
Hormon Bilim ve Sağlık Derneği (HOBİSAD) tarafından düzenlenen “Bilim Köprüleri – Dengenin Dinamiği” çalıştayının sonuç raporu, obezite tedavisinde giderek büyüyen bir riske dikkat çekti. Rapora göre, sosyal medyada yayılan “hızlı zayıflama” vaatleri ve özellikle yeni nesil obezite ilaçlarının hekim kontrolü dışında kullanımı, bireyleri ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bırakıyor. Uzmanlar, bu eğilimin tedavi güvenliğini tehdit ettiğini ve acil önlem gerektirdiğini vurguluyor.
Obezitenin yalnızca kilo fazlalığı değil; metabolik, psikolojik ve sosyal boyutları olan kronik bir hastalık olduğunun altı çizilen raporda, tedavinin tek başına ilaç kullanımına indirgenemeyeceği ifade edildi. Kalıcı ve güvenli sonuçlar için hasta merkezli yaklaşımın benimsenmesi, yaşam tarzı değişikliklerinin tedavinin temelini oluşturması ve en önemlisi hekim ile eczacının koordineli çalıştığı multidisipliner bir yapının güçlendirilmesi gerektiği belirtildi.
Prof. Dr. Yıldız: Türkiye’deki obezite oranları son 30 yılda %50’den fazla arttı
Çalıştay sonuçlarını değerlendiren HOBİSAD Başkanı Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, obezite yönetiminde tek başına ilaç kullanımının yeterli olmadığını vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu: “Obezite, biyopsikososyal boyutları olan ciddi ve kronik bir hastalıktır. Başarılı bir yönetim için farmakolojik tedavilerin doğru hasta seçimiyle ve mutlaka hekim kontrolünde uygulanması gerekir.
Özellikle son yıllarda kullanılan inkretin temelli ilaçlar, uygun hastalarda etkili sonuçlar sağlayabilmektedir. Ancak bu ilaçların kontrolsüz kullanımı ciddi sağlık riskleri doğurabilir.
Biz bu çalıştayla, hastanın ruh halinden sosyal koşullarına kadar tüm süreci kapsayan hasta merkezli bir yaklaşımı savunuyoruz. Eczacılar, hastaların eğitimi ve ilaçların yan etkilerinin takibinde kritik bir köprü görevi üstlenmektedir. Kalıcı başarı ise ancak hekim ve eczacı arasındaki güçlü iş birliğiyle mümkün olur.”
Çalıştayda öne çıkan bu yaklaşım, obezite yönetiminde disiplinler arası iş birliğinin merkezi rolünü bir kez daha ortaya koydu.
Obez çocuklar da, şeker hastalığı riski açısından değerlendirilmeli
Çalıştay raporunda obezite yönetiminde başarının 5 temel sütun üzerine inşa edilmesi gerektiği bildirildi:
Raporun tamamına linkten ulaşabilirsiniz:YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?