Prof. Bosch: Yeni nesil HPV aşısıyla rutin tarama programlarına gerek kalmayacak

Yazan Hatice Pala Kaya
9 Mayıs 2016   |    5 Ocak 2020    |   Kategori: Jinekoloji, Onkoloji, Üye Yazıları Print

xavier-bosch-1Bulaşıcı hastalıklar alanında önde gelen uzmanlardan biri olarak kabul edilen Catalan Onkoloji Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Şefi Prof. Dr. Xavier Bosch, aşıların halk sağlığı alanında 20. yüzyılın en büyük tıbbi başarılarının başında geldiğini belirterek, aşılar ile çiçek hastalığının tamamen yok edilebildiğini ve çocuk felcinin ise büyük oranda ortadan kaldırıldığını söyledi. Yakın gelecekte kullanıma girecek olan yeni nesil HPV aşılarının ciddi farklar yaratacağını dile getiren Prof. Dr. Bosch, böylece rutin tarama programlarına gerek kalmayacağını belirtti.

Catalan Onkoloji Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Şefi İspanyol Prof. Dr. Xavier Bosch, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) girişimi olan ve aşılama bilincini artırmaya yönelik gerçekleştirilen 24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası nedeniyle İstanbul’da düzenlenen MSD Aşı Zirvesi’ne katıldı.  Bosch, yeni geliştirilen ve birkaç yıl içinde uygulanmaya başlanacak yeni nesil HPV aşıları sayesinde rutin tarama programlarına dahi gerek kalmayabileceğini kaydetti. “Bilimsel temeli olmayan aşı karşıtı kampanyalar yüzünden toplum sağlığı tehlikeye atılıyor” diyen Prof. Dr. Xavier Bosch, Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya’nın sorularını yanıtladı.xavier-bosch-hatice-pala

– Bütün suşları kapsayacak yeni bir aşı üzerinde çalışıldığını söylediniz. Bunlar ne zaman kullanıma girecek? Ayrıca yeni HPV aşısının etkisi ile ilgili %90 gibi bir orandan bahsettiniz. Bunun aşının kabul görmesi ve yaygınlaşmasına katkısı olacak mı?

Prof. Dr. Xavier Bosch: HPV aşısı dünyada çok yaygın olarak kullanılıyor. Avrupa’da da ruhsatlı. 2016’da Amerika, Avrupa ve Avustralya’nın büyük bir bölümünü zaten kapsıyor. Dolayısıyla yeni aşının da bu piyasalara ulaşması 2-3 sene içerisinde gerçekleşecektir. Daha etkili olacağını düşünüyorum. Çünkü mevcut aşılarla hükümete bir mesaj verilmiş oluyor. Şimdi mevcut aşılar yapılıyor olsa da yine de tarama programlarına devam edilmesi hükümetlere öneriliyor.

HPV nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri, tedavisi ve aşıları

Halbuki yeni aşıyla belki de tarama programlarına ihtiyaç kalmayacak ve dolayısıyla aşılar kadınlar için tek alternatif haline gelecek. Örneğin; 3 dozdan 2 doza inilmesi mümkün olabilirse, bu tabii hükümetler için de maliyet açısından daha uygun olacak. Onun için daha etkili olacağını düşünüyorum.

– Yetişkinlerde aşılama oranları ve bilinç düzeyi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Prof. Dr. Xavier Bosch: Yetişkin aşılama programları çok önemli. Bugün Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, aşılar 30’dan fazla yaygın bulaşıcı hastalığın ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı oluyor. Bu başarılara rağmen, özellikle yetişkinler olmak üzere, tüm yaşlarda aşılanma oranı hala olması gerekenin altında. Yetişkinler, bağışıklık sistemleri gençken olduğu gibi hastalıklarla mücadele edemediğinden, kronik ve diğer hastalıklara daha yatkın ve önemli risk altında olduğunu düşünüyoruz. Bildiğiniz gibi 60 yaş üzerindeki popülasyonun 2050 yılına kadar dünya nüfusunun %12’sinden %22’sine ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu yüzden halk sağlığı kurumları, yaşlanan nüfusun ağır yük altındaki sağlık sistemleri ve ekonomileri üzerindeki etkisiyle karşı karşıya.

Prof. Dr. Yüce: HPV aşısının rutin aşı takvimine alınması maliyeti azaltır

Aşılama bazı hastalıkların ortaya çıkma olasılığının azaltılmasına ve sağlıklı bir nüfusun korunup sürdürülmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, araştırmalar halen birçok yetişkinin temel aşılarından bazılarının eksik olduğunu, bunun da onları bazısı ciddi veya hatta ölümle sonuçlanabilecek belirli hastalıklara yakalanma riskine açık hale getirdiğini gösteriyor. Önleme, sağlıklı bir nüfusun korunmasının önemli bir parçasıdır ve bebeklik, çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dahil yaşamın tüm evrelerinde aşılama bu hedefe ulaşılmasına yardımcı olabilir.

Bazı hastalıklar hastaneye kaldırılmaya ve hatta bazı durumlarda ölüme yol açabilir. Bu nedenle yetişkinlerin bu hastalıkların ve bu hastalıkları önlemeye yardımcı olabilecek aşıların bilincinde olması önem arz ediyor. Dolayısıyla bu konuda bir değişim sağlamanın yolu eğitimden geçiyor. Burada hem doktorun hem de genel olarak toplumun eğitimini artırmak önemli.

– Aşılar bütün dünyada çok tartışılan bir konu. Aşı karşıtı kampanyalar son 3-4 yıldır tekrar alevlendi. Özellikle Amerika’da ve bütün dünya ülkelerinde de eradike edilmiş birçok hastalığın yeniden ortaya çıkması söz konusu. Aşı karşıtı görüşlerle savaşmak, toplumu aşıya inandırmak için ne yapmak, bunu nasıl anlatmak gerekiyor?

Prof. Dr. Xavier Bosch: Hakikaten bunu yapabilmek çok zor. Bunu yapmanın tek yolu bilimsel verilere dayanarak aşılar hakkında bilgi aktarmak. Öncelikle aşı karşıtı cephedeki görüşlerin, argümanların büyük bir çoğunluğu aslında bilimsel kanıtlara dayanmıyor. Her şeyden önce bunu vurgulamak lazım. Bilimsel alanda araştırma yapan kişilerin %99’u aşılara inanıyor ve destekliyor. Çok küçük bir yüzde var ki karşı tarafta, onlar aşıları sorguluyor veya etkili olmadıklarını söylüyor. Ve ne yazık ki, interneti ve diğer araçları kullanarak bu mesajları yayıyorlar ama sonuç itibari ile ekonomik çıkarlara da hizmet etmiyorlar. Böylece ebeveynlerin kafasında bir karışıklığa yol açıyor ve sonuçta bu bilgilere dayanarak aileler, çocuklarını aşılatmıyor.

Erken yaşta yapılan HPV aşısı hayat kurtarır!

Diğer tarafta baktığımız zaman aşılar hakkında, bunların güvenli olduğuna dair, aşılanan ve daha sonra gözlem altında olan milyonlarca kadın hakkında elimizde bilimsel veriler var. Dolayısıyla aynı şekilde bu sadece HPV aşısı için değil, diğer aşılar için de geçerli. Yani aşıları destekleyen bu insanlar üzerinde, milyonlarca insan üzerinde takip edilen araştırmalar, çalışmalar ve bilimsel veriler bulunmakta.

– Türkiye’nin aşılama başarısı ya da aşılama durumu ile ilgili Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü program hakkında bilginiz var mı? Türkiye’nin aşılama, bağışıklama başarısını nasıl görüyorsunuz?

Prof. Dr. Xavier Bosch: Türkiye’nin geleneksel aşılarla ilgili başarı karnesi oldukça iyi. Zaten birçok ülkede de aşı programları başarıyla uygulanıyor. Dünyanın çok ücra yerlerinde de oradaki toplum, aşıların başarılı olduğuna inandığı ve destek verdiği için çok başarılı bir şekilde uygulanıyor. Yeni aşılar için de böyle, bunlar da kabul gördükçe muhakkak ki Türkiye’nin önündeki aşılama programı içerisinde başarıyla uygulanacaktır.

– Göçmen nüfusun hareketliliğiyle ilgili hastalıkların yeniden ortaya çıkması söz konusu. Türkiye’de bu yaşandı. Avrupa’da ve dünyada durum nasıl? Buna dair bir önlem alınması, çalışma yapılması söz konusu mu?

Prof. Dr. Xavier Bosch: Aslında birçok ülkede göçmen veya mültecileri karşılamaya yönelik olarak kurulmuş birtakım karşılama birimleri var. Buralarda sağlık ihtiyaçları ile ilgili tespitler yapılarak, güncellemeler sağlanıyor. Aşılama veya diğer sağlık kontrolleri bunun bir parçası. HPV için de yeni bir protokol geliştiriyoruz. Bu yeni protokol Kanada ve Avustralya’da test edilecek. Türkiye için de aslında bir öneride ve teklifte bulunmak isterim. Bu bütün bilimsel toplum adına getirmek istediğim bir öneri.

HPV aşısının erkeklerde de işe yaradığı gösterildi!

Sizin ülkenizde şu anda bulunan ve malum sebeplerle ülkelerine dönemeyen ve bir sürede burada kalacağa benzer olan birçok göçmen var. Eğer sizin ülkeniz bu konuda destek isterse, buraya gelip birtakım protokollerin geliştirilmesi konusunda size destek olmak, deneyimlerimizi aktarmak isteriz.

– Türkiye’ye yönelik destek teklifiniz HPV’ye ilişkin tarama çalışmaları için mi yoksa bütün aşılar için mi geçerli?

Prof. Dr. Xavier Bosch: Bunu HPV için söyledim ama diğer aşılar için zaten birtakım protokoller bu tür göçmen alan ülkelerde hazır. Yani daha önceden hazırlanmış durumda. HPV için yeni bir aşı ve yeni bir tarama programı var. Dolayısıyla bizim bahsettiğimiz bu alanda yeni bir protokol uygulanması konusunda destek olabiliriz istenirse. Tabii bu protokollerin öncelikle test edilmesi gerekiyor.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla