Romatizma belirtileri ve tedavi yöntemleri! Korunmak için neler yapmalı?

18 Mart 2015   |    11 Haziran 2022    |   Kategori: Diğer Hastalıklar, Romatizmal Hastalıklar Print

romatizma-tedavi-belirtileriRomatizmadan kaynaklı itihabın neden olduğu ağrılar hafif, aniden gelen, bir kaç saat süren ağrılardan, şiddetli, günlerce devam eden ve günlük hayatı etkileyen ağrılara kadar geniş bir yelpazede görülebilir. Bu romatizma belirtilerine, eklemlerin sertleşmesi, örneğin parmakların sabah kalktığınızda kitlenmesi gibi belirtiler eşlik edebilir. Romatizma, ayaklarda bulunan en küçük eklemlerden büyük kalça eklemlerine kadar vücudun herhangi bir bölgesinde bulunan eklemleri etkileyebilmektedir. Romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan yöntemler hastalığın şiddetine ve vücudun hangi bölgesinde görüldüğüne göre değişebilmektedir. Ancak romatizmadan etkilenen eklemlerin dinlendirilmesi, düzenli egzersiz, uygun bir beslenme programı, iltihabı azaltan ilaç kullanımı ve eklemlerin doğru kullanılması romatizmal hastalıklar için ortak tedavi yöntemleri olarak kabul edilebilir.

Kişi romatizmaya yakalandığına dair bir düşünceye sahipse, romatizma hekimine ulaşması çok zor. Yapabileceği en mantıklı şey, bir iç hastalıkları hekimine gidip bu bulguların romatizmayla ilişkili olup olmadığını değerlendirmesi olabilir. Ama sonrasında bir romatizma hekiminin en azından tanı aşamasında ve tedaviyi planlama aşamasında mutlaka görmesi gerekir.

Romatizma belirtileri nelerdir, romatizma olmamak için neler yapmalı?

Romatizmadan korunmak için yapabileceğimiz herhangi bir şey söz konusu değil. Pek çok hastalık gibi olacaksa ortaya çıkan bir hastalıktır. Burada önemli olan tanının doğru konulması ve tedaviye erken başlanmasıdır. Böylelikle hastalar kalıcı bir sakatlığa maruz kalmadan tedavi olabilirler. Pek çok romatizma çeşidi vardır ve tek bir bulguyla romatizma tanısı koymak da doğru değildir. Romatizma deyince genellikle insanların aklına eklemlerde şişkinlik, ağrı ve şekil bozukluğu ile giden bir tablo ortaya çıkıyor.

Romatizma nedir? Neden olur? Romatizmanın belirtileri ve tedavisi

Ama romatizmal hastalıklar bununla kısıtlı değil. Mesela Türkiye’de dünya üzerinde en fazla hastanın olduğu Behçet ve ailevi Akdeniz ateşi hastalıkları var. Bunlarda bazen hiç eklem bulguları olmayabiliyor. Behçet hastalığında, ağız yarası, cinsel bölgede yara, gözde iltihaplanma gibi bulgular olabiliyor. Kişi romatizmaya yakalandığına dair bir düşünceye sahipse, romatizma hekimine ulaşması çok zor. Yapabileceği en mantıklı şey, bir iç hastalıkları hekimine gidip bu bulguların romatizmayla ilişkili olup olmadığını değerlendirmesi olabilir. Ama sonrasında bir romatizma hekiminin en azından tanı aşamasında ve tedaviyi planlama aşamasında mutlaka görmesi gerekir.

Kaplıca romatizmaya çare oluyor mu?

Kaplıcanın romatizmaya iyi geleceğine dair bir yanılgı söz konusu. Aksine iltihaplı romatizma hastalarına çok daha kötü gelebilir. Hastalarımız çok daha iyi durumda gidip bize iki kişinin kolunda ya da sedyeyle geri gelmek durumunda kalabilir. Hekim sayısı yetersiz olunca hastalar bazen alternatif tanı ya da tedavi yöntemlerine başvuruyorlar. Ama etkinliği gösterilmemiş tedavilerin bazen faydadan daha ziyade zararı olabileceğini unutmamak gerek.

Yağmur yağdığında dizlerim ağrıyorsa romatizma mıyım? 

Doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi de budur. Genellikle romatizmalar hava şartlarından çok etkilenmez. Ama ortamdaki atmosfer basınç değişikliklerine duyarlı insanlarda etkili olabilir. Bu çok da doğru olmayan bir şehir efsanesidir.

Hava, nem değişikliği dizlerdeki romatizmayı etkiler mi?

Aslında herkeste etki göstermiyor. İltihaplı eklem romatizması olmayan bir romatizmal hastalığımız var. Bu kişiler ağrının algılanması açısından normale göre daha duyarlılar. Hissedilen ağrının ölçüsü sağlıklı insanda 1 olabilirken, yumuşak doku romatizması olan hastalar bunu 20-30 kat daha fazla hissedebiliyor. Dolayısıyla basınç değişiklikleri bazı hassas insanlarda daha fazla fark ediliyor.

El ve bilekteki romatizmal rahatsızlıklar ve eklem ağrılarının tedavisi

Ama romatizmal hastalıkların seyri ya da varlığıyla bir ilgisi yoktur. İlgisi olsa Karadeniz bölgesi çok nemli olduğu için burada çok daha fazla hasta olması gerekirdi. Ancak maalesef tüm ülkemizin tamamı romatizmal hastalıklar açısından son derece zengin.

Ailede romatizma varsa hastalık çocuklarıma ve bana geçer mi?

Romatizmal hastalıklar ailesel geçiş gösterir. Ancak bu oran çok yüksek değildir. Mesela romatoid artrit için çocukta görülme oranı yüzde 2 ila 5, ankilozan spondilit için yüzde 10 ila 30 arasındadır. Ama bu illa çocukların da bu hastalığa yakalanacağı anlamına gelmez.

Romatoid artrite ısırgan otu ve kiraz sapı iyi gelir mi?

İlaçlar belirli kullanım aşamalarını geçmiş, etkileri ve yan etkileri gösterilmiş maddelerdir. Hastaların birbirine önerdiği, bitkisel olduğu için zararsız zannedilen bu gibi maddeler dozu tutturamazsanız karaciğer, böbrek ve kemik iliğine zarar verebilir. Zaten elimizde bu hastalıklar için hali hazırda pek çok bilimsel tedavi vardır. Bazen hasta forumlarına sızan bitkisel ürün pazarlamacıları hastaları bu yönde yanlış yönlendirebilmektedir. Buna da dikkat edilmesi gerekir. Bu nedenle kiraz sapı kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Kurutulmuş kiraz sapının faydaları nelerdir? Çayı nasıl hazırlanır?

Romatizma hastaları nasıl beslenmeli?

Romatizma hastalarına özellikle bir diyet ürününün iyi geldiği şeklinde bir bilgi elimizde mevcut değildir. Bu hastaların Akdeniz diyetinden fayda görebileceği de kimi zaman dile getirilmektedir. Burada bir noktaya dikkat çekmek faydalı olabilir. Romatizma hastaları çok farklı ilaçlar kullanıyorlar. İlaçların yan etkisi olarak ya da hastalığın seyri içerisinde damarlarda sertleşme gibi sorunlar ortaya çıktığı takdirde, hayvansal gıdalardan uzak durmak faydalı olabilir.

Ankilozan spondilit (AS) nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Altın iğnesi romatoid artrit tedavisinde etkili midir?

Romatoid artrit tedavisinde eskiden bu yana kullanılan bir ilaç olan altın iğnesi, oldukça etkili bir ilaçtır ancak ciddi yan etkileri olduğundan yaklaşık 20 yıldan bu yana yaygın kullanılmamaktadır. Ama zaten hastalar çok fazla yan etkiye sahip olan altın iğnelerine mecbur değiller. Romatoid artrit, tedavisi bakımından en şanslı hastalık gruplarından biri. Bu hastalık için elimizde son derece farklı ve iyi seçenekler söz konusu.

İltihaplı romatizma geçer mi?

Dahili hastalıklar geçici hastalıklar değildir. Bu hastalıkların remisyon dediğimiz tamamen kaybolma şansı düşüktür ve yaklaşık olarak yüzde 5’in altındadır. Ancak elimizdeki tedavi seçenekleri hastaların bu hastalıklarla sağlıklı bir hayat sürmesi için yeterlidir. Şeker ve tansiyon hastası olduğunuzda nasıl hastalığın ortadan kalması mümkün olmuyorsa ancak uygun ilaçlarla sağlıklı bir yaşam sürdürebiliyorsanız romatizmal hastalıklar için de aynı durum geçerlidir.

Romatizma ilaçların yan etkileri nelerdir?

Kortizon son derece önemli ve bazı durumlarda hayatı kurtaran ilaçlardan biridir. Ancak dengeli ve düzenli kullanılmalıdır. Gereksiz yere ve uzun süre kullanıldığında yan etkiler ortaya çıkabilir. Eklemlerde kemik erimeleri, omurgada erime, şeker ve tansiyon yükselmesi, psikiyatrik sorunlar, cilt incelmesi, göz içi basıncın yükselmesi gibi sorunlarla karşılaşmamak için kortizonu doktor kontrolünde gerektiğinde ve dozunda almak önemlidir.

Romatizmaya sülük ve ozon tedavileri iyi gelir mi?

Hacamat tedavisi, sülük ya da ozon tedavisi gibi yöntemler etkin olduğu gösterilmiş tedavi yöntemleri değildir. Hastalar hekime ulaşamadığında ve yeterli tedavi alamadığında bu gibi yöntemlere meyledebilmektedir. Ancak bunlar sağlığa ciddi şekilde zarar verebilir, enfeksiyonlara yol açabilir, hastada farklı yan etkiler gösterebilir.

Fibromiyalji için belirtiler nelerdir?  

Titiz, hassas kişilik yapısı fibromiyalji hastalığında son derece önemlidir. Çoğu zaman hastayı dinlemek tanı için yeterli olabilir. Bu nedenle bir romatoloğun hastayı muayene etmesinde yarar vardır. Eğer masa başında uzun saatler boyunca hareketsiz kalıyorsanız işyerinde her saat başı 5-10 dakika aralar verip basit egzersizler yaparak fayda görebilirsiniz.

Fibromiyalji (ağrı hastalığı) nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Lupustan dolayı riskli gebelik olur mu?

Lupus hastaları genellikle genç kadın hastalardır. Bu hasta grubu içinde de mutlaka gebe kalmak isteyen çok sayıda hasta vardır. Hastalık uyuyorsa, sönmüşse genellikle yaklaşımımız hastanın gebe kalabileceği şeklindedir. Ancak lupus hastalarının önemli bir kısmı gebelikte alevlenebilir. Bu noktada basit ilaç seçenekleri hastalığın baskılanması konusunda yardımcı olabilir. Gebelikte güvenle kullanılabilen ilaç seçenekleri mevcuttur. Bu durumda çocuk sahibi olma hayallerinizi ertelemek yerine doktorunuzla, gebelik için durumunuzun uygunluğunu ve ilaç seçeneklerini konuşabilirsiniz.

Romatoid artritte şekil bozukluğundan kaçınılır mı?

Romatoid artrit eklemlerde şekil bozukluğuna yol açar, bu hastalıkta şekil bozukluğuna neden olmadan önce erken tanı ve etkili tedavi önemlidir. Son yıllarda hastalık konusunda bilincin artmasıyla tanı oranı da artmıştır. Tedavi seçenekleri de 10 sene öncesine göre çok daha fazla ve etkili durumdadır. Bu açıdan hastaların günümüzde daha şanslı olduklarını söyleyebiliriz.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla