Amerikan Nöroloji Derneği’nin yayın organı Neurology dergisinde yayımlanan güncel bir çalışmanın verileri, statin grubu ilaçların daha önce inme geçirmiş genç hastalarda, hastalığın nüksünü önleyebileceğini gösterdi. Çalışmada yaşları 15-49 arasında olan ve ilk kez inme geçiren ve ardından ortalama 9 yıl takip edilen 215 hastanın tıbbi kayıtları incelendi.
Finlandiya Helsinki Üniversitesi Central Hospital çalışanlarından Dr. Jukka Putaala, genç bireylerde inmenin nedeninin bulunmasının zor olduğunu ve bu hastalarda inme ve vasküler hastalıkları önlemek için statinlerin sıklıkla kullanılmadığını belirtti. Yapılan çalışmada bu ilaçların, inmenin nedeni bilinmese ve kolesterol düzeyleri yüksek olmasa bile, kullanılmasında yarar olduğunu gösterildi.
Çalışma kapsamında yaşları 15-49 arasında olan ve ilk kez inme (iskemik inme) geçiren ve ardından ortalama 9 yıl takip edilen 215 hastanın tıbbi kayıtları incelendi. Katılımcıların üçte birine, inme geçirdikten sonra statin başlanmıştı. İnme sonrasında statin verilen 36 hastanın 4’ünde (%11) ikinci inme veya başka vasküler sorunlar gelişti. Statin verilmeyen 143 hastanın 29’u (%20) ise, ikinci bir inme geçirdi veya bu hastalarda başka vasküler hastalıklar baş gösterdi. Çalışmada, inme sonrasında statin tedavisi verilen hastaların %77’sinde inme ve vasküler hastalık insidansının daha düşük olduğu saptandı. Bu bulgular yaş, yüksek kan basıncı ve hipertansif ilaç kullanımı açısından düzenlendiğinde de aynıydı.
Çalışmanın araştırmacılarından Dr. Putaala, çalışmadaki statin tedavisi verilen hasta sayısının az olduğunu, ancak yine de, bilinmeyen nedenlerle inme geçiren genç erişkinlerde kolesterol düşürücü ilaçların kullanılması gerektiğini belirtti. Çalışma, Helsinki Üniversitesi Central Hospital, Finlandiyal Tıp Vakfı, Finlandiya Beyin Vakfı ve Emil Aaltonen Vakfı tarafından finansal olarak desteklendi.
KAYNAK: Statins after ischemic stroke of undetermined etiology in young adults. J. Putaala, E. Haapaniemi, M. Kaste, T. Tatlisumak. Neurology, 2011; 77 (5): 426 DOI: 10.1212/WNL.0b013e318227b1c2
http://www.neurology.org/content/77/5/426
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?