Prof. Dr. Ünal’dan grip aşısı karşıtlarına sert eleştiri! Grip öldür, bu kadar net

Kategori: Grip, İç Hastalıkları, Sağlık Gündemi Print

igne-asi-ilacSon yıllarda grip aşısına karşı kirli bir koalisyon oluştuğunu ve bu alanda hiç bir uzmanlığı ve birikimi olmayan sözde doktorların TV ekranlarına çıkarak gerçekleri çarpıtarak grip aşısı aleyhine kampanya yürüttüklerini söyleyen Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, dünyada grip aşısının koruyuculuğu ile ilgili her hangi bir tartışma olmadığını, özellikle risk gruplarında grip aşısının ölüm olaylarını 8 kat azalttığını hatırlatarak aşı karşıtlarını sert sözlerle eleştirdi. Antalya’da yapılmakta olan 18’inci Ulusal İç Hastalıkları Kongresi’nin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Serhat Ünal, aşıları karalayan ve halkın sağlığı ile oynayan şarlatanlara itibar edilmemesi gerektiğini belirtti.

Türkiye’de grip aşısı olması gereken 20 milyondan fazla riskli grupta yer alan kişi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Serhat Ünal, şu bilgileri verdi: “Başta gebeler olmak üzere, 65 yaş üstü kişiler ve kronik hastalığı olan kişilerin mutlaka her yıl grip aşısı olması gerekiyor. Çünkü grip bu kişiler için ölümcül olabiliyor.

Türkiye’de 20 milyondan fazla grip aşı yapılması gereken insan var

Ancak Türkiye’de bu grupta yer alan kişilerden kaçının aşılandığına baktığımızda olması gerekenin %10’u civarında olduğunu görüyoruz. Ülkemizde risk grubunda yer alan 20 milyon kişi bulunuyor ama Türkiye’de yılda girin toplam girip aşısı dozu sadece 2 milyon civarında. Dolayısıyla yapılması gereken rakamın çok altındayız.

Grip aşısı diyabetlilerde hastaneye yatışları %52, ölümleri %70 azaltıyor!

ABD’de grip aşısı olmayan doktora çalışma izni vermiyorlar!

ABD’de riskli gruplarda yer alanlardaki girip aşısı yaptırma oranı bizim 10 katımızdan fazla. Türkiye’de grip aşısının az yapılmasında sağlık çalışanları arasındaki farkındalık eksikliğinin de önemli bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Aşı konusunda gerekli farkındalık eğitimi verildiğinde aşılama oranlarının hızla arttığını görüyoruz. Örneğin ABD’de kendisi grip aşısı olmayan doktora çalışma ruhsatı verilmiyor.”

Grip öldürür, bu kadar kesin!

Grip aşının etkinliğini tartışmasının yanlış olduğunu dile getiren Prof. Dr. Serhat Ünal, “Grip aşısının etkinliğinin artık bu ülkede tartışılmaması gerekiyor. Hatta hiçbir yerde tartışılmaması lazım. Grip aşısı hazırlanırken bir önceki yılda en çok görülen virüsler, A grubundan 2, B grubundan 1 virüsü alıp hazırlanır. Dünyada bin 500 gribin erken vakalarını tespit eden merkez var. Yüzlerce grip virüsü var.

ic-hastaliklari-216-4

Dünya Sağlık Örgütü toplanan bu virüs örneklerinden faydalanarak her yıl üretilecek olan yeni aşıyı belirlen ve bunun üretilmesi için gerekli bilgili ilaç firmalarına iletir. Üretilen aşılar bu virüsleri taşıyan kişilerde %100 koruyucudur. Ancak ilgili virüsü taşımayanlarda da %100 olmasa bile çok ciddi oranda koruyucudur. Bu gerçeği aşı olanlar ile olmayan gruplar arasındaki ölüm oranları ile çok net görüyoruz. Grip aşısı olan riskli grupta yer alan kişiler ile bu grupta olup aşı olmamış kişiler arasında ölüm oranları 8 kat fazladır. Bu gerçek tartışılmayacak kadar açıktır” dedi.

Kimler mutlaka grip aşısı yaptırmalı?

Dünya Sağlık Örgütü’nün mutlaka aşılanmalı dediği öncelikli gruplara baktığımızda ilk sırada gebelerin geldiğini söyleyen Prof. Dr. Serhat Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü: “65 yaşın üstünde olan tüm kişiler, astımı olanlar, kalp yetmezliği olanlar, diyabeti olanlar, kronik böbrek ve karaciğer yetmezliği tüm kişilerin mutlaka aşı olması gerekir. Çünkü bu kişilerin immün sistemi zayıftır. Bu kişilerde grip hem sık görülür hem de ciddi şekilde ölümcül oluyor. Grip yatağa düşürür yüksek ateş ve halsizlik yapar. Astımı alevlendirir ve öldürür, enfarktüse neden olur ve öldürür, bunların hepsinin başlangıç nedeni griptir. Grip soğuk algınlığı değildir. Grip öldürür.”

Prof. Dr. Serhat Ünal: Türkiye’de erişkin aşılama oranları hala çok düşük

Doktorlar gözünden grip aşısı: Koruyuculuğundan emin değilim

İstanbul’da 300 doktor üzerinde yapılan bir araştırmaya da değinen Prof. Ünal, sağlık personelinin aşıya bakışıyla ilgili şunları söyledi: “Vatandaş isteksiz doktor isteksiz aşılama oranı yüzde 5’in altında. Vatandaş istekli ama doktor ne gerek var diyor aşılama oranı yüzde 35’lerin altında. Vatandaş isteksiz doktor biliyor ve yapıyor aşılama oranı yüzde 85. İstanbul’da 300 civarı hekime soruluyor. ‘Hayatınızda hiç grip aşısı yaptırdınız mı? 180’i hayır yaptırmadım. Neden yaptırmadın? %46 ‘Grip aşısının koruyuculuğundan emin değilim’. %32’si aşı gribe neden olabilir diyor. İşte bunu anlamıyorum. Aşı dediğimiz virüs çoğaltılıp ayrılıyor. Hastalık yapması söz konusu değil” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla