Türk Eczacıları Birliği 7 maddelik deklarasyon açıkladı: Ayakta kalma mücadelesi veriyoruz

Yazan Hatice Pala Kaya
10 Şubat 2022   |    14 Şubat 2022    |   Kategori: Eczacılık, Sağlık Gündemi Print

Türk Eczacıları Birliği (TEB) merkez heyeti ve denetleme kurulu üyelerinin, bölge eczacı odası başkanlarının ve yöneticilerinin katılımı ile gerçekleştirdiği toplantının ardından 7 ana başlıktan oluşan bir deklarasyon yayınlayarak, sorunlarına acil çözüm istedi. Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından yayımlanan 7 maddelik deklarasyonda, “ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesi, vatandaşların ilaca erişim hakkının önündeki engellerin kaldırılması, hastalara ilaç fiyat farkı çıkaran ürünlerin geri ödeme koşullarında değişiklik yapılması” taleplerinde bulunuldu.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan TEB Başkanı Ecz. Arman Üney, “Gelinen noktada, 13 yıldır güncellenmeyen ilaç fiyat kararnamesinden, her yıl gittikçe kangren haline gelen ilaca erişim ve tedarik sorunlarına kadar uzanan pek çok yükün altında ezilir haldeyiz. Enflasyonist baskılar karşısında ayakta kalma mücadelesi veriyoruz. Şunu da çok açıklıkla belirtmeliyim ki sorunlarımıza acil çözümü, sadece meslektaşlarımız için değil, vatandaşlarımızın da rahat nefes alabilmesi için istiyoruz” dedi.

Özellikle vatandaşların ilaca erişim hakkını engelleyen süreçlere çözüm bulunmasını istedikleri vurgulayan Üney, “Halk sağlığını yakından etkileyen böyle bir sorun karşısında artık daha fazla vakit kaybedilmemesi gerekiyor. Aynı şekilde 13 yıldır güncellenmeyen ilaç fiyat kararnamesi ile hizmet vermeye çalışmak ekonomik olarak dayanma gücümüzü zorluyor” ifadesini kullandı.

Taleplerini tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaştıklarını söyleyen Arman Üney, “Sadece pandemi döneminde değil, her zaman büyük fedakârlıklarla hizmet sunan meslektaşlarımızın varlıklarını sürdürmeleri, onurlu bir şekilde hizmet sunmaya devam etmeleri ve en nihayetinde toplum sağlığını yakından ilgilendiren katkının sağlanması için sorunlarımızı dile getiriyor ve çözüm bulunmasını istiyoruz” diye konuştu.

Türk Eczacıları Birliği’nin yayınladığı deklarasyonda eczacıların talepleri şöyle sıralandı:

  • Eczanelerimizin ekonomik sürdürülebilirliği sağlaması ve ayakta kalabilmesi için tüm ısrarlı taleplerimize karşın 2009 yılından bu yana güncellenmeyen, mevcut koşullara hiçbir şekilde uyum sağlamayan ilaç fiyat kararnamesi acilen güncellenmelidir.
  • Vatandaşlarımızın ilaca erişim hakkının önündeki engeller acilen kaldırılmalıdır
  • Yılda bir kez şubat ayında yapılan kur güncellenmesinin yılda 3 veya 4 kez yapılması gerekmektedir.
  • İçinden geçtiğimiz enflasyonist ortamda herhangi bir düzenleme veya iyileştirme yapılmayan tek alan, eczanelerimizin de içinde bulunduğu ilaç temin ve tedarik sürecidir. Bu dengesizliğin ortadan kaldırılması için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Birliğimiz arasındaki protokolün günün şartlarına uygun şekilde acilen güncellenmesi gerekmektedir.
  • Hastalarımıza ilaç fiyat farkı çıkaran ürünlerin geri ödeme koşullarında acil değişiklik yapılması gerekmektedir. Hasta bezleri, şeker ölçüm stripleri, insülin iğne uçları, serum setleri vb. ürünlerde vatandaşlarımız %300’lere varan fiyat farkları ile karşılaşmaktadır. Bu ürünlerin Kurum tarafından geri ödeme koşulları acilen güncellenmelidir.
  • Medikal ürünlerin fatura ve eki belgelerinin tarama işlemi yapılarak elektronik hale getirilmesi eczacılarımızın değil SGK’nın sorumluluğudur. Hem vatandaşlarımızı hem de meslektaşlarımızı mağdur edecek bu uygulamadan acilen vazgeçilmesi gerekmektedir. Gerekli dijital dönüşüm Kurum tarafından gerçekleştirilmeli ve protokolümüzün medikal malzemeler ile ilgili ekinde gerekli düzenlemeler karşılıklı mutabakat sağlanarak hayata geçirilmelidir.
  • Kamu kurum ıskontosu uygulaması kamu ile ilaç firmaları arasında çözülmeli, hastalarımızın ve meslektaşlarımızın mağduriyetine son verilmelidir. İlaç firmaları ile SGK arasındaki bir süreç olan “kamu kurum ıskontolarının” eczaneler üzerinden tahsil edilmesinden kaynaklanan sorun, yıllardır hasta ve eczacı mağduriyetine dönüşmüş olup, eczacılarımız ile hastalarımızın karşı karşıya gelmelerine sebep olmaktadır. Bu keyfi uygulamalar, kamu tarafından çözüme kavuşturulmalı ve ısrarcı olan firmaların ilaçları geri ödeme listesinden çıkarılmalıdır.
  • Kamuda çalışan meslektaşlarımızın çalışma koşullarında ve özellikle özlük haklarında günümüz koşullarına uygun hakkaniyetli bir düzenleme yapılmalıdır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla