İlaç sektöründeki fiyat politikası ihracatın gelişmesini de olumsuz etkiliyor

Kategori: Sektör Print

ilaçKimya sektöründen %10’un üzerinde pay alan Türk ilaç sektörü, dünyanın en büyük 20 ilaç pazarı içinde yer alıyor. Kalite standartlarını başarıyla uygulayan sektör, yüksek kapasiteli tesisleriyle de ihracat potansiyelini artırmış durumda. Ancak son yıllarda uygulanan fiyat politikaları ihracatın önünde önemli bir engel oluşturuyor. 2014 yılında 170 ülkeye 856 milyon dolarlık ihracat yapan sektör, iç pazardaki düşük fiyat politikasından dertli. İhracat yapılacak ülkelerden gelen denetim talebi de ihracatı olumsuz etkileyen faktörler arasında yer alıyor.

Sektörde yıllık ilaç tüketimi iki milyar kutuya yaklaşmış durumda. Pazar büyüklüğü ise geçtiğimiz yıl 14,6 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye’de 3 binden fazla çeşit ilaç üretiliyor ve son ürün sayısıyla bu rakam 8 bine kadar ulaşıyor. 2014 yılı verilerine göre ülkemizde satışı yapılan ilaçların yüzde 73’ü Türkiye’de üretilirken yüzde 27’si ithal edildi.

Bu yıl da tüketimin yüzde 75’inin yerli üretim, geri kalan kısmının ise ithalat yoluyla karşılanacağı tahmin ediliyor. Döviz kurlarındaki hareketlilik, hammadde ve ambalaj malzemelerinden gelen direkt maliyet artışları yılda dört milyarın üzerinde cari açık veren sektörün 2015 yılı hedeflerine ulaşmakta zorlanacağını gösteriyor.

İlaçta esnek fiyat uygulaması mı gelecek?

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, katma değeri oldukça yüksek olan ilaç sektörünün sahip olduğu ihracat potansiyelini yeterince kullanamadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Ülkemizdeki ilaç tesisleri ve üretimi yapılan ilaçların kalitesi ABD ve AB ülkelerinin üzerinde. Yurtdışına düzenlediğimiz gezilerde kaliteli imajımızla ilgili olumlu ifadeler duymak bizim için memnuniyet verici. İlaç sektörü halihazırda 170 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Ancak iç pazardaki mevcut fiyat politikası, sürdürülebilir ihracatın önündeki engellerden biri. Sektör firmalarımız bu nedenle hedefledikleri fiyatlara ulaşmakta zorlanıyorlar.

Kur ve fiyat baskısı artıyor: 2014 ilaç sektörü için zor bir yıl olacak

Diğer yandan ülkemizde verilen GMP (İyi Üretim Uygulamaları) belgelerinin yurtdışında pek çok ülke tarafından tanınmaması dolayısıyla ihracat yapılacak ülkelerin denetim talebindeki süreyi çok uzatıyor. Tüm bunlara karşılık son yıllarda ilacın stratejik sektörler arasında kabul edilmesi ve yüksek teknolojiye yatırım yapılmasının teşvik edilmesi gelecek açısından ümit verici.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla