Uzmanlık tasarısı yasalaştı: Yeni uzmanlık süreleri

Kategori: Hukuk / Mevzuat Print

Bazı uzmanlıklar kısalırken yeni uzmanlık alanları belirlendi

ANKARA – ‘Sağlık hizmetlerinin hızlandırılmasını’ amacıyla AK Parti milletvekilleri Necdet Ünüvar ve Cevdet Erdöl, tarafından TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’na sunularak onaylandıktan sonra TBMM Genel Kurulu’na gönderilen kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, acil tıp’ta uzmanlık eğitim süresi 5 yıldan 4 yıla indirilirken ‘genetik hastalıklar’ yeni uzmanlık dalı oluyor ve eğitim süresi 4 yıl olarak tanımlanıyor.

Kabul edilen yeni yasaya göre diş hekimliğinde de yeni uzmanlık alanları oluşturularak eğitim süreleri 3 yıl olarak saptandı. Buna göre, eğitim süresi 4 yıl olan ağız, diş ve çene cerrahisi, eğitim süresi 3 yıl olan ağız, diş ve çene radyolojisi, eğitim süresi 3 yıl olan çocuk diş hekimliği ile eğitim süresi 3 yıl olan restoratif diş tedavisi yeni uzmanlık dalları olarak yasallaştı. Öte yandan ‘gelişimsel pediatri’ yeni yan dal olarak tanımlanırken ‘girişimsel nöroradyoloji’ yan dal olmaktan çıkarıldı. ‘Gelişimsel pediatri’nin eğitim süresi ise 3 yıl olarak tanımlandı.

Hazırlıkları geçtiğimiz günlerde AK Parti milletvekilleri Necdet Ünüvar ve Cevdet Erdöl, tarafından yapılan yeni yasa teklifi pek çok uzmanlık derneğinin tepkisini çekmişti. Kadın-doğum uzmanlık eğitim süresi 5 yıldan 4 yıla indirmeyi hedefleyen yeni ‘torba yasa’ girişiminin kliniklerin akreditasyonlarının iptal edilmesine neden olacağını söyleyen TJOD Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, TBMM’ye sunulan yasayı sert bir dille eleştirmişti. Prof. Dr. İtil, yeni ‘torba yasa’ girişiminin uzmanlık eğitimine ciddi zarar vereceğini dile getirmişti. Ancak gelen bütün tepkilere rağmen yasa teklifi TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edildikten sonra meclis genel kurulunda onaylanarak yasalaştı.

Teklifte, daha önce tüzükle düzenlenen 2009 yılından sonra da Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nde yer alan tıp ve diş hekimliğinde uzmanlık ana ve yan dalları ile bunların eğitim sürelerine dair çizelge de yeniden düzenleniyor. Yasa teklifinde, Tıpta uzmanlık ana dallarıyla ilgili çizelgede uzmanlık alanı sayısı ‘genetik hastalıklar’  branşının eklenmesiyle 44’e çıktı.

2009 yılındaki yönetmelik ile değiştirilen ancak hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilen bazı branşların uzmanlık eğitimi süreleri eski haliyle yasa teklifinde yer aldı. Böylece uzmanlık dernekleri ve bakanlık arasında ihtilaf konusu olan kadın hastalıkları ve doğum, kulak burun boğaz hastalıkları, kalp ve damar cerrahisi, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi, psikiyatri, nöroloji ve göğüs hastalıkları branşlarının eğitim sürelerinin değiştirilmesi zorlaştı.

Tıpta uzmanlık ana dallar ve eğitim süreleri çizelgesi

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla