Türk Eczacıları Birliği, 16 Ekim’de büyük eczacı mitingi yapma kararı aldı

Yazan Hatice Pala Kaya
24 Eylül 2022  |   Kategori: Eczacılık, Sağlık Gündemi Print

Türk Eczacıları Birliği (TEB) eczacı ve eczanelere yönelik taleplerinin dikkate alınmadığı ve sorunlarının çözülmediği gerekçesiyle eylem kararı aldı. TEB Başkanı Arman Üney, Genel Merkezde, 54 bölge eczacı odası yöneticileriyle birlikte basın toplantısı düzenledi. Arman Üney, burada yaptığı açıklamada 16 Ekim günü Ankara’da büyük bir miting yapacaklarını duyurdu. TEB böylece 14 yılın ardından ilk kitlesel eylemini gerçekleştirecek.

Eczaneler “şimdilik” açık!

Arman Üney, 25 Eylül’ün Dünya Eczacılar Günü olduğunu ve temasının “Daha Sağlıklı bir Dünya İçin Eylemde Birleşmiş bir Eczacılık” olduğunu vurguladı. Kendilerinin bu günü bayram havasında kutlayamadığını söyleyen Üney, eczanelerin ekonomik olarak ayakta durmaya çalıştığını belirterek, “Biz bu sene eczacılık gününü bayram havasında kutlayamıyoruz ama tam da temasına uygun bir şekilde mesleğimize sahip çıkıyoruz. Çünkü mesleğimiz ekonomik tehdit altında. Bugün en temel işletme giderlerimizi dahi karşılayamadan, ecza depolarına olan borçlarımızı krediyle kapatarak ayakta durmaya çalışıyoruz. Onun için “şimdilik” kaydıyla açığız diyoruz, çünkü yarın ne olacağını biz de bilmiyoruz” dedi.

TEB Başkanı Arman Üney: Acil önlem alınmazsa her iki eczaneden birisi kapanabilir

Taleplerimize karşılık bulamıyoruz, hak ettiğimiz değeri göremiyoruz

Eczacıların ve eczanelerin Türkiye’nin her köşesinde, en ücra noktalarda hizmet sunduğunu hatırlatan Arman Üney açıklamasında, 46 bin kişilik bir insan kaynağına ulaştıklarını vurguladı. “Birinci basamak sağlık hizmet danışmanı ve halka en yakın sağlık hizmeti sunan eczacılar olarak açık bir şekilde ifade ettiğimiz taleplerimize karşılık bulamıyoruz, hak ettiğimiz değeri göremiyoruz” diyen Üney, salgın döneminde hizmetin kesintisiz devam ettiğini ve bu dönemde 77 eczacının, 24 eczane teknisyeninin, 2 eczacı odası çalışanının görevi başındayken hayatını kaybettiğini ifade etti.

Eczacıların fonksiyonları bakımından gözetilmesi gereken bir meslek grubu olmasına karşılık, dışlandığı, taleplerinin yerine getirilmediği ve sistemin iyileştirilmesi için sundukları raporların dikkate alınmadığını belirten TEB Başkanı Arman Üney, “Bizler, Türk Eczacıları Birliği, Türkiye’deki tüm eczacı odalarımız, 46 bini aşkın meslektaşımız, 80 bini aşkın eczane çalışanlarımız ve eczacılık fakültelerinde okuyan genç meslektaşlarımızla birlikte, ülkemizin dört bir yanında, ilaç eczacılık hizmetlerinin sürdürülmesi, toplumun doğru, etkin ve güvenilir ilaca erişimi ve toplum sağlığının korunması için büyük bir özveri ile çalışıyoruz” diye konuştu.

Eczacıların sağlık hizmet sunumundaki konumunu genişletme talebi

Basın açıklamasında, eczaneler ve eczacılar için taleplerini tekrarlayan Arman Üney, bu kapsamda, eczacıların sağlık sistemi içinde daha geniş bir hizmet sunumu ve buna bağlı meslek hakkı ödenmesini önerdi. Üney, “Bizler kronik hastalık takibi, aşılama hizmetleri gibi pek çok hizmet ile sağlık sisteminin geliştirilmesine katkı sağlayacak bir modelin başlatılmasını ve eczacılar olarak bu hizmetlerin karşılığında meslek hakkı verilmesini istiyoruz. Mesleğimize yapılan haksızlıklara dur diyoruz” dedi.

TEB Başkanı Arman Üney: İlaç fiyatlandırılmasında yılda 3 veya 4 kez kur belirlenmeli

Yüksek fiyat farklarına dur diyoruz

Sağlık sistemi, eczane ve eczacıların çalışmalarına yönelik diğer taleplerini de açıklayan Üney, bu kapsamda ilaçta vatandaşın ödediği fiyat farkının oluşmaması gerektiğini anlattı. “Neredeyse fiyat farkı çıkmayan ilaç kalmadı” diyen Arman Üney, “Fiyat farkları her geçen gün katlanarak artıyor. İşte bu nedenle, biz eczacılar, hastalarımızın cebini yakan yüksek fiyat farklarına dur diyoruz” ifadesini kullandı.

Arman Üney, talepleri kapsamında, ilaç yokluğunun eczacılar ve hastaları mağdur ettiğini belirterek, ilaca erişimin sağlanması gerektiğini kaydetti. Plansız açılan, akademik ve altyapı olarak yetersiz fakültelere ihtiyaç olmadığını defalarca YÖK’e bildirdiklerini belirten Üney, yeni fakülte açılmasının durdurulmasını talep ettiklerini söyledi. TEB Başkanı Arman Üney, kamuda çalışan eczacıların durumlarının iyileştirilmesini, özlük haklarının geliştirilmesini talep ettiklerini vurguladı.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla