Prof. Dr. İftihar Köksal: Covid-19’da yeni mutasyon olmaması imkansız, virüs hala aramızda

Yazan Hatice Pala Kaya
29 Eylül 2022   |    4 Kasım 2022    |   Kategori: Güncel / Literatür, Sağlık Gündemi Print

Enfeksiyon hastalıklarını önlemede aşılamanın öneminin pandemi dönemi ile birlikte bir kez daha ortaya çıktığını söyleyen EKMUD Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, “Bağışıklama son derece önemli, Covid dönemi bunu bize bir kez daha gösterdi. Covid-19’un ülkemize sağlamış olduğu en önemli fayda, aşılama konusunda erişkinlerde bir farkındalık oluşturdu” dedi.

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu, 18 Uzmanlık Derneği ile birlikte 4. Türkiye EKMUD Erişkin Bağışıklama Akademisi’ni Ankara’da gerçekleştirdi. Erişkin bağışıklamanın önemi, COVID-19 aşıları, influenza aşıları, özel hasta gruplarında aşılama konuları ele alındı. Akademi kapsamında yapılan basın toplantısında Prof. Dr. Köksal, ailelerin çocuklarının aşılanmasında büyük özen göstermelerine rağmen, erişkin aşılaması söz konusu olduğunda ihmal edebildiklerini ya da çekingen davranabildiklerini vurguladı.

Bu davranışın ağır sonuçlar doğurduğunu, nüfusun yaşlanmasıyla erişkin aşılamanın daha da önemli hale geldiğini belirten Prof. Dr. Köksal, “Nüfusumuz yaşlanıyor, çok ciddi bir immünsüpresif grup geliyor. Eskiden birçok kanserde, böbrek hastalıklarında, diyabetik hastalarda ölüm kaçınılmazdı. Belli bir yaştan sonra yaşanılmazdı ama bugün bu insanlar yaşıyorlar ve sağlıklı yaşamak durumundalar. Bu sağlıklı yaşamanın önemli bir parçasını da aşılama oluşturmaktadır” diye konuştu.

Aşı yetişkinlerde çok sayıda hastalıktan koruyor

Grip mevsimine girildiğini, influenza, zatürre-pnömokok aşılarının uygulanması gerektiğini belirten Prof. Dr. İftihar Köksal, gelinen aşamada her hastanede aşı polikliniği olması gerektiği görüşünü dile getirerek, böylece aile hekimlerinin, sağlık ocaklarının yükünün azaltılmış olacağını kaydetti.

Yetişkin aşılarının çok sayıda hastalıkla mücadele açısından önem taşıdığına işaret eden ve COVID-19 salgınında zona vakalarındaki artışı örnek gösteren Prof. Dr. Köksal, “COVID-19’dan sonra o kadar çok zona vakası gördük ki, eğer zona aşılaması olsaydı belki bu kadar çok zona vakası görmeyecektik. Hepatit B, aşı ile korunulabilen bir kanser aslında. Hepatit B’nin son noktası kanser ama aşılama ile korunulabilen bir hastalık. Yine HPV aşıları… HPV, kadınlarda görülen rahim ağzı kanserlerinin en önemli sebebi. O zaman bu farkındalığı hep beraber yapmalıyız” dedi.

Prof. Dr. Köksal, bir soru üzerine önceleri bulunan zona aşısının talep olmaması nedeniyle piyasaya sunulmadığını ancak yaptıkları görüşmelerle en geç 2023 başında yeniden getirileceğini açıkladı.

Bağışıklığı düşük kişiler yılda iki kez grip aşısı olabilir

Prof. Dr. Köksal, grip aşısının her zaman yaptırabileceğini ama ideal zamanın Eylül ayının ikinci yarısından itibaren başlayan zaman dilimi olduğunu hatırlatarak, bağışıklığı düşük bireylerin yılda iki doz aşı yaptırabileceğini bildirdi. Prof. Dr. Köksal, “Çünkü bağışıklığı düşük kişiler normal kişiler gibi olmuyor ve gribin sonrasında bir de bakterilerin eklenmesi gibi bir risk olduğu için grip aşısı aslında sadece gribe karşı değil, aynı zamanda sekonder bakteriyel enfeksiyonlara karşı da koruyor. Risk grubunu oluşturan kişilerin mutlaka zatürre aşısını da yaptırmasını çok önemsiyoruz ki risk gruplarına ücretsizdir” dedi.

Salgın kısıtlamaları döneminde solunum yolu virüslerine bağışıklık azaldı, COVID-19 yanında başka enfeksiyonlarda da artış olabilir

COVID-19 enfeksiyonunun dalgalar halinde devam ettiğini ve Türkiye’de de vakalarda artış görüldüğünü belirten Prof. Dr. İftihar Köksal, okulların açılmasıyla vakaların artmaya başladığına dikkati çekti. Maske takılmaması nedeniyle sadece COVID-19 değil başka hastalıklarda da artış beklendiğini anlatan Prof. Dr. Köksal, “Çünkü yüz yüze eğitim bu sene başladı. Biraz diğer virüslerden arındık. Onlara karşı bağışıklığımız kalktı. Solunum yolu virüsleri uzun süre bağışıklık bırakmıyorlar. O nedenle bu sene çocuk vakalarda da artış olacak. Sadece influenza ve rinovirüslerde değil adenovirüslerde de bir artış var. Bunlar bu kışın biraz zor geçeceğinin ayak sesleri gibi gelmekte” diye konuştu.

COVID-19’da yeni varyant kaçınılmaz

COVID-19 hastalığının dolaşımda olduğunu ve yeni mutasyonların olacağını kaydeden Prof. Dr. İftihar Köksal, “Amerika’da BA2 şu anda büyük bir hızla ilerliyor. Yeni mutasyon olmaması imkansız çünkü virüs aramızda, hala dolaşıyor. Omicron’un alt varyantları çıkıyor. Onlar biraz daha tehlikeli hale gelebilir. Onun için yeni mutasyon görülmeme ihtimali imkansız. Ne zaman ki virüs, eradikasyona doğru gider, ondan sonra biz varyantların olmayacağını konuşabiliriz” bilgisini verdi.

Aşı karşıtlığı soruna dönüştü! Aşılama ile ilgili yeni riskler ortaya çıkıyor

İkili aşılar gelecek, COVID-19 aşısının ne zaman yaptırıldığı önemli

Prof. Dr. Köksal, ABD ilaç otoritesi FDA’nın farklı varyantlara koruma sağlayan ikili (bivalan) COVID-19 aşılarına onay verdiği hatırlatılarak, bu aşılara ilişkin görüşünün sorulması üzerine, “Bivalan aşıların ülkemize gelmesiyle ilgili güzel haberler var. Anlaşmaların yapıldığını biliyorum. Türkiye’ye gelmesi sanırım Ekim-Kasım ayları gibi olacak ama ne kadar gelecek ki, önceliğin yüksek risk gruplarına verileceğini biliyoruz. Bu da gayet uygundur” dedi.

Genel olarak hatırlatma dozunun mutlaka yaptırılmasını tavsiye eden Prof. Dr. İftihar Köksal, ileri yaşlarda olanların, bağışıklık sistemi hastalık ya da başka şekilde baskı altında olanların mutlaka hatırlatma dozlarını yaptırması gerektiğini, aşıların sağladığı korumanın yüksek risk grubunda 3 aydan öte gitmediğini belirtti. Prof. Dr. Köksal, “Şu kadar aşı yaptırdım değil, artık konuşmamız gereken ne zaman aşı yaptırdım? Biz gerçek yaşamda şunu görüyoruz, biliyorsunuz nüks enfeksiyonlar var. Daha önce Covid geçirmiş olanlar ikinci veya üçüncü kez enfeksiyonu geçirebiliyorlar. Bunların hepsinin ortak paydası aşılanmalarının üzerinden 6 ay ve daha uzun süre geçmiş olması. O nedenle bağışıklık sisteminiz normalse, 4. veya 5. aydan sonra istediğiniz zaman aşıyı yaptırabilirsiniz ama bağışıklık sisteminizde bir problem varsa üç ay sonra mutlaka hatırlatma dozlarının yapılması gerekir” diye konuştu.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla