gelişme geriliği oluşur.

Bu hastalığı çocuğunuzu öperek de anlayabilirsiniz

Kistik fibrozisin başlıca belirtileri;

  • Çocuğunuz çok sık ve ağır solunum yolu enfeksiyonları geçiriyorsa,
  • Yediği halde kilo alamıyorsa ve çok miktarda yağlı, kokulu dışkılama yapıyorsa,
  • Çocuğunuzu öptüğünüz zaman dudaklarınıza tuzlu tat geliyorsa kistik fibrozis düşünülmesi ve araştırılması gerekir.

Hastalık ne kadar erken teşhis edilirse, tedaviler ne kadar etkin ve sürekli yapılırsa hastaların yaşam süresini ve kalitesini artırmak o kadar mümkün olmaktadır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla