Kurutulmuş kiraz sapının faydaları nelerdir? Çayı nasıl hazırlanır?

22 Şubat 2016   |    11 Haziran 2022    |   Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Kurutulmuş kiraz sapı geleneksel tıpta sık kullanılan şifalı bir bitkidir. Her ne kadar daha çok kirazın meyvesini yemeye alışık olsak da, sapları da en az meyvesi kadar besleyici ve faydalıdır. Çay olarak tüketildiğinde son derece güçlü bir idrar söktürücü olan kiraz sapı, böbrek taşlarının ve idrar yolu enfeksiyonlarının engeller. Ayrıca toksinlerin vücuttan idrarla atılmasına yardımcı olur, bunun nedeni içerdiği bulunan potasyum tuzlarıdır. Müshil etkisi nedeniyle kabızlık ve obezite tedavisinde de kullanılmaktadır. İçerdiği uçucu yağlar ve anti-inflamatuar özelliği ile gut ve romatizma gibi hastalıklarda destek tedavi olarak kullanılabilir. 

Kiraz sapının içerdiği vitaminler

Kiraz sapı, A, C ve E vitamini yönünden zengindir. Yeterli miktarda potasyum, magnezyum, lif ve antioksidan içerir. Özellikle melatonin ile serotonin gibi biyoritmi düzenleyen antioksidanlar bulundurması açısından son derece nadir bir bitkidir. Kurutulması ve çay olarak demlenmesi son derece kolaydır.

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Kurutulmuş kiraz sapının faydaları

  • Sakinleştirici etkisi vardır
  • Kanı temizler ve anemiyi önler
  • Kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur
  • Böbrek taşı gelişini önler
  • Karaciğere faydalıdır
  • Prostat şikâyetlerinde kullanılabilir
  • Kilo vermeye yardımcıdır
  • Kabızlıkla mücadele eder
  • Romatizma ve artrite iyi gelir

Kurutulmuş kiraz sapı neye iyi gelir?

Kurutulmuş kiraz sapı şifalı etkileri

Kurutulmuş kiraz sapının kendine özgü basit bir kimyasal yapısı ve mükemmel bir biyokimyası vardır. Karmaşık olmayan, düzenli ve belirgin bir selülozik yapıya sahiptir. İçerdiği etkin maddelerin azlığı ve bağımsızlığı onu tedavi amaçlı kullandığınız takdirde çok güçlü kılmaktadır. Kiraz sapı çayı, tuz dengesini olumsuz etkilemeden vücuttan su atılmasına yardımcı olabilir. Vücuttan hem su atar hem de kanı sulandırır. Kirazın prostat şikayetlerinin ortadan kaldırılmasında muhteşem bir etkisi vardır. Ancak, tek başına kür olarak prostat şikayetlerine karşı etkili değildir. İkinci bir bitkiyle beraber kullanılması şarttır.

İdrar söktürücüdür

Kiraz sapları, fitoterapide etkili ve güvenli bir idrar söktürücü olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır. Bu diüretik etkilerin, öncelikle, kiraz saplarında bulunan doğal olarak oluşan biyoflavanoidler ve potasyum tuzları nedeniyle olduğu düşünülmektedir. Müshil etkisine sahiptir ve ödeme neden olan su tutulumunu engeller. Ayrıca vücudun doğal detoksifikasyon sürecini destekleyicidir ve bu nedenle detoks programlarında sıklıkla tercih edilen bir bitkidir.

İdrar yolu enfeksiyonlarını engeller

Güçlü idrar söktürücü ve iltihap önleyici (anti-inflamatuar) özellikleri nedeniyle kiraz sapı, böbrekleri ve idrar yollarını temizlemeye yardımcı olur. Kiraz sapının çayı, böbrekler ya da idrar yollarındaki enfeksiyonunlara engel olur. Ayrıca interstisyel sistit ve genel olarak glomerüler hastalıklara karşı koruyucudur.

Ödem nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Böbrek taşlarının vücuttan atılmasına yardımcı olur

Böbrek taşlarının parçalanmasına ve temizlenmesine yardımcı olabilir. Ancak taşlar idrar yolundan güvenli bir şekilde geçemeyecek kadar büyükse, mutlaka bir uzmandan yardım almak gerekir.

Anti-Gut ve anti-iltihabi özelliktedir

Gut hastalığı yaşayan kadınlarla yapılan bir çalışmada, zambak çayı gibi kiraz özleri verildi ve anti-gut etkinliğini destekleyen plazma üratında bir düşüş yaşadılar. Ayrıca gliserin ekstreleri günde iki kez verildiğinde gut ataklarında %35’lik bir düşüş yaşandı.

Kiraz sapı adet söktürücü müdür?

Regl dönemlerinde kadınlar vücutlarında oluşan şişmelerden şikâyetçidirler. Kiraz saplarını kaynatıp içmek hem dolaşımı ve toksin atılımını kolaylaştırır hem de vücutta oluşan ödemi azaltır. Ancak bu kür organ ve doku ödemine karşı etkili değildir.

Kiraz sapı zayıflatır mı?

Vücudu atıklar ve toksinlerden temizleyerek varolan yağ ve selüliti ortadan kaldırabilir. Böylece cildin kilo verme sürecinde şeklini ve elastikiyetini korumasına yardımcı olur. Dahası, bağırsak aktivitelerini normalleştirerek ve vücudun su tutulumunu engelleyerek kilo vermeyi kolaylaştırır. Yeni yayınlanan son araştırmalara göre, kiraz saplarındaki polifenolik flavonoid bileşikler ve antosiyaninler, insülin üretimini yüzde 50 oranında artırarak kan şekeri seviyesini dengelemeye ve iştahı kontrol etmeye yardımcı olabilir.

İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler

Kiraz sapı nasıl hazırlanır?

Kiraz sapları nasıl kurutulur?

Sapları kullanmak için önce kurutmalısınız. Yediğiniz kirazların saplarını atmayın. Nem almayan kuru bir odada, güneş almayan bir yerde 4 gün ila 1 hafta arasında doğal olarak kurumaya bırakın. Kuruduktan sonra sapları hava geçirmez bir kavanoz veya kapta saklayın.

Kiraz sapı çayının faydaları

Kiraz sapı çayı, saplardan sağlığa faydalarından yararlanmanın en basit ve en lezzetli yoludur. Bu şifalı çay, bitki ve meyve kokusuyla ferahlatıcıdır. Çay yapmak için sapların kurutulması tercih edilir. Kullandığınız sapların organik kiraz sapı olması çok daha tercih edilir. Bu çay, yukarıda bahsettiğimiz kurutulmuş sapların faydalarının hepsini içerir.

Kiraz sapı çayı nasıl yapılır? Neye iyi gelir? Faydaları ve zararları

Kiraz sapı çayı nasıl yapılır?

  • Tencereye 1 litre su ve bir avuç kiraz sapı koyun.
  • 5 dakika kısık ateşte kaynatın.
  • Soğuduktan sonra süzün ve bir şişeye doldurun.
  • Çayı mutlaka buzdolabında koruyun.
  • Hazırlanan kür buzdolabında 3 gün bekleyebilir ama 3 günden sonra atın
  • Kiraz sapları tozlu ise kaynatmadan önce soğuk suyla durulayın

Bu çay ne kardar süre içilmeli?

Toksin atıcı ve dolaşımı düzenleyici etkisinden faydalanmak için yemeklerden yarım saat önce veya yemeklerden iki saat sonra günde sadece bir su bardağı içilir. Bu kür bir hafta uygulandıktan sonra üç gün ara verilir, tekrar bir hafta uygulanır ve sonra kür sonlandırılır.

Kurutulmuş kiraz sapı kürünün erkeklerde en erken kullanılabileceği yaş kırk ve sonrasıdır. Genç kızlar ise en erken on beş yaşından sonra bu kürü uygulayabilirler. Adet dönemlerinde aç ya da tok karna her gün 1 bardak içilebilir. Bu çayı tekrar ısıtarak sıcak ya da soğuk tüketebilirsiniz.

Kiraz Sapı Banyosu

(Vücut ve ayaklar için) Kiraz sapı banyosu cildinizin nefes alması ve canlanması için uygulayabileceğiniz bir yöntem. 4 avuç kiraz sapı alın ve 10 dakika boyunca yaklaşık 3.5-4 litre suda kaynatın. 2-3 adet kabuk tarçın ve 20 adet kadar da ıhlamur yaprağı ekleyin. 1 saat bekletin ve sonra banyo suyu olarak kullanın. İsteğe bağlı olarak bir avuç papatya, mısır püskülü veya ısırgan yaprakları da katabilirsiniz.

Kiraz neye iyi gelir? Faydaları nelerdir? Zararları ve alerjisi

Aynı karışımı küçük bir küvete koyun ve ayaklarınızı 20 dakika boyunca içinde dinlendirin. Topuk ağrılarınızın ve eğer varsa ayaklarınızdaki ödemin azaldığını fark edeceksiniz. Bu yöntemi haftada en az 3 defa uygulamanız önerilir.

Kiraz sapının zararları

Kiraz sapının yan etkileri

Kiraz sapı, neredeyse hiç yan etkisi olmamasına rağmen fazla tüketildiğinde diüretik etkisi nedeniyle bazı yan etkilere neden olabilir. Fazla kiraz sapı çayı tüketildiğinde kalsiyum atılımının yükselmesi nedeniyle, idrar yollarında taş hastaları dikkatli kullanmalıdır. Henüz yeterli bilgi olmamasına rağmen ilaç etkileşimleri konusunda dikkatli olmak gerekir. Eğer düzenli kullandığınız bir ilaç varsa, kiraz sapı tüketmeden önce doktorunuza danışın.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
camon
camon
2 yıl önce

bu ne la içmek ıcın 40 yasında kadar bekleyecek mıyım bu nasıl yazı

Araç çubuğuna atla