Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum (SSVD) nasıl yapılır? Avantajları ve riskleri nelerdir?

27 Eylül 2020   |    9 Haziran 2022    |   Kategori: Gebelik, Kadın Hastalıkları Print

Sezaryen Sonrası Normal Doğum, son yıllarda giderek daha çok konuşulan bir doğum yöntemi haline geldi. Daha önce sezaryen ile doğum yapan anneler sonraki gebeliklerinde normal doğum yapamayacağını düşünüyor. Elbette sezaryen sonrasında normal doğum yapılabilir ancak bazı risklerin de mevcut olduğunu göz ardı etmemek gerekir. Halk arasında konuyla ilgili çok fazla sayıda yanlış inanış var. Bildiklerinizi unutun ve bu konuyu uzmanından; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Çelik’ten öğrenin.

Sezaryen Sonrası Normal Doğum yapılabilir mi?

Sezaryen ile doğum yapılması, sonraki gebeliklerde vajinal doğum yapılmasına asla engel değildir. Anne adayının normal doğum yapmasına engel bir sağlık sorununun olmaması durumunda sezaryen sonrası normal doğum elbette ki yapılabilir. Ancak burada kritik bir unsurun da altını çizmekte fayda var.

SSVD yani sezaryen sonrası vajinal doğum beraberinde çeşitli riskleri de getirebiliyor. Aynı zamanda normal doğum kararı verilmiş olsa bile doğum sırasında beklenmedik bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir ve acil olarak sezaryen kararı alınabilir. Bu kararın amacı ise hem bebeğin hem de anne adayının sağlığını korumaktır.

SSVD’nin Avantajları var mı?

Elbette sezaryen sonrasında normal doğum yapmanın avantajları var. Ancak bu avantajların aslında vajinal doğumun avantajları olduğunu belirtebiliriz. Örneğin sezaryen doğumun barındırdığı komplikasyon riskleri normal doğumda yoktur. Normal doğum yapıldığında anneler daha hızlı bir iyileşme süreci yaşıyor. Dolayısıyla daha erken dönemde ayağa kalkabiliyor, bebeği ile ilgilenebiliyor ve günlük rutinine daha hızlı dönebiliyor. Annelerin normal doğum yapma duygusunu deneyimlemiş olması da bir avantaj olarak sıralanabilir.

Bilindiği gibi sezaryenle doğum aslında cerrahi bir müdahaledir. Vajinal doğumda enfeksiyon riski çok daha düşüktür. Hatta yok denecek kadar azdır da diyebiliriz. Ayrıca sezaryen öncesinde anne adayına anestezi verilmesi gerekiyor ve anestezi de kendi içerisinde çeşitli riskler barındırıyor. Ancak normal doğumda anestezi işleminin yapılmasına da gerek olmaz. Normal doğum sonrasında anesteziden kaynaklı olan mide bulantısı, kusma ya da baş ağrısı gibi şikayetler de ortaya çıkmaz.
Konu ile alakalı daha fazla bilgi için:

Kadınlar Neden Bunu İstiyorlar?

Kadınların çok büyük bir bölümü normal doğum hissini tatmak isterler. Daha önce yaptığı doğumda zorunlu olarak sezaryen kararı alınmış olan ve sezaryenle doğum yapan kadınlar için bir sonraki gebeliklerinde bu konu daha önemli olabiliyor. Zira kadınların bunu istemesinin en önemli nedeni normal doğum deneyimini yaşamak istemeleridir ve bu da son derece doğaldır. Şayet gebeliğe dair normal doğuma engel bir durum mevcut değilse, anne adayı sezaryen sonrası normal doğumun risklerini biliyor ve kabul ediyorsa, gebelik takibini yapan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı sezaryen sonrası normal doğumda bir sakınca görmüyorsa rahatlıkla vajinal doğum kararı alınabilir.

SSVD Riskleri Nelerdir?

Her sezaryen sonrası normal doğumda riskler gerçekleşecek şeklinde kesin bir kanaat bildirmek olanaksızdır. Ancak yine de SSVD risklerinin anne adayları tarafından bilinmesi gerekiyor. Bu riskleri kısa bir liste halinde aktarabiliriz:

  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Organ yaralanmaları
  • Bebeğin solunuma dair problemler yaşaması
  • Bebeğin bağışıklık sisteminde bozukluklar
  • Rahimde yırtılmalar olması
  • Vajinal doğuma sezaryen ile devam edilmesi
  • Bebeğin yenidoğan ünitesine alınmasını gerektirecek sorunlar olması
  • Doğuma bağlı bebek kaybı

Yukarıda sıralanan risklerin her biri çok önemlidir ve asla göz ardı edilmemelidir. Anne adayları sezaryen sonrası normal doğumda ısrarcı olduklarında bu riskleri de bilmelidir. Ayrıca SSVD sonrasında meydana gelen hamileliklerde dış gebelik riski ile düşük riskinin daha yüksek olduğunu da belirtmemiz gerekiyor. Aynı zamanda plasentanın olması gerekenden daha farklı bir yerde konumlanması riski de bulunuyor.

SSVD Hangi Durumlarda Denenebilir?

Sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmek için öncelikle 2 yıl beklemek gerektiğini belirtelim. Sezaryen sonrasında iyileşme elbette 2 yıldan çok daha erken dönemde tamamlanıyor. Ancak sezaryen sonrasında vajinal doğum yapmak isteyen kadınlar iki gebelik arasında 2 yıl zaman olmasını sağlamak durumundadır. Bununla birlikte gebelik takibini yapan doktorun SSVD onayı çok büyük önem taşıyor. Kimi zaman anne adayları tüm risklere ve doktorun onaylamamasına karşın vajinal doğumda ısrarcı olabiliyor.

Ancak bu ısrar ciddi sıkıntılara yol açabilir. Doktorunuzun onaylamıyor olmasına karşın vajinal doğumda ısrarcı olmamalısınız. Zira bebeğin ve anne adayının sağlığının etkilenmesine yol açabilecek bir problem ya da şüphe yoksa zaten doktorunuz SSVD için onay verecektir. Doğum ile ilgili kapsamlı bilgi için aşağıdaki linkten detaylı inceleyebilirsiniz:

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla