TEİS: İstanbul’da 5 milyon TL’Lik kanser ilacı çalındı ve yerine su konuldu

Yazan Hatice Pala Kaya
6 Mart 2023   |    12 Mart 2023    |   Kategori: Eczacılık, Sağlık Gündemi Print

İstanbul’da bir hastaneden 5 milyon TL değerinde kanser ilacı çalındığını, çalan kişilerin hırsızlığın ortaya çıkmaması için ilaçların yerine su koyduğunu açıklayan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, bu tür sorunları önlemek için kanser ilaçları hastaneden değil, eczaneden verilmesi gerektiği çağrısında bulundu. Konuya ilişkin TEİS’ten yapılan açıklamada, 1 Temmuz 2015’te alınan kararla kanser ilaçlarının günübirlik tedavi için hastanelerden verilmeye başlandığı hatırlatıldı. Daha önce bu ilaçlar eczanelerden temin edilerek uygulanıyordu. O tarihte yapılan açıklamalarda, bu tür pahalı ilaçların hastanelerde stoklanmasının güvenlik sorunları doğuracağı, hastane ortamlarının doğal olarak hırsızlıklara karşı yeterli korumayı sağlayamayacağına işaret edilmişti.

TEİS’ten Sağlık Bakanına Açık Mektup: Eczacılar olarak ilaç yokluklarıyla baş edemez hale geldik!

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan TEİS Başkanı Nurten Saydan, “Hastanelerin bu ilaçlara sahip çıkamayacağını defalarca dile getirdik. İlaç yerine su kullanan hasta vatandaşlarımıza yazık değil mi? Bunun hesabını kim verecek? Hastaneler bu ilaçlara sahip çıkamıyor. Diğer ilaçlar gibi kanser ilaçları da eczanelerden verilmeli” diye konuştu.

Nurten Saydan, sık sık ilaç hırsızlığı haberleri geldiğini belirterek, bu konuda uyarılar yaptıklarını hatırlattı. Saydan, şunları kaydetti:

“Sendika olarak daha önce de dile getirdiğimiz gibi hastaneler bu ilaçlara sahip çıkamıyor ve çalınıyor. Hastalarımız ilaçsız kalıyor. Çalınan ilaçlar merdiven altından ve özellikle yurtdışına kaçak yollardan yüksek fiyata satılıyor. Unutmayalım ki devletin hizmeti satın alması hizmeti vermeye çalışmasından daha ucuzdur. Günümüz ekonomik sisteminde en ucuz şey hizmeti satın almaktır. Kanser ilacını hastane, grip ilacını eczane verir gibi bir şey olabilir mi? Eczanelerimiz ilacın verildiği tek yerdir.

Onun için bu ürünlerin eczaneler dışından verilmemesi gerekiyor. Ülkemizde 29 bin eczaneden vatandaşlara konforlu ve rahat bir şekilde ilaç ve eczacılık hizmeti sunuluyor. Durum böyleyken hastanelerden kanser ilacının hastaya sunulması son derece yanlış bir uygulamadır. İstanbul’da yaşanan söz konusu olay da durumun ciddiyetini ve vahametini ortaya koyuyor. Yaşanan olaylardan çıkan sonuç bu durumun maalesef devam edeceğini gösteriyor.”

TEB Başkanı Üney: Eczacılar hem ekonomik hem de psikolojik anlamda tükendi!

TEİS Başkanı Saydan, hastaların mağdur olmaması için kanser ilaçlarının eczanelerden verilmesinin en doğru yol olduğunu savundu.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla