Mevsim geçişlerine karşı vücudu hazırlamanın ipuçları

Kategori: Mevsim Hastalıkları Print

yorgunluk-uykusuzlukHava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile ani hava değişimleri, vücutta birçok farklılığa sebep oluyor. Bahar yorgunluğunun; uyku düzensizliği, yorgunluk, iştah azalması, eklem ağrıları ve kas krampları gibi belirtiler gösterebileceğini belirten Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay uyardı.

İlkbaharda havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte birçok insan güneşin parıldayan yüzü sayesinde kendini çok daha iyi, enerjik ve mutlu hisseder. Ancak bunun yanında bazı kişilerde isteksizlik, iştahsızlık, aşırı yorgunluk, uykusuzluk görülebilir. Bu halsizliğe mevsim geçişlerinde yaşanan hormonal değişiklikler neden oluyor.

Bahar ile birlikte artan şikayetlerinizi önemseyin

Bahar mevsimi kişide neden yorgunluk hissi yaratır?

Vücudun değişen ortam ve havaya alışarak, dengeli bir şekilde bu ani hava değişimine ayak uydurmasının biraz zaman aldığını belirten Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay ‘‘Kış aylarında daha rutin ve daha hareketsiz bir yaşam sürmeye alışkın olan vücut, sıcak havayla gelen hareketli yaşama uyum sağlarken kendini bu alışma sürecinde daha yorgun ve güçsüz hisseder. Bunun dışında hareketsiz yaşama bağlı kondisyon eksikliği de adaptasyon sorununa neden olabiliyor. Özellikle de büyük ve kalabalık, çevre kirliliğinin daha yoğun olduğu bir şehirde yaşayıp stresli bir işte çalışan kişiler mevsim değişikliklerinden daha fazla etkilenebilir’’ dedi.

Bahar yorgunluğuna karşı alınacak önlemler…

Mevsim değişiklikleri doğrudan hormonal sistemi etkisi altına aldığından, vücudu ani hava değişimine hazırlıklı bir şekilde karşılamak bahar yorgunluğuna karşı alınacak ilk önlemlerdendir. Bu hazırlık aşamasında ise kişinin yapması gereken bazı değişiklikler şöyle sıralanıyor;

  • Beslenme düzeni tekrar gözden geçirilmeli ve özellikle kışın tüketilen ağır yiyeceklerden uzak durulmalı,
  • Sıvı tüketimine daha fazla özen gösterilmeli günde en az 2 litre sıvı tüketilmeli,
  • Spor yaparak kondisyon güçlendirmeli ve hareketli bir yaşam tarzı benimsenmeli,
  • Yürüyüşler ve sosyal aktiviteler ile daha enerjik ve daha dinç bir vücut sistemi sağlanmalı,
  • Kronik rahatsızlığa (alerji, kalp-damar hastalığı, astım, şeker) sahip kişilerin mutlaka rutin doktor kontrollerini yaptırmaları gerekir.
  • Vücut adaptasyonunu sağladıktan sonra şikayetler genellikle azalarak ortadan kalkar. Bu şikayetlerin daha uzun sürdüğü tabloda farklı hastalıklar düşünülmelidir. Eğer böyle bir durum varsa mutlaka en kısa sürede uzman doktora başvurarak gerekli kontroller yapılmalıdır.

Grip nedir, nasıl geçer? Belirtileri, tedavisi ve gribe iyi gelen besinler

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla