Prof. Dr. Bıçakçı: Migren, dünyada engellilik nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor

Yazan Hatice Pala Kaya
6 Eylül 2022   |    12 Eylül 2022    |   Kategori: Ağrı, Güncel / Literatür Print

Migrenin çok yaygın bir sorun olduğunu ve insanların yaşam kalitesini ciddi şekilde olumsuz etkilediğini söyleyen Türk Nöroloji Derneği Baş Ağrısı Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Şebnem Bıçakçı, migrenin dünyada engellilik sıralamasında ikinci sırada bulunduğunu belirtti. Her yıl 5-11 Eylül tarihleri arasında migren farkındalık günü olarak kabul edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Bıçakçı, bunun nedeninin insanların önemli bir kısmının migren olduğunu bilmemesi ya da hastalıkla ilgili tutumları olduğunu kaydetti.

Migren, ailesel olarak yatkınlık taşıyan beyinlerin, açlık, stres, duygusal değişiklikler, menstrüel döngü, uykusuzluk, bazı gıdaların yenilip içilmesi, hava şartlarının değişmesi, rüzgar, yolculuk yapmak gibi dengelerini bozan durumlarla karşılaşmaları halinde ortaya çıkan bir başağrısı hastalığıdır” diyen Prof. Dr. Şebnem Bıçakçı, tanısının hekimlerce konulabileceğini, müzminleşmemiş (kronik) durumlar ve nadir görülen alt tipleri hariç tanı ve tedavisinin birinci basamakta düzenlenebileceğini vurguladı.

Türkiye’de 15 milyon migren hastası var

Hastaların farkındalığı ve bilincinin önemine işaret eden Prof. Dr. Bıçakçı, şu bilgileri verdi: “Neden hastaların hayatlarının pek çok gününde yaşadıkları bu ataklar için özel günlere ihtiyacımız var. Çünkü migrenin anlaşılması, migren ile ilgili farkındalığın artması, birşeylerin değişmesi şart. Günümüzde hala toplumsal ciddi büyük bir yara olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya nüfusun tahminen %12’sini etkilemektedir. Dünyada engellilik nedenleri arasında ikinci ve genç kadınlar arasında birinci sırada yer almaktadır.

Migren nedir? Neden olur? Migrenin belirtileri ve tedavisi

Amerika’da 30 milyon migrenli olduğu ve bunun gerçek rakamları yansıtmadığı vurgulanmaktadır. Ülkemizde 2013 yılında yapılan toplum tabanlı çalışmaya göre migren prevelansı %16.7’dir. 2022 nüfus verilerine göre hesapladığında bu oran yaklaşık 15 milyon migrenli var anlamına gelmektedir. Acaba bu adı geçen çalışmalar, tüm migren hastalarına ulaşabilmiş midir? Ulaşılmış ise bunların yüzde kaçı etkin tedavi ile daha kaliteli bir yaşam sürmektedir…”

Migren kader değil!

Prof. Dr. Bıçakçı, Türk Nöroloji Derneği ve başağrısı ile uğraşan çalışma grubunun temel hedefinin doğru hastada, doğru zamanda bilimsel tedaviyi uygulayarak migren hastasının yaşam kalitesinin en kısa sürede arttırılması olduğunu belirtti. Prof. Dr. Bıçakçı şunları kaydetti: “Migrende ağrısız atipik, baş dönmeli, çift görmeli ataklar yaşayanlar, yaşadıklarını sinüzit, mide spazmı, menstrüasyon döngüsünün bir bulgusu kabul edenler, üzüntüden böyle olduklarını düşünüp, evinin en sessiz karanlık odasında uyumaya çalışarak günü kurtarmaya çalışanlar ya da çantasında ağrı kesici ile gezenlerin büyük bir kısmı migrenli olduklarını biliyorlar mı?

Migren tedavisi: Migrene iyi gelen öneriler ve doğal yöntemler

Migren yaşamlarını bu kadar engellerken bunu bir kadermiş gibi sessizce kabul edenler, her atakta acile koşup, hayatları hep bunu konuşanlar ya da doktor doktor gezip, sizde migren var denildiğinde, ‘keşke bana migren olduğumu söylemeseydiniz’ diye öfkelenenlerin yüzde kaçı bu rakamları yansıtıyor. Amerika’da olduğu gibi ülkemizde de bildirilenlerden daha yüksek oranda migrenli olduğu ve bunların ne yazık ki hak ettikleri tedavileri almadıkları gerçeği ile karşı karşıyayız.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla