‘Memory Hackers’ (Bellek Hackerları) adlı yapım canlıların yaşadıklarını bir kayıt cihazı gibi kaydedip virgülüne dokunmadan yeninden göstermesini sorgulamaya açıyor. Yeni teori, anılarımızın o kadar dokunulmaz olmadığı üzerine kurulu. Buna göre kişinin sadece kendisi değil, etrafındaki diğer insanlar da belleğine bir şeyin kaydedilmesi ve üzerine ‘yeniden kayıt’ yapılmasında etkili.
Beyin yıkama ve hipnoz ile insanları suça teşvik etmek mümkün mü?
Belleğin bu ‘güvenilmezliği’, insanların yararına olan bir biçimde anıların silinmesi veya yeniden şekillendirilmesinin mümkün olması sonucunu yaratıyor ki bu bir bakıma insanlığın yararına olabilir. Bazı anıların silinmesi, korku duygusunu ortadan kaldırırken acı veren anıların silinmesi daha mutlu bireyler yaratabilir. Nöroloji Uzmanı André Fenton, “unutmanın beyinlerin en önemli işlevi haline geleceğini” söylüyor. Acı veren anıları silmeye yönelik bir teknik üzerinde çalışan Fenton, insan beyni hakkında bilinenlerin bir buzdağının ucu kadar olduğunu ve gidilecek önemli mesafe bulunduğunu da kaydediyor.
Geçmişte insanların belleklerinin silindiği ve toplumların köle edildiği bilimkurgu yapıtlarının ağırlıkta olduğu beyaz cam, bu sefer tam aksi yönde bir tezi insanların önüne koyuyor. Tezleri tartmak için biraz daha beklemek gerekecek.
Kaynak: Dünya Halleri
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?